Το Game of Thrones τελείωσε. Προκύπτουν όμως κάποια αναπάντητα ερωτήματα μετά το τέλος της σειράς.

Από τη Μαριλένα Βλάχου

Game of Thrones: 20 ερωτήσεις για το τελευταίο επεισόδιο

Game of Thrones: Τι είπαν οι ηθοποιοί για το τέλος της σειράς

Το Game of Thrones και η όγδοη σεζόν

Είναι το Game of Thrones η καλύτερη σειρά όλων των εποχών; 

Αυτό, μόνο ο χρόνος μπορεί να το κρίνει. Ενδεχομένως να είναι η σειρά με το καλύτερο μάρκετινγκ, τα περισσότερα βραβεία και το υψηλότερο ποσοστό τηλεθεατών. Ακόμα και αυτά όμως ο χρόνος θα τα κρίνει.

Κατά τη γνώμη μου, για να χαρακτηριστεί μία σειρά “η καλύτερη όλων των εποχών”, δε φτάνει μόνο η ακριβή παραγωγή, το αξιοπρεπέστατο καστ, τα εκπληκτικά σκηνικά και κουστούμια, τα εντυπωσιακά πλάνα και η καλή σκηνοθεσία. Θεωρώ πως για να κατέχεις το συγκεκριμένο τίτλο, θα πρέπει να έχεις ένα εξαίρετο αποτέλεσμα σε όλα τα επίπεδα.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.
Και το σενάριο του Game of Thrones, ειδικά της τελευταίας σεζόν, ήταν αδύναμο.

Με την ολοκλήρωση της σειράς, έχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες-ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν ποτέ. Με βασικό το εξής ερώτημα: Γιατί  αλλοιώθηκαν βάναυσα και αδικαιολόγητα οι περισσότεροι χαρακτήρες της σειράς, ειδικότερα στην τελευταία σεζόν;

Οι τελευταίες απορίες μετά το τέλος του Game of Thrones

photo by Global Panorama-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby-sa2.0

Πού χάθηκαν οι τρομεροί και φοβεροί Γουάιτ Γουόκερς;

Η πρώτη σκηνή στο πρώτο επεισόδιο του Game of Thrones ξεκινάει με τους Γουάιτ Γουόκερς. Αυτά τα περίεργα πλάσματα πέρα από το τείχος, μπροστά στα οποία όλοι τρέμουν από φόβο. Η παραμάνα του Μπραν, στο τρίτο επεισόδιο του πρώτου κύκλου, λέει «Ο φόβος είναι για το χειμώνα, όταν πέφτει το χιόνι. Ο φόβος είναι για τα σκοτεινά βράδια, όταν ο ήλιος κρύβεται για χρόνια. Τα παιδιά γεννιούνται και πεθαίνουν, όλα στο σκοτάδι. Πριν από εκατοντάδες χρόνια ήρθε μία βραδιά που κράτησε για μία γενιά. Οι βασιλείς πάγωσαν μέχρι θανάτου στα κάστρα τους. Το ίδιο και οι ξυλοκόποι στις καλύβες τους. Οι γυναίκες έπνιγαν τα ίδια τους τα παιδιά προκειμένου να τα δουν να πεινάνε. Θρήνησαν και ένιωσαν τα δάκρυα να παγώνουν στα μάγουλά τους. Σε εκείνο το σκοτάδι, οι Γουάιτ Γουόκερς ήρθαν για πρώτη φορά». Δείτε το βίντεο εδώ.

Αντί όλων των παραπάνω, εμείς παρακολουθήσαμε το σύντομο τέλος των ανίκητων (;;;) Γουάιτ Γουόκερς στο τρίτο επεισόδιο της όγδοης σεζόν. 

