Η Γυναίκα της Πάτρας του Γιώργου Χρονά στο Θέατρο Πόλη, μία τολμηρή και εκρηκτική παράσταση σε σκηνοθετική επιμέλεια της Λένας Κιτσοπούλου. Έναρξη παραστάσεων 25 Δεκεμβρίου 2019.

Η συγκλονιστική παράσταση που τάραξε τα νερά του θεατρικού κόσμου και προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού από τους θεατές αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Επιστρέφει δέκα χρόνια μετά, στο Θέατρο «Πόλη» στις 25 Δεκεμβρίου, σε σκηνοθετική επιμέλεια της Λένας Κιτσοπούλου.

Η Ελένη Κοκκίδου σ΄ ένα ρεσιτάλ ερμηνείας «μετουσιώνεται» σε Πανωραία, ερμηνεύοντας μοναδικά τον σπαρακτικό μονόλογο της «Γυναίκας της Πάτρας» του Γιώργου Χρονά.

Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις, από τη λύπη στη  χαρά, από τα δάκρυα στο γέλιο, από τον πόνο στην οργή, από την ένταση στη σιωπή, ισορροπούν αρμονικά δημιουργώντας μια εκρηκτική παράσταση. Για τον ρόλο αυτό η Ελένη Κοκκίδου τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας «Κάρολος Κουν».

Πρόκειται για ιδιαίτερη θεατρική απόδοση των αφηγήσεων της ζωής της πόρνης Πανωραίας από τον ποιητή Γιώργο Χρονά, ο οποίος τις κατέγραψε με σειρά συνεντεύξεων τη δεκαετία του ΄80. Ο παραληρηματικός μονόλογος μιας παθιασμένης, πονεμένης γυναίκας, που εξομολογείται τη ζωή της και μιλά ανοιχτά χωρίς φόβο για τον πόνο, τη βία, την ηδονή, την αγάπη, τον έρωτα. Ένα πλάσμα πληθωρικό που τραγουδάει,χορεύει,κλαίει γελάει, θυμώνει, προκαλεί…

Ένας καταρράκτης λέξεων, ήχων, εκφράσεων και πόνου.

Ο χειμαρρώδης λόγος της Πανωραίας γίνεται ποίηση. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι αυτή της λαϊκής ψυχής που απελευθερώνεται. Η ζωή της ακροβατεί ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Μια ζωή ακραία, σκληρή, επικίνδυνη, αλλά με πάθος και ορμή. Η ηρωίδα με τρόπο μοναδικά αυθεντικό, με αμεσότητα και πηγαία λαϊκότητα αφηγείται τη ζωή της με συνταρακτική τραγικότητα, αλλά και κωμικές εξάρσεις. Γεύεται τη ζωή ολόκληρη, την εξαντλεί με όλη της την ύπαρξη, χωρίς κανόνες και περιορισμούς, χωρίς μιζέρια.

Σημείωμα Γιώργου Χρονά:

“Τι έχει αυτή η βιογραφία που περικλείει την Πάτρα, την Αθήνα, την Ελλάδα, του ’50, ’60, ’70, κι έκανε τον Μάνο Χατζιδάκι να πει, σ’ ένα βιβλιοπώλη στη στοά Χηρς, στη Θεσσαλονίκη – πώς είναι το καλύτερο βιβλίο που διάβασε στη ζωή του; Ο αναγνώστης θα καταλάβει. Δεν έχει ένα αλλά πολλά παράλληλα θαύματα. Αρετές υψηλού λόγου. Από μια αμόρφωτη γυναίκα. Την Γυναίκα της Πάτρας, που μιλάει χωρίς να ντρέπεται χωρίς να λυπάται. Ελεύθερος και σπάνιος λόγος. […] «Η γυναίκα της Πάτρας», είναι η πιο αληθινή, δηλαδή, γυμνή, ιστορία, που έχετε διαβάσει, στην ελληνική γλώσσα, από την σταύρωση του Χριστού και τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.”

Η Γυναίκα της Πάτρας του Γιώργου Χρονά στο Θέατρο Πόλη

Ερμηνεία: Ελένη Κοκκίδου 

Σκηνοθετική επιμέλεια: Λένα Κιτσοπούλου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 20.00, Πέμπτη 20.00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 20.00 ,Κυριακή 19:00

Προπώληση Εισιτηρίων

https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-poli/i-gynaika-tis-patras/

Θέατρο ΠΟΛΗ:

Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87, πλ. Βικτωρίας /  τηλ: 211-1828900

Κεντρική φωτογραφία: Μαριλένα Αναστασιάδου

Σχετικά άρθρα:

Το Ηρεμιστικό του Σάμιουελ Μπέκετ στο Θέατρο Φούρνος
Ο Παντελής Θαλασσινός στη μουσική σκηνή Σφίγγα
Καρυοθραύστης από τα Κορυφαία Μπαλέτα του Θεάτρου Μόσχας
Ο Γιος του Φλοριάν Ζελέρ στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Comments are closed.