Το Ωραίο αποτελεί πηγή αστείρευτης έμπνευσης όλα τα χρόνια της ανθρώπινης δημιουργίας. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με την εταιρεία Κορρές δημιούργησαν αρώματα εμπνευσμένα από τα πανάρχαια μυστικά της Αφροδίτης. Το άρωμα της αρχαιότητας ξαναγεννιέται και παρουσιάζεται στην έκθεση.
Αναφερόμαστε φυσικά στην περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Αφορά τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής σε πολιτισμούς και κοινωνίες από τη νεολιθική εποχή μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.
Η έκθεση καλεί τους θεατές να διερευνήσουν την πνευματική βάση των αισθητικών επιλογών. Ο κόσμος του αρώματος κατέχει ξεχωριστή θέση στην αρχαιότητα. Η εταιρεία Κορρές δημιούργησε τρία αρώματα τα οποία αναβίωσε από πληροφορίες που μεταφέρουν οι αρχαίες πηγές.
Στην έκθεση βλέπουμε επίσης αντικείμενα της καθημερινότητας αυτών των κοινωνιών και την ανάλυση της αισθητικής τους. Μαθαίνουμε για τις αισθητικές προτιμήσεις τους μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα στην ένδυση, τον καλλωπισμό, την κόμμωση και τα κοσμήματα. αλλά και με βάση όσα αποκαλύπτουν οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι για την ομορφιά. Παρακολουθούμε την εικαστική απόδοση του ανθρώπινου σώματος.
Στοχαζόμαστε ως προς τη σημασία του ωραίου και την αξία του για τον άνθρωπο.
Η έκθεση επιχειρεί μία διαχρονική παρουσίαση της προσέγγισης του Ωραίου στις διάφορες περιόδους της αρχαιότητας. Στα πανάρχαια μυστικά που σύμφωνα με τους αρχαιοελληνικούς μύθους δίδαξε η Αφροδίτη στους ανθρώπους. Η Αφροδίτη αναδύεται γυμνή από τον αφρό της θάλασσας. Όπου πατάει φυτρώνουν πολύχρωμα, μυρωδάτα αγριολούλουδα. Οι θεραπαινίδες της, οι Ώρες, τη μυρώνουν και στη συνέχεια τη ντύνουν με τα άφθαρτα ρούχα της. Το όνομά της γίνεται συνώνυμο του έρωτα, της φυσικής έλξης και της αιώνιας ομορφιάς.
Η εικόνα της Αφροδίτης αποτυπώνεται με χάρη και αισθησιασμό σε πλήθος αρχαίων έργων. Αποτελεί την εμβληματικότερη μορφή της έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα μυστικά της Αφροδίτης, κατέχει ο κόσμος του αρώματος.
Στο ταξίδι πειραματικής αρχαιολογίας που επιχειρήθηκε, αξιοποιήθηκαν καταρχάς οι πληροφορίες που προσφέρουν οι πινακίδες Γραμμικής Β γραφής. Λογιστικά αρχεία από τα ανάκτορα της Μυκηναϊκής περιόδου, στα οποία έχουν αποτυπωθεί συστατικά που προορίζονταν για τους αρωματοποιούς του παλατιού.
Με οδηγό τις πληροφορίες αυτές, τις συνταγές που εμφανίζονται στα βιβλία του Διοσκουρίδη και του Θεόφραστου, καθώς και μεταγενέστερες μελέτες που εστιάζουν στην αρχαία μέθοδο παρασκευής αρωματικών ελαίων, το εργαστήριο της ΚΟΡΡΕΣ αναβίωσε τα αρώματα της αρχαιότητας, παραμένοντας πιστό στις μεθόδους των αρχαίων αρωματοποιών.
Τρία μονοδιάστατα, αρχέγονα αρώματα – το ΡΟΔΟ, ο ΚΟΡΙΑΝΔΡΟΣ και το ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ – παίρνουν τη θέση τους στην περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου». Προσφέρουν μια ιδιαίτερη, αισθητηριακή επαφή με το παρελθόν.
Ανάμεσα σε αρχαιότητες που σχετίζονται με τον κόσμο των μυκηναϊκών αρωμάτων, όπως οι πινακίδες Γραