Οι Χοροσταλίτες, με χρώμα καθαρά ελληνικό και παραδοσιακό, είναι ένα συγκρότημα που έχει ξεχωρίσει. Με το τραγούδι τους Από την Θράκη έως την Κρήτη, ξυπνάνε θύμησες από τους τόπους της Ελλάδας. Το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν ένα από τα υποψήφια τραγούδια για τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision, που δυστυχώς τελικά δε στείλαμε.
Umano: Μιλήστε μας για τους Χοροσταλίτες, πώς ξεκινήσατε;
Οι Χοροσταλίτες δημιουργηθήκαν τον Δεκέμβριο του 2013 από τον Βασίλη Μεσσαριτάκη με σκοπό να συνοδεύουν το χορευτικό του Πανικάριου Συλλόγου «Άρτεμις Ταυροπόλος» στις χορευτικές αλλά και μουσικές του εκδηλώσεις. Η αγάπη μας για την παραδοσιακή μουσική απλώθηκε από την Ικαρία σε όλη την Ελλάδα αγκαλιάζοντας μουσικά τους τόπους μας. Είχαμε αυτή τη δυνατότητα, λόγω της ποικιλίας των μουσικών οργάνων που παίζουμε.
Ξεκινώντας από την Ικαρία όπου πήραμε και το όνομά μας, από το Ικαριώτικο ρήμα «χοροσταλίζω» που σημαίνει χορεύω διαρκώς, ασταμάτητα, γλεντάω όλο το βράδυ. Αυτός είναι ο σκοπός μας, να κάνουμε τον κόσμο να χοροσταλίζει μαζί μας.
Το μουσικό μας σχήμα αποτελείται από: τον δημιουργό του σχήματος Βασίλη Μεσσαριτάκη στα κρουστά, την τσαμπούνα και το τραγούδι, τον Φάνη Φωτόπουλο στο κλαρίνο, την φλογέρα, την τρομπέτα, το μπουζούκι, τα κρουστά και το τραγούδι, τον Τάσο Γουσέτη στο βιολί, το μαντολίνο και το τραγούδι, την Ρίτσα Ποζιού στο τραγούδι, την Κωσταντίνα Πάτση στο σαντούρι και το τραγούδι και τον Νικόλα Μπούτση στην κιθάρα και το λαούτο. Ο καθένας από εμάς «κουβαλάει» στις πλάτες του αρκετά χρόνια ενασχόλησης με την μουσική.
Umano: Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο εγχείρημα, το πάντρεμα της παραδοσιακής & της έντεχνης μουσικής.
Όλοι οι Χοροσταλίτες, έχουμε μεγαλώσει σε οικογένειες που άκουγαν, έπαιζαν ή τραγουδούσαν παραδοσιακή μουσική άρα ήταν αναμενόμενη και η ενασχόλησή μας με αυτό το είδος. Διασκευάζουμε παραδοσιακά τραγούδια βάζοντας την δική μας υπογραφή και προσπαθούμε να διατηρούμε πολλά από αυτά που χάνονται στο πέρασμα των χρόνων, στην πρωτότυπή τους εκτέλεση. Δημιουργούμε τις δικές μας συνθέσεις, στίχους και μουσική, δηλαδή νέα βήματα σε παλιά μονοπάτια, πλησιάζοντας με αυτόν τον τρόπο και τον κόσμο που δεν ακούει παραδοσιακή μουσική.
Umano: Πείτε μας δύο λόγια για την δεύτερη δισκογραφική σας δουλειά «Στη χώρα της καρδιάς μας».
Έχει δύο μήνες σχεδόν που έχει κυκλοφορήσει επίσημα η δεύτερη δισκογραφική μας δουλειά από την δισκογραφική μας εταιρία SPIDER MUSIC. Περιέχει δεκαπέντε τραγούδια, μαζί και το τραγούδι που συμμετείχαμε στο φετινό μουσικό διαγωνισμό της Eurovision, «Από τη Θράκη έως την Κρήτη». Είναι όλα σε μουσική και στίχους του Βασίλη Μεσσαριτάκη, συμμετέχουν μαζί μας ο Παντελής Θαλασσινός, ο Μάνος Κουτσαγγελίδης και η Καίτη Κουλλιά.
Το ύφος των τραγουδιών και το ηχόχρωμά τους «περπατούν» στα μονοπάτια της Ηπειρώτικης πεντατονίας, στον γνώριμο ήχο των χάλκινων πνευστών, στη γη του Ορφέα, ταξιδεύουν στο Αιγαίο και φέρνουν μνήμες από τον Ερωτόκριτο.
Επηρεασμένα από διαφορετικές γωνιές της πατρίδας μας, το κάθε τραγούδι αν και πρωτότυπο, ταξιδεύει τον καθένα από εμάς στον τόπο του με σκοπό να αγγίξει τις καρδιές σας και να το αγαπήσετε.
Umano: Πόσο δύσκολο είναι να είσαι μουσικός στην εποχή μας;
Όλα τα επαγγέλματα περνούν την κρίση τους στην εποχή μας, πόσο μάλιστα οι μουσικοί, από τη στιγμή που ίσως για κάποιους η μουσική είναι διασκέδαση, άρα είδος πολυτελείας. Υπηρετούμε ένα είδος όμως που είναι διαχρονικό και δεν έχει χάσει ποτέ την παρουσία του μέσα στη χώρα μας. Στους δύσκολους καιρούς λένε άλλωστε και έτσι είναι πραγματικά, οι τέχνες ανθίζουν και γεννιούνται αριστουργήματα.
Umano: Ποια ήταν η σύντομη εμπειρία σας από το διαγωνισμό της Eurovision; Θα το τολμήσετε και του χρόνου;
Όλα ξεκίνησαν όταν η δισκογραφική μας εταιρία SPIDER MUSIC και συγκεκριμένα, η κυρία Ευανθία Μάγνη, μας έκανε την πρόταση να συμμετέχουμε στον μουσικό διαγωνισμό της EUROVISION καθώς η ΕΡΤ έθεσε στα όρια συμμετοχής των τραγουδιών, να έχουν αποκλειστικά ελληνικό ηχόχρωμα και ελληνικό στίχο. Ετοιμάσαμε το τραγούδι Από τη Θράκη ως την Κρήτη και βρεθήκαμε να είμαστε ένα από τα τρία υποψήφια τραγούδια που ξεχώρισε ανάμεσα στα είκοσι δύο που έλαβαν συμμετοχή. Ο σκοπός και ο στόχος μας ήταν να ταξιδέψουμε την πλούσια ελληνική μας παράδοση στην Ευρώπη, να την μάθουν και να την ακούσουν αλλά όταν κάνεις όνειρα, λένε, τα βλέπει ο Θεός και γελάει…!!!
Σχετικά άρθρα:
https://umano.gr/afieroma-ston-ikariotiko-xoro/
https://umano.gr/starwound-ena-sigkrotima-me-ixous-jazz-rock/
https://umano.gr/barcelona-gipsy-balkan-orchestra/
https://umano.gr/living-on-universal-denial-a-new-flame-has-come/
Comments are closed.