Η μουσική φάδο είναι η ψυχή της πορτογαλικής μουσικής. Τι είδος μουσικής είναι και ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της;

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Ποιος είναι ο περιβόητος νόμος του Μέρφι;

Τι σημαίνει η λέξη μπανανία;

Αριστοφάνης: Ο κωμικός μας ποιητής

Η μουσική «φάδο» είναι ένα είδος που ξεκίνησε στην Πορτογαλία τον 19ο αιώνα και είναι ιδιαίτερα γνωστή για τον μελαγχολικό της ήχο. Συχνά περιγράφεται ως η «ψυχή της Πορτογαλίας» και αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Τι είναι η μουσική «φάδο»;

Στον μουσικό της πυρήνα, η «φάδο» είναι μια μορφή αφήγησης μέσω της μουσικής. Χαρακτηρίζεται από έναν ερμηνευτή που συνοδεύεται συνήθως από κιθάρα. Οι στίχοι συχνά αγγίζουν θέματα αγάπης, απώλειας, λαχτάρας και των αγώνων της καθημερινής ζωής. Η ίδια η μουσική χαρακτηρίζεται από πένθιμες μελωδίες, δευτερεύοντα πλήκτρα και ιδιαίτερα φωνητικά.

Αν και η μουσική «φάδο» έχει τις ρίζες της στη Λισαβόνα, έχει εξαπλωθεί σε όλη την Πορτογαλία και έχει κερδίσει δημοτικότητα και σε άλλα μέρη του κόσμου. Το 2011, η UNESCO αναγνώρισε τη φάδο ως «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας», ενισχύοντας τη σημασία της στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι της μουσικής, η «φάδο της Λισαβόνας» και η «φάδο της Κοΐμπρα». Η «φάδο της Λισαβόνας» είναι η πιο γνωστή και εκτελείται σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου οι θαμώνες μπορούν να απολαύσουν ένα γεύμα και να ακούσουν ζωντανή μουσική. Η «φάδο της Κοΐμπρα», από την άλλη πλευρά, συνδέεται με την πανεπιστημιακή πόλη της Κοΐμπρα και παραδοσιακά εκτελείται από άνδρες τραγουδιστές.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

«Φάδο», η ψυχή της πορτογαλικής μουσικής

Η μουσική «φάδο» έχει επηρεαστεί από μια ποικιλία μουσικών παραδόσεων, όπως η αφρικανική, η βραζιλιάνικη και η αραβική μουσική. Ωστόσο, παραμένει πορτογαλική και συχνά θεωρείται σύμβολο της εθνικής ταυτότητας της χώρας.

Μία από τις πιο διάσημες τραγουδίστριες, όλων των εποχών, της «φάδο» μουσικής ήταν η Amália Rodrigues, η οποία έγινε γνωστή στα μέσα του 20ου αιώνα και παραμένει ως η «Βασίλισσα της φάδο». Οι δυνατές, συναισθηματικές ερμηνείες της, βοήθησαν στη διάδοση της μουσικής τόσο στην Πορτογαλία όσο και σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα, η μουσική «φάδο» εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μέρος της πορτογαλικής κουλτούρας και να προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Πολλά καταστήματα στη Λισαβόνα προσφέρουν νυχτερινές παραστάσεις, επιτρέποντας στους επισκέπτες να ζήσουν και να μεταφερθούν στους μελαγχολικούς ήχους της μουσικής.

Κεντρική φωτογραφία: Pedro Ribeiro Simões-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby2.0 – Πηγές: en.wikipedia.org,portugalonline.com

Comments are closed.