Ποιος ήταν ο σκοπός των Γουάιτ Γουόκερς;

Ποιοι ήταν οι Γουάιτ Γουόκερς και ποιος ήταν ο σκοπός τους; Τι έκαναν με τα μωρά που έπαιρναν – όπως είδαμε στο τέταρτο επεισόδιο της τέταρτης σεζόν; Δείτε το βίντεο εδώ. Γιατί ήθελαν να φέρουν τη λήθη στους ανθρώπους και αν το κατάφερναν, μετά τι; Θα επιστρέψουν ξανά ή χάθηκαν για πάντα;

Είναι λυπηρό που δε δόθηκε ποτέ μία εξήγηση για την ιστορία και το σκοπό των Γουάιτ Γουόκερς. Κρίνω πως θα μπορούσαν να περιορίσουν τις ανούσιες σκηνές σεξ και βίας, δίνοντας μας μια ευκαιρία να μάθουμε λίγα περισσότερα για αυτούς.

Ο Νάιτ Κινγκ του Game of Thrones πέρασε και δεν άγγιξε;

Μάλλον ναι! Ο τρομερός βασιλιάς της νύχτας, ο φόβος και ο τρόμος, εκείνος που θα τους «πάγωνε» όλους! Πού ήταν αυτός ο χαρακτήρας; Δεν είδαμε ποτέ! Η στιγμή του θανάτου του Νάιτ Κινγκ κράτησε λίγα δευτερόλεπτα. Θα έλεγε κανείς πως τα αδέλφια Κλεγκέιν ήταν πιο σημαντικά από τον Νάιτ Κινγκ στην πλοκή της σειράς.

Επιπλέον, ποιος ήταν πριν ο Νάιτ Κινγκ και πώς ξέφυγε από τον έλεγχο αυτών που τον δημιούργησαν; Δε μάθαμε ποτέ. Η μόνη αναφορά για τον Νάιτ Κινγκ έγινε στη σεζόν έξι, επεισόδιο πέντε, ως προς τη δημιουργία του από τα παιδιά του δάσους. Δείτε το βίντεο εδώ.

Στη μάχη του Γουίντερφελ, γιατί δε διαλύθηκαν όλοι οι Γουάιτ Γουόκερς όταν πέθανε ο Νάιτ Κινγκ;

Στο τρίτο επεισόδιο της όγδοης σεζόν, μετά το θάνατο του Νάιτ Κινγκ, βλέπουμε τους Γουάιτ Γουόκερς να διαλύονται. Στο ίδιο επεισόδιο βλέπουμε και μερικούς εκ των πρωταγωνιστών – όπως η Λιάνα Μόρμοντ – να έχουν γίνει Γουάιτ Γουόκερς. Οι πρωταγωνιστές που πέθαναν και έγιναν Γουάιτ Γουόκερς, όμως, δε διαλύθηκαν. Τους έκαψαν στο αμέσως επόμενο επεισόδιο, χωρίς να μας εξηγήσουν το γιατί.

Ο βασιλιάς της νύχτας γιατί δεν καίγεται;

Στο τρίτο επεισόδιο της όγδοης σεζόν, παρακολουθούμε την Ντενέρις με το δράκο να προσπαθεί να κάψει τον Νάιτ Κινγκ. Εκείνος, μέσα από τις φλόγες, της χαμογελάει ειρωνικά. Γιατί ο Νάιτ Κινγκ δεν καίγεται, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Γουάιτ Γουόκερς;

Τελικά, ποιος πήρε εκδίκηση για τον άδικο θάνατο του Νεντ Σταρκ; 

Οι περισσότεροι τηλεθεατές του Game of Thrones έγιναν φανατικοί της σειράς μετά το θάνατο του Νεντ Σταρκ. Ο λόγος; Φυσικά, για την απόδοση δικαιοσύνης για τον τόσο άδικο θάνατό του. Φτάνοντας στο τέλος της σειράς, ποιος πήρε εκδίκηση για τον Νεντ Σταρκ;

Τον Τζόφρι τον σκότωσε η Ολένα Ταϊρέλ. Τον Τάιγουιν Λάνιστερ τον σκότωσε ο Τίριον Λάνιστερ. Περιμέναμε την εκδίκηση, με τη δολοφονία της Σέρσεϊ από την Άρια. Οι δημιουργοί όμως φρόντισαν η Σέρσεϊ να πεθάνει στην αγκαλιά του Τζέιμι από τούβλα! Γιατί; Γιατί η Άρια Σταρκ- όταν έφτασε στον Κινγκς Λάντινγκ – αποφάσισε να μην εκδικηθεί; Επειδή της το είπε το Κυνηγοσκύλο; Θα έρθουμε όμως σε αυτό παρακάτω.

