Το Νησί των Ρόδων ή η Δημοκρατία της Νήσου των Ρόδων, μία απίστευτη ιστορία που συνέβη στην Ιταλία στα τέλη της δεκαετίας του ’60.
Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη
Η ιστορία της Μουλάν: Μύθος ή πραγματικότητα; |
Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60, ένας Ιταλός μηχανικός κατασκεύασε στην Αδριατική θάλασσα το δικό του νησί, ένα ανεξάρτητο κράτος, σα σύμβολο ελευθερίας. Πρόκειται για μια απίστευτη, αληθινή ιστορία που αφορά τον Ιταλό μηχανικό Τζόρτζιο Ρόζα, την ιδέα του για τη δημιουργία ενός ελεύθερου κράτους και τη μάχη του με τις ιταλικές αρχές, ώστε το δημιούργημά του να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος.
Το Νησί των Ρόδων ή η Δημοκρατία της Νήσου των Ρόδων
Η ιστορία ξεκίνησε το 1967, όταν ο Ιταλός μηχανικός Τζόρτζιο Ρόζα αποφάσισε να χτίσει ένα ανεξάρτητο κράτος, ένα μικρό έθνος, το οποίο θα ήταν σύμβολο της ελευθερίας. Σχεδίασε και χρηματοδότησε την κατασκευή μιας τεχνητής πλατφόρμας στην Αδριατική Θάλασσα, 11 χλμ. από την ακτή της επαρχίας του Ρίμινι, στην Ιταλία. Η τεχνητή πλατφόρμα, μεγέθους 400τ.μ., στηριζόταν σε εννέα πυλώνες από χάλυβα που βυθίζονταν στη θάλασσα.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
Το Νησί των Ρόδων χτίστηκε πέρα από τα ιταλικά χωρικά ύδατα, πράγμα που σήμαινε ότι ήταν εκτός του ελέγχου των αρχών.
Πάνω στην πλατφόρμα υπήρχαν εστιατόριο, μπαρ, νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, κατάστημα με σουβενίρ και ταχυδρομείο. Ορισμένες αναφορές δείχνουν επίσης την παρουσία ενός ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Η κατασκευή της Νήσου των Ρόδων απαιτούσε μεγάλη τεχνογνωσία.
Πολλοί άνθρωποι εκείνη την εποχή πίστευαν ότι ήταν αδύνατο να πετύχει κάποιος ένα τέτοιο εγχείρημα. Ο Τζόρτζιο Ρόζα έχτισε την πλατφόρμα με τέσσερις φίλους του και μια πολύ μικρή ομάδα εργαζομένων, σε έξι μήνες. Εφηύρε την τεχνολογία για να το κάνει και ήταν περήφανος για αυτό, καθώς η κατασκευή απαιτούσε μεγάλη τεχνογνωσία.
Ο γιος του, Λορέντζο Ρόζα, εξηγεί «Ο πατέρας μου ήταν μηχανικός. Ήταν ένα πολύ ακριβές, λεπτομερές άτομο και πολύ οργανωτικός. Ένας μηχανικός σχεδόν με τη γερμανική έννοια της λέξης. Μία μικρή φλέβα τρέλας τον οδήγησε στο να θέλει να χτίσει μια πλατφόρμα για τον εαυτό του και στη συνέχεια να το κάνει ένα ανεξάρτητο κράτος έξω από τα χωρικά ύδατα, κάτι που τον έκανε τον πρίγκιπα των αναρχικών.»
Η Δημοκρατία της Νήσου των Ρόδων, ένα ανεξάρτητο κράτος
Η Δημοκρατία της Νήσου των Ρόδων κήρυξε την ανεξαρτησία της την 1η Μαΐου 1968, με πρόεδρο τον ίδιο τον Ρόζα. Το Νησί των Ρόδων είχε τη δική του κυβέρνηση, νόμισμα, ταχυδρομείο και εμπορικά καταστήματα. Επίσημη γλώσσα ήταν η Εσπεράντο.
