Without you, η ιστορία ενός θρυλικού τραγουδιού, μίας διαχρονικής, μυθικής μπαλάντας που συνεχίζει και θα συνεχίζει να ακούγεται.

Από την Μαριλένα Βλάχου

El Cóndor Pasa: Η ιστορία ενός αγαπημένου τραγουδιού

Lynyrd Skynyrd: Το συγκρότημα και η αεροπορική τραγωδία

Τραγούδια βασισμένα σε τραγικές αληθινές ιστορίες – Μέρος Δεύτερο

Τι εξασφαλίζει την επιτυχία ενός τραγουδιού; Η μουσική, ο στίχος, η ερμηνεία, όλα μαζί; Οι περισσότεροι μουσικοί επιμένουν πως «δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας» και ίσως να έχουν δίκιο, αν κρίνουμε από την ιστορία του θρυλικού τραγουδιού Without you.

Η διαχρονική μπαλάντα Without you έγινε τεράστια επιτυχία για δύο καλλιτέχνες που τη διασκεύασαν και μέτρια για το συγκρότημα Badfinger, που δύο εκ των μελών του είναι και οι επίσημοι δημιουργοί.

Without you: Η ιστορία ενός θρυλικού τραγουδιού

Το αγγλικό συγκρότημα Badfinger σχηματίστηκε το 1961. Η αρχική ονομασία του συγκροτήματος ήταν Iveys. Υπογράφοντας με την δισκογραφική εταιρεία των Beatles, Apple Records, το συγκρότημα πήρε την μετέπειτα ονομασία του. Οι Μπαντφίνγκερ αποτελούνταν από τους Πιτ Χαμ, Μάικ Γκίμπινς, Τομ Έβανς και Τζόι Μόλαντ. Το 1969 έκαναν επιτυχία με το τραγούδι Come and get it, το οποίο τους είχε γράψει ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ.

Οι Badfinger κυκλοφόρησαν το άλμπουμ No Dice, που περιείχε το θρυλικό Without you το 1970.


Το τραγούδι γράφτηκε από τους Πιτ Χαμ και Τομ Έβανς. Το Without you στην πραγματικότητα προέρχεται από τη συγχώνευση δύο τραγουδιών. Αρχικά, ο Πιτ Χαμ είχε γράψει ένα τραγούδι που το ονόμασε If its love αλλά πίστευε πως δεν ήταν δυνατό μουσικά. Παράλληλα, ο Τομ Έβανς εργαζόταν σε ένα δικό του κομμάτι, το Can’t live if living is without you” αλλά δεν ήταν σίγουρος για τους στίχους.

Το αποτέλεσμα ήταν η γέννηση του Without you, με τον Χαμ να υπογράφει τους στίχους και τον Έβανς τη μουσική. 

Το Without you κυκλοφόρησε το 1970 στο άλμπουμ των Badfinger, No Dice. Σημείωσε μέτρια επιτυχία, συγκριτικά με αυτή που επρόκειτο να γνωρίσει αργότερα. Το Without you, «θάφτηκε» στο τέλος της πρώτης πλευράς του άλμπουμ No Dice.

Οι δύο δημιουργοί του Without you αυτοκτόνησαν. Ο Πιτ Χαμ κρεμάστηκε στο γκαράζ του σπιτιού του το 1975, λίγο πριν συμπληρώσει τα 28α γενέθλιά του, πιεσμένος οικονομικά μετά την κατάχρηση από τον μάνατζερ του συγκροτήματος, Σταν Πόλεϊ. Ο Τόμας Έβανς, το 1983, κρεμάστηκε στον κήπο του μετά από διαπληκτισμό με κάποιο μέλος του συγκροτήματος αλλά και επηρεασμένος από την αυτοκτονία του Πιτ Χαμ.

Το Without you από τον Χάρι Νίλσον

Ο Αμερικανός τραγουδιστής Χάρι Νίλσον, άκουσε το 1971 τυχαία το τραγούδι σε ένα πάρτι. Αρχικά, πίστευε πως ήταν τραγούδι των Beatles. Όταν συνειδητοποίησε πως ανήκει αλλού, αποφάσισε να το συμπεριλάβει στο έβδομο άλμπουμ του Nilsson Schmilsson (1971). Ο Νίλσον συνεργάστηκε με τον Αμερικανό παραγωγό Ρίτσαρντ Πέρι και «μεταμόρφωσαν» το τραγούδι.


To Without you επανακυκλοφόρησε από τον Χάρι Νίλσον τον Οκτώβριο του 1971. Έγινε τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο, φτάνοντας στην κορυφή των τσαρτς σε πολλές χώρες. Στις ΗΠΑ παρέμεινε στην κορυφή των τσαρτς για τέσσερις εβδομάδες ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο για πέντε. Το 1973 ο Νίλσον κέρδισε βραβείο Γκράμι καλύτερης ανδρικής ποπ ερμηνείας για το συγκεκριμένο τραγούδι.

Το Without you, μετά την επιτυχία του Χάρι Νίλσον, διασκευάζεται από πάνω από εκατόν ογδόντα καλλιτέχνες.

Στις 24 Ιανουαρίου 1994, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Μαράια Κάρεϊ επανεκτελεί το τραγούδι βασισμένη στην έκδοση του Χάρι Νίλσον. Το Without you από την Μαράια Κάρεϊ, κυκλοφόρησε μία εβδομάδα μετά τον θάνατο του Νίλσον από καρδιακό επεισόδιο στις 15 Ιανουαρίου 1994. Για μία ακόμα φορά, η μπαλάντα γίνεται τεράστια επιτυχία σε όλα τσαρτς των ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη.

Μέχρι σήμερα, το Without you είναι το πιο πετυχημένο τραγούδι της Μαράια Κάρεϊ στην Ευρώπη.

Ακούστε το Without you από την Μαράια Κάρεϊ εδώ.

Οι στίχοι του θρυλικού Without you μεταφρασμένοι στα ελληνικά

(Without you – Στίχοι, Μουσική: Pete Ham, Tom Evans)

«Όχι, δε μπορώ να ξεχάσω εκείνο το απόγευμα ή το πρόσωπό σου όπως φεύγεις αλλά φαντάζομαι πως έτσι πάει η ιστορία.

Πάντα χαμογελάς αλλά στα μάτια σου φαίνεται η θλίψη σου, ναι, φαίνεται.

Όχι, δε μπορώ να ξεχάσω το αύριο όταν σκέφτομαι όλη τη λύπη μου, όταν σε είχα εδώ και σε άφησα να φύγεις.

Και νομίζω πως είναι δίκαιο να σε ενημερώσω για αυτό που θα έπρεπε να ξέρεις…

…Δε μπορώ να ζήσω, αν είναι να ζήσω χωρίς εσένα, δε μπορώ να ζήσω, δε μπορώ να δώσω κάτι πια.

…………………………………………………………………………………»

Κεντρική φωτογραφία:photo by dackelprincess-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby-sa2.0

Πηγές: elsewhere.co.nz, independent.co.uk, badfingersite.com, ultimateclassicrock.com,ft.com, bbc.com, billboard.com, en.wikipedia.org

Comments are closed.