Στην όγδοη σεζόν του Game of Thrones και συγκεκριμένα στο επεισόδιο πέντε, γιατί αλλοίωσαν το χαρακτήρα της Άρια Σταρκ;

Παρακολουθούμε την εξέλιξη της μικρής Άρια και, μετά το θάνατο του Ρομπ Σταρκ, είναι η μόνη μας ελπίδα να εκδικηθεί κάποιος για το θάνατο του πατέρα της. Η Άρια από μικρό κοριτσάκι, από την πρώτη σεζόν, είχε μία λίστα με ονόματα ανθρώπων που ήθελε να σκοτώσει. Μέσα στη λίστα της ήταν και το όνομα της Σέρσεϊ Λάνιστερ. Παράλληλα, αποφάσισε να ακολουθήσει ένα σκληρό πρόγραμμα εκπαίδευσης στα Μπράβος και να εκπαιδευτεί σαν δολοφόνος.

Φεύγοντας από τα Μπράβος, μας χαρίζει επικές σκηνές με τη δολοφονία των Φρέι – που σκότωσαν τον αδελφό της – αλλά και με το θάνατο του Νάιτ Κινγκ. Μετά το θάνατο του Νάιτ Κινγκ, η Άρια φεύγει από το σπίτι της τονίζοντας πως δεν έχει σκοπό να γυρίσει.

Σκοπός της πια είναι να σκοτώσει τη Σέρσεϊ Λάνιστερ. Φτάνουμε λοιπόν στο πέμπτο επεισόδιο της όγδοης σεζόν. Η Ντενέρις επιτίθεται στο Κινγκς Λάντινγκ και η Άρια αποφασίζει να μη σκοτώσει τη Σέρσεϊ – παρ’ όλο που ήταν στη λίστα της. Και αυτό γιατί; Επειδή το Κυνηγόσκυλο της είπε να μη γίνει σαν και αυτόν. Η Άρια πείστηκε χωρίς δεύτερη σκέψη. Πάει η λίστα, η εκπαίδευση, ο πατέρας…

Γιατί η Σάνσα δέθηκε τόσο με τον Θίον Γκρέιτζοϊ;

Ο Θίον Γκρέιτζοϊ στη δεύτερη σεζόν – επεισόδιο έξι – προδίδει τον Ρομπ Σταρκ και καταλαμβάνει το Γουίντερφελ. Αναγκάζεται ο Μπραν – σαν αφέντης του Γουίντερφελ – να του το παραδώσει. Ο Θίον καταστρέφει το σπίτι τους, σκοτώνει αρκετούς ανθρώπους των Σταρκ και ζητάει το θάνατο του Μπραν και του Ρίκον Σταρκ. Και σοβαρολογεί, καθώς σκοτώνει δύο άλλα αθώα αγόρια στη θέση τους.

Μετά από καιρό, συναντιέται με τη Σάνσα υπό την τυραννία του Μπόλτον όπου και οι δύο βασανίζονται οικτρά. Ζουν έντονες στιγμές μαζί και στο τέλος ο Γκρέιτζοϊ τη σώζει και τη βοηθάει να το σκάσει. Μέχρι εκεί είναι απόλυτα κατανοητό να χαρεί όταν τον ξανασυναντά. Αλλά να θέλει να περάσει την τελευταία της νύχτα με τον Θίον – στο τρίτο επεισόδιο της όγδοης σεζόν – αντί για τα αδέλφια της, το θεωρώ υπερβολή. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που σκότωσε δύο μικρά παιδιά και πρόδωσε τον πατέρα και τον αδελφό της.