Λίγο αργότερα, το Νησί των Ρόδων εξέδωσε μία σειρά γραμματοσήμων, συμπεριλαμβανομένου ενός που έδειχνε την κατά προσέγγιση τοποθεσία του νησιού στην Αδριατική Θάλασσα. Το περιοδικό του νησιού είχε τον τίτλο «Osservatore Domenicano» και δημοσιεύτηκε σε συνεργασία με τους Δομινικανούς πατέρες της Μπολόνια, με τους οποίους ο Ρόζα ήταν στενά συνδεδεμένος.
Ωστόσο, το Νησί των Ρόδων ποτέ δεν αναγνωρίστηκε επίσημα ως κυρίαρχο κράτος από καμία χώρα του κόσμου.
Ο δημοφιλής προορισμός και οι αντιδράσεις των Ιταλικών Αρχών
Μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή της Νήσου των Ρόδων, γρήγορα τράβηξε την προσοχή των ιταλικών εφημερίδων. Ο Τζόρτζιο Ρόζα επισήμανε πως επρόκειτο για ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς νόμους, σύμβολο της ελευθερίας. Με φόντο την τότε παγκόσμια αναταραχή με τον πόλεμο του Βιετνάμ και τις διαμαρτυρίες για τα πολιτικά δικαιώματα, το Νησί των Ρόδων έγινε ένας δημοφιλής προορισμός για τους νέους.
Η έντονη τουριστική δραστηριότητα του νησιού δυσαρέστησε τις ιταλικές αρχές. Η ιταλική κυβέρνηση προσπάθησε να το δυσφημίσει, ισχυριζόμενη ότι το νησί χρησιμοποιείται για παράνομες δραστηριότητες όπως τυχερά παιχνίδια και ναρκωτικά. Ορισμένοι πολιτικοί δε, στην προσπάθειά τους να βλάψουν τη φήμη του, ισχυρίστηκαν πως το νησί αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Οι έντονες προσπάθειες των ιταλικών αρχών να «κλείσουν» το Νησί των Ρόδων, το κατέστησαν ακόμα πιο δημοφιλές.
Οι ενέργειες του Ρόζα θεωρήθηκαν από την ιταλική κυβέρνηση ως τέχνασμα για τη συγκέντρωση χρημάτων από τουρίστες, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την εθνική φορολογία. Η απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης ήταν γρήγορη, αποφασίζοντας να στείλει άμεσα το πολεμικό ναυτικό. Μία ομάδα τεσσάρων αξιωματικών προσγειώθηκε στο νησί και ανέλαβε τον έλεγχο.
Στις 13 Φεβρουαρίου 1969, το ιταλικό ναυτικό χρησιμοποίησε εκρηκτικά για να καταστρέψει το Νησί των Ρόδων, μόλις πενήντα πέντε ημέρες μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του, στις 24 Ιουνίου του 1968. Από την πράξη αυτή μετρήθηκε μόνο ένας θάνατος αλλά δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Προφανώς, ο σκύλος του Ρόζα ήταν στην πλατφόρμα κατά την ανατίναξη της εγκατάστασης.
Μέρες αργότερα, μετά την καταστροφή του νησιού, μια καταιγίδα βύθισε ολόκληρη τη δομή. Σήμερα, τα ερείπια κείτονται στον πυθμένα της Αδριατικής.
Το Νησί των Ρόδων, η ταινία
Πριν από το θάνατό του το 2017 στην ηλικία των 92 ετών, ο Τζόρτζιο Ρόζα έδωσε τη συγκατάθεσή του στην προσαρμογή της ιστορίας του σε ταινία. Η ταινία του Netflix «Το Νησί των Ρόδων» κυκλοφόρησε στις 9 Δεκεμβρίου 2020. Αφηγείται την ιστορία της κατασκευής του νησιού και την άρνηση του Ρόζα να παραδοθεί στις απαιτήσεις της ιταλικής κυβέρνησης.
Πηγές: bbc.com, en.wikipedia.org, Rose Island the movie by Sydney Sibilia-Netflix
Comments are closed.