Βιγκανισμός, η ανοδική του πορεία την τελευταία δεκαετία και οι επιπτώσεις στη βιομηχανία τροφίμων.
Από την Αντιγόνη Στεφανίδου
Τέσσερα υπέροχα χορτοφαγικά-βίγκαν πιάτα |
Η λέξη βίγκαν (σ.σ. vegan) επινοήθηκε από τον Donald Watson και την σύζυγό του Dorothy Morgan το 1944. Ο Ντόναλντ Γουάτσον ήταν Άγγλος υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων, ο οποίος ίδρυσε το «The Vegan Society».
Το ενδιαφέρον για τον βιγκανισμό αυξήθηκε σημαντικά τη δεκαετία του 2010. Η άνοδος της δημοτικοτητάς του είχε σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία τροφίμων αλλά και στους χώρους εστίασης.
Βιγκανισμός, η αυστηρή χορτοφαγία
Ο βιγκανισμός είναι μια επιλογή τρόπου ζωής που περιλαμβάνει την αποχή από ζωικά προϊόντα, όπως κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, αβγά και μέλι. Για πολλούς, η απόφαση να υιοθετήσουν μια βίγκαν διατροφή βασίζεται σε ανησυχίες για την ποιότητα διαβίωσης των ζώων, το περιβάλλον και την προσωπική τους υγιεινή.
Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες βιγκανισμού.
Οι διατροφικοί βίγκαν, γνωστοί και ως «αυστηροί χορτοφάγοι», απέχουν από την κατανάλωση κρέατος, αβγών, γαλακτοκομικών προϊόντων και οποιασδήποτε άλλη ζωικής προέλευσης ουσίας.
Ένας άλλος όρος είναι «περιβαλλοντικός βιγκανισμός», ο οποίος αναφέρεται στην αποφυγή ζωικών προϊόντων με την προϋπόθεση ότι η βιομηχανική εκτροφή ζώων είναι περιβαλλοντικά επιζήμια και μη βιώσιμη.
Γενικότερα, τα κίνητρα για τον βιγκανισμό είναι κυρίως η ευημερία των ζώων.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
Η διατροφή των βίγκαν
Η διατροφή των βίγκαν τείνει να είναι υψηλότερη σε ίνες, μαγνήσιο, φολικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σίδηρο και χαμηλότερες σε διαιτητική ενέργεια, κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D, ασβέστιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη B12.
Ως αποτέλεσμα της εξάλειψης όλων των ζωικών προϊόντων, μια βίγκαν διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις που ακυρώνουν τυχόν ευεργετικά αποτελέσματα και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Mερικά από τα οποία μπορούν να προληφθούν μόνο με εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής (σ.σ. καλό είναι να συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας).
Βιγκανισμός, η ανοδική του πορεία
Η ανοδική του πορεία του βιγκανισμού, φέρνει μία σειρά από σημαντικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς.
Μία από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις της ανόδου του βιγκανισμού είναι στη βιομηχανία τροφίμων. Η ραγδαία αύξηση της εμφάνισης των εναλλακτικών μορφών «κρέατος» με βάση τα φυτά. Εταιρείες όπως η «Beyond Meat» και η «Impossible Foods» έχουν αναπτύξει εναλλακτικές μορφές «κρεάτων» που έχουν εμφάνιση και γεύση σαν αληθινό κρέας. Στηρίζονται κυρίως σε φυτά όπως για παράδειγμα η σόγια.
Ο βιγκανισμός έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων. Η ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις γάλακτος έχουν εκτοξεύσει σε πωλήσεις τα «γάλατα» όπως σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας και βρώμης.
Η άνοδος του βιγκανισμού οδήγησε επίσης σε αύξηση της ζήτησης για βιολογικά και τοπικά προϊόντα. Πολλοί βίγκαν προτιμούν να τρώνε βιολογικά προϊόντα επειδή είναι απαλλαγμένα από επιβλαβείς χημικές ουσίες και φυτοφάρμακα. Αρκετοί επιλέγουν να προμηθεύονται την τροφή τους από ντόπιους αγρότες για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα.
Τέλος αρκετά εστιατόρια και όχι μόνο, έχουν προσαρμόσει τα μενού τους για βίγκαν επιλογές. Ακόμα και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν εξασφαλίσει πως τα γεύματα τους θα έχουν και επιλογή βίγκαν.
Πηγές: vegansociety.com, bbc.co.uk, en.wikipedia.org
Comments are closed.