Η Μαρία Φαραντούρη τραγούδησε στη Νότια Κορέα για την ειρήνη. Η Νότια Κορέα τίμησε τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη.

Στις εκδηλώσεις για την ειρήνη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας συμμετείχε η Μαρία Φαραντούρη, στις 19 και 22 Σεπτεμβρίου στις πόλεις Goyang και Uijeongbu κοντά στη Σεούλ, με δύο συναυλίες, στις οποίες οι νοτιοκορεάτες της επιφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Σε ειδική τελετή απονεμήθηκε ειδικό βραβείο στον Μίκη Θεοδωράκη, τον μεγάλο Έλληνα μουσουργό, για το καλλιτεχνικό του έργο. Καθώς και για τη συμβολή του στις ειρηνευτικές διαδικασίες μεταξύ των δύο χωρών, όπως ειπώθηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού της Νότιας Κορέας. Μάλιστα κατά τη βράβευση προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη που χειροκρότησε ο κόσμος.

Η Μαρία Φαραντούρη τραγούδησε στη Νότια Κορέα

Μαζί του τιμήθηκε η Μαρία Φαραντούρη, η διεθνής ακτιβίστρια για την ειρήνη Αμερικανίδα δημοσιογράφος και φεμινίστρια Gloria Steinem, καθώς και η Phan Thi Kim Phuc, γνωστή ως «το κορίτσι της ναπάλμ».

Ήταν 8 Ιουνίου 1972 όταν η εννιάχρονη τότε Βιετναμέζα και σημερινή Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO συγκλόνισε την υφήλιο με μία φωτογραφία που αποτύπωνε όλη τη φρίκη του πολέμου, απεικονίζοντάς την γυμνή να τρέχει για να διασωθεί από ρίψη βόμβας ναπάλμ στο Βιετνάμ. Η Μαρία Φαραντούρη και η Phan Thi Kim Phuc είχαν θερμή συνομιλία σχετικά με την τέχνη και την παγκόσμια ειρήνη.

Η Μαρία Φαραντούρη τραγούδησε στη Νότια Κορέα για την ειρήνη

Στην κατάμεστη όπερα όπου έγιναν οι εκδηλώσεις παίχτηκε η 3η Συμφωνία του Μίκη Θεοδωράκη. Στο δεύτερο μέρος η Μαρία Φαραντούρη ερμήνευσε τραγούδια του που είναι πολύ αγαπητά στη Νότια Κορέα. Μεταξύ άλλων το “Τρένο φεύγει στις οκτώ” και την “Άρνηση” του Γιώργου Σεφέρη, τα οποία τραγούδησε με δημοφιλείς Κορεάτες ερμηνευτές. Μάλιστα πολλοί παρευρισκόμενοι σχολίασαν πως ήταν η πιο συγκινητική στιγμή του forum.

Όλες οι εκδηλώσεις στοχεύουν στη δημιουργία μιας γέφυρας ειρήνης που θα φέρει κοντά τους λαούς της Βόρειας και της Νότιας Κορέας και θα στείλει μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά άρθρα:

Το σπίτι της Bernarda Alba του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Ο Φτωχούλης του Θεού από το Ηρώδειο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
ΓΙΑΝ ΒΑΝ live στο Afrikana Jazz Bar
Οι Black Art Jazz Collective στο Half Note

Comments are closed.