Και τι έγινε που ο Τζον Σνόου ήταν ο Αίγκον Ταργκάριεν;

Σε όλη την έβδομη σεζόν, μας προετοίμαζαν πως θα μάθουμε κάτι πολύ σημαντικό για τον χαρακτήρα του Τζον Σνόου. Το έβδομο και τελευταίο επεισόδιο της σεζόν, σχεδόν κλείνει με την αποκάλυψη ότι Τζον Σνόου είναι στην πραγματικότητα ο Αίγκον Ταργκάριεν. Ο ίδιος ο Μπραν λέει «Πρέπει να μάθει την αλήθεια». Δείτε το βίντεο εδώ.

Και τι έγινε που είναι ο Αίγκον Ταργκάριεν; Τελικά, ποια σημασία είχε για την πλοκή; Απολύτως καμία. Το επιχείρημα ότι το όνομα του Τζον οδήγησε την Ντενέρις στην τρέλα δε στέκει, γιατί η Ντενέρις – που σίγουρα ενοχλήθηκε – πίστευε πως θα ζήσουν μαζί, αφού ήταν ερωτευμένοι. Έτσι και αλλιώς, οι Ταργκάριεν ήταν «φιλικοί» προς τις αιμομιξίες.

Περισσότερα για την αλλοίωση του χαρακτήρα του Τζον καθώς και τη δολοφονία της Ντενέρις στο τελευταίο επεισόδιο, διαβάστε εδώ.

Γιατί μετέτρεψαν την Ντενέρις Ταργκάριεν σε τρελή βασίλισσα;

Το πιο πιθανό είναι πως ήθελαν να δώσουν ένα τέλος που δε θα περίμενε ο κόσμος. Ένα τέλος περίπου σαν αυτό της ταινίας Saw. Η Ντενέρις Ταργκάριεν πουλήθηκε από τον αδελφό της στη φυλή των Ντοθράκι. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους περισσότερους. Όταν έχασε τον άντρα και το παιδί της, βρέθηκε μόνη της χωρίς τίποτα απολύτως. Κατάφερε να επιβιώσει και από το μηδέν βρέθηκε με τρεις δράκους και δύο στρατούς. Ακόμα κι αν κάποιος δεν τη συμπαθεί σαν χαρακτήρα, σίγουρα δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι έξυπνη.

Φτάνοντας στο Ντράγκονστοουν, ενώ θα μπορούσε να επιτεθεί στο Κινγκς Λάντινγκ καίγοντας την πόλη, δεν το έκανε. Αντ’ αυτού, βοήθησε τον Τζον Σνόου στην αποστολή του να φέρουν ένα Γουάιτ Γουόκερ στη Σέρσεϊ, με κόστος για την ίδια την απώλεια ενός δράκου. Στη συνέχεια, βοήθησε με όλες της τις δυνάμεις στη μάχη του Γουίντερφελ, πάλι με μεγάλο κόστος για την ίδια. Μας έδειξαν ότι ο κόσμος εκεί δε τη συμπαθούσε (άγνωστο το γιατί, είχαν συνηθίσει τη Σέρσεϊ μάλλον).Και προσπαθούν να αιτιολογήσουν το γεγονός πως η Ντενέρις τρελάθηκε, βασίζοντάς το στο ότι έχασε την Μισάντεϊ, τον Τζόρας και έναν ακόμη δράκο.

Επιπλέον, ο Τζον Σνόου δεν ανταποκρίνεται πια στην αγάπη της. Ωραία όλα αυτά και δέχομαι πως είναι πληγωμένη, μόνη και θυμωμένη. Γνωρίζει όμως και η ίδια πως καταστρέφοντας το στόλο του Γκρέιτζοϊ, διαλύοντας τις βαλλίστρες και τους μισθοφόρους της Σέρσεϊ, έχει κερδίσει τον πόλεμο. Είναι έξυπνη, ποιο το όφελος στο να κάψει το Κινγκς Λάντινγκ; Ο προηγούμενος χαρακτήρας της εξαφανίστηκε τελείως και, για να το δικαιολογήσουν, την έβαλαν να λέει ασυναρτησίες που δεν έβγαζαν κανένα νόημα. Τέλος, γιατί να καταστρέψει το μέρος που είχαν χτίσει οι πρόγονοί της;

