­­­­Το ElaiΩnas Festival 2019 επιστρέφει για πέμπτη χρονιά. Το διήμερο φεστιβάλ συναυλιών φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίο του Άρεως. Είσοδος ελεύθερη.

­­­­Το ElaiΩnas Festival, είναι μία πλατφόρμα διάδρασης τεχνών και επιστημών µε χαρακτήρα επιμορφωτικό, εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό που προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό κάθε χρόνο, από την άνοιξη του 2015, τη δυνατότητα να παρακολουθεί δωρεάν, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σημαντικών καλλιτεχνών, παράλληλες επιμορφωτικές δράσεις και εκθέσεις.

Αφορμή για την δημιουργία του πρώτου φεστιβάλ το 2015, υπήρξε η περιγραφή της ευρύτερης περιοχής της Αττικής και κυρίως του ελαιώνα των Αθηνών, όπως έχει διασωθεί στο έργο του Δημήτρη Καμπούρογλου.  

Σήμερα έχουν απομείνει η ταμπέλα του μετρό ‘’Ελαιώνας’’, ο λόφος του Ιππίου Κολωνού, το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος και ένα μικρό κομμάτι γης μέσα στην Γεωπονική Σχολή, για να θυμίζουν εκείνο το ‘’Ιερό Άλσος’’. Τοπίο μαγικό, το οποίο έχουν υμνήσει και πολλοί ξένοι περιηγητές, ως και τον 19ο αιώνα.

Με κεντρικό άξονα την ελληνική γλώσσα και ποίηση, την ιστορία και εξέλιξη της Ελληνικής λογοτεχνίας αλλά και της ίδιας της πόλης των Αθηνών μέσα στους αιώνες, στο ElaiΩnas Festival έχουν συμμετάσχει ιδιαίτερα αξιόλογοι εισηγητές και καλλιτέχνες.

ElaiΩnas Festival 2019 – Η Λέξη μέσα στη Μουσική

Το 2019 το θέμα του φεστιβάλ είναι ‘’Η Λέξη Μέσα Στην Μουσική’’.Πρόκειται για ένα διήμερο συναυλιών. Τα περισσότερα από τα σχήματα που συμμετέχουν, έχουν το χαρακτηριστικό ότι χρησιμοποιούν τον λόγο, την ελληνική γλώσσα- ποίηση- στιχουργία μ’ έναν πρωτότυπο τρόπο.

Είτε πρόκειται για παραδοσιακό στίχο είτε για σύγχρονη ελληνική ποίηση, το ενδιαφέρον είναι ότι ο λόγος μεταμορφώνεται δυναμικά κάθε φορά τοποθετημένος μέσα σε μία ιδιαίτερη μουσική διάσταση.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που το μουσικό κομμάτι του φεστιβάλ ήταν κυρίως ακουστικό, με φυσικό ήχο ή με ελάχιστη ενίσχυση, και σε διάλογο με το τοπίο του Αρχαιολογικού Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος, φέτος ο ήχος θα είναι ηλεκτρικός και ο τόπος το Πεδίο του Άρεως. Ένα κομμάτι πρασίνου στην καρδιά της Αθήνας, δίπλα από τις πολυσύχναστες λεωφόρους Αλεξάνδρας και Πατησίων.

Μετά από την φιλοξενία νέων και παλαιότερων σχημάτων της σκηνής της τζαζ και της δημιουργικής μουσικής με την ευρύτερη έννοια ή και σημαντικών δομών όπως η Κ.Ο.Α (Κρατική ορχήστρα Αθηνών), και η Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής Σκηνής,  παρουσιάζει το ηλεκτρικό το πολυδιάστατο σύμπαν ήχων και λέξεων των Μιχάλη Σιγανίδη, ΓΙΑΝ ΒΑΝ, Amorgo Quartet και Bonsai Three.

Περισσότερες πληροφορίες: www.elaionasfestival.com 

Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες είναι δωρεάν

Καλλιτεχνική διεύθυνση του ElaiΩnas Festival

Φένια Παπαδόδηµα – Γιώργος Παλαµιώτης

* Σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής.

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/i-maria-papageorgiou-ston-kipo-tou-megarou/
https://umano.gr/valletta-str-project-zontana-sto-temple/
https://umano.gr/oi-xainides-kai-i-omada-ki-omos-kineitai-sto-kipotheatro-papagou/
https://umano.gr/to-xorografiko-didymo-arisandmartha-stin-peiraios-260/

Comments are closed.