Ο Τόμας Στερνς Έλιοτ είναι γνωστός ως ο ποιητής του μοντερνισμού και ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ου αιώνα.

Από την Νικολέτα Πρεβενά

Αριστοφάνης: Ο κωμικός μας ποιητής

Κ.Π. Καβάφης: Αφιερωμένο σε όσους προσπαθούν

Σαρλ Περό: Ο συγγραφέας που ενέπνευσε τους παραμυθάδες

Ο Τόμας Στερνς Έλιοτ, γνωστός κυρίως ως Τ.Σ. Έλιοτ, ήταν ποιητής, δοκιμιογράφος, εκδότης, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας. Θεωρούμενος ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ου αιώνα, είναι το κεντρικό πρόσωπο της αγγλόφωνης ποίησης του μοντερνισμού. Μέσα από τις δοκιμασίες του στη γλώσσα, το στυλ γραφής και τη δομή των στίχων, «αναζωογόνησε» την αγγλική ποίηση. Διέλυσε επίσης ξεπερασμένες πεποιθήσεις και καθιέρωσε νέες μέσα από μια συλλογή κριτικών δοκιμίων.

Γεννήθηκε το 1888 στο Σεντ Λούις του Μιζούρι και μετακόμισε στην Αγγλία το 1914, σε ηλικία 25 ετών. Εκεί θα εργαστεί και θα παντρευτεί. Έγινε Βρετανός πολίτης το 1927, σε ηλικία 39 ετών και παραιτήθηκε από την αμερικανική υπηκοότητα.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Τόμας Στερνς Έλιοτ, ο ποιητής του μοντερνισμού

Ο Τ.Σ. Έλιοτ είναι γνωστός για την πρωτοποριακή του συμβολή στην ποίηση του μοντερνισμού και στη λογοτεχνία γενικότερα. Βασικό γνώρισμα της ποίησης του μοντερνισμού ήταν η διάλυση της μορφής και η διάθεση για πειραματισμό. Ο ελεύθερος στίχος εξοστρακίζει το μέτρο και την ομοιοκαταληξία. Οι γραμματικοί και συντακτικοί κανόνες παραβιάζονται, οι προτάσεις γίνονται αποσπασματικές και ελλειπτικές, τα σημεία στίξης καταργούνται.

Η ποίηση του Έλιοτ ήταν γνωστή για την πολυπλοκότητα και τον πειραματισμό της με τη μορφή και τη γλώσσα. Το πιο διάσημο έργο του, η «Έρημη χώρα», που δημοσιεύτηκε το 1922, είναι μια περίπλοκη και κατακερματισμένη εξερεύνηση της σύγχρονης ζωής και των δυσαρεσκειών της. Το ποίημα θεωρείται ευρέως ένα από τα σημαντικότερα έργα της μοντερνιστικής λογοτεχνίας και έχει ερμηνευτεί με ποικίλους τρόπους.

Για έναν ποιητή του αναστήματος του, ο Έλιοτ παρήγαγε σχετικά λίγα ποιήματα.

Το γνώριζε αυτό. Ο ίδιος είχε γράψει στον πρώην καθηγητή του στο Χάρβαρντ, J.H. Woods, «Η φήμη μου στο Λονδίνο βασίζεται σε έναν μικρό τόμο στίχων και διατηρείται με την εκτύπωση δύο ή τριών ακόμη ποιημάτων σε ένα χρόνο. Το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι ότι αυτά πρέπει να είναι τέλεια στο είδος τους, ώστε το καθένα να είναι ένα γεγονός».

Συνήθως, ο Έλιοτ δημοσίευσε πρώτα τα ποιήματά του μεμονωμένα σε περιοδικά ή σε μικρά βιβλία ή φυλλάδια και στη συνέχεια τα συγκέντρωνε σε βιβλία. Η πρώτη του συλλογή ήταν το «Προύφροκ και άλλες παρατηρήσεις» (1917).
Εκτός από την ποίησή του, ο Έλιοτ ήταν επίσης κριτικός και θεατρικός συγγραφέας. Το δοκίμιο του “Παράδοση και προσωπικό ταλέντο” (1919) υποστήριξε ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να προσέχουν τους λογοτεχνικούς προκατόχους τους και το πολιτιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γράφουν. Αυτό το δοκίμιο είχε σημαντική επίδραση στη λογοτεχνική κριτική και συζητήθηκε ευρέως.

Ο Έλιοτ έγραψε επίσης πολλά θεατρικά έργα, όπως το «Φονικό στην Εκκλησιά» (1935) και «Το κοκτέιλ πάρτι» (1949). Τα έργα του ήταν γνωστά για την πνευματική τους αυστηρότητα και την εξερεύνηση θεμάτων όπως η θρησκεία, η ηθική και η ανθρώπινη κατάσταση.

Ανάμεσα στα πιο γνωστά ποιήματα του είναι: «Το ερωτικό τραγούδι του Τζέι Άλφρεντ Προύφροκ» (1915), η «Έρημη Χώρα» (1922), οι «Κούφιοι Άνθρωποι» (1925) τα «Τέσσερα κουαρτέτα» (1943) καθώς και το θεατρικό έργο «Φονικό στην Εκκλησιά» (1935).

Σε όλη του τη ζωή, ο Έλιοτ ενδιαφερόταν επίσης βαθιά για τη θρησκεία και την πνευματικότητα, ασπάστηκε τον Αγγλικανισμό το 1927. Παρά τα λογοτεχνικά του επιτεύγματα, ο Έλιοτ ήταν επίσης γνωστός για την μοναχική και ιδιωτική του φύση. Πάλεψε με προβλήματα ψυχικής υγείας σε όλη του τη ζωή και οι προσωπικές του σχέσεις ήταν συχνά τεταμένες. Πέθανε το 1965 στο σπίτι στο Λονδίνο, σε ηλικία 76 ετών.

Το 1948 έλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για την εξαιρετική, πρωτοποριακή συνεισφορά του στο λογοτεχνικό μοντερνισμό.

Η ποίηση και τα κριτικά γραπτά του Έλιοτ συνεχίζουν να μελετώνται και να θαυμάζονται τόσο από μελετητές όσο και από αναγνώστες. Η συμβολή του στο λογοτεχνικό μοντερνισμό και η επιρροή του στις επόμενες γενιές συγγραφέων είναι πολύ μεγάλη. Το έργο του Έλιοτ συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης και πνευματικής έρευνας για τους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Κεντρική φωτογραφία: Lee Miller – Πηγές:poetryfoundation.org,en.wikipedia.org

Comments are closed.