Ποιος ήταν ο Ρέιγκαρ Ταργκάριεν και ποια ήταν η επανάσταση του Μπαράθεον;

Στη σειρά γίνεται έντονος λόγος για τον Ρέιγκαρ Ταργκάριεν, τη Λιάνα Σταρκ και τον Ρόμπερτ Μπαράθεον. Πώς και πότε ξεκίνησε η επανάσταση του Μπαράθεον και τι σχέση είχε ο τρελός βασιλιάς; Δε μας έδωσαν ποτέ να το καταλάβουμε. Διάφορα πεταμένα σεναριακά μισόλογα… πως ο τρελός βασιλιάς έκαψε τον πατέρα του Νεντ Σταρκ, ότι η Λιάνα ήταν παντρεμένη με τον Ρέιγκαρ ενώ ο Ρόμπερτ την αγαπούσε… Προσπαθούμε να συνδυάσουμε όλα όσα είχαν πει κατά καιρούς σε όλες τις σεζόν, όμως είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι ακριβώς είχε συμβεί.

Γιατί κατηγορήθηκε τόσο η Ντενέρις ότι έκαψε παιδιά, όταν σε αυτό το σήριαλ οι περισσότεροι έχουν σκοτώσει παιδιά;

Θυμίζω τη δεύτερη σεζόν, όπου ο Τζόφρι διατάζει τη θανάτωση όλων των μπάσταρδων παιδιών του Ρόμπερτ Μπαράθεον. Είδαμε σε σκηνή να παίρνουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του και να το σφαγιάζουν. Ο Τίριον Λάνιστερ σε αυτή την περίπτωση, υποστήριξε ότι πρέπει να συμμορφώσει τον ανιψιό του και όχι να τον σκοτώσει.

Η Σέρσεϊ Λάνιστερ ανατίναξε το Σεπτ του Μπέιλορ, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους μέσα και έξω από το ναό. Η έκρηξη διέλυσε σπίτια σκοτώνοντας αθώο κόσμο. Άνδρες, γυναίκες ΚΑΙ παιδιά. Ακόμα και οι γιγάντιες καμπάνες του ναού κατρακυλούσαν στους δρόμους, «λιώνοντας» στο πέρασμά τους πολλούς. Δείτε το βίντεο εδώ. Για τον Τίριον Λάνιστερ, η Σέρσεϊ ήταν απλώς η κακιά αδελφή του.  

Επίσης, ο ίδιος χαρακτήρας, αφήνει να εννοηθεί ότι γνωρίζει πως ο Τζέιμι έριξε από το παράθυρο το μικρό Μπραν Σταρκ. Αλλά και αυτό για τον Τίριον δεν ήταν κάτι υπερβολικά μεμπτό. Γι΄ αυτό άλλωστε, στο πέμπτο επεισόδιο της τελευταίας σεζόν, ο Τίριον βοηθά τον Τζέιμι ώστε να μπορέσει να βρει τη Σέρσεϊ και να το σκάσουν. Για τον Τίριον, η Σέρσεϊ δεν ήταν απειλή; Δεν έπρεπε να πεθάνει; Φαίνεται πως έχει σημασία αν αυτός που σκοτώνει παιδιά είναι συγγενικό πρόσωπο!

Τέλος, το σενάριο δε μας βοηθάει να καταλάβουμε, γιατί τελικά ο Τίριον ζήτησε από τον Τζον να σκοτώσει την Ντενέρις; Για το καλό της ανθρωπότητας ή για να σώσει το τομάρι του;

Σχετικά με τα αμέτρητα ερωτήματα για το έκτο και τελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones διαβάστε εδώ

Κεντρική φωτογραφία: photo by mezclaconfusa-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby2.0

Comments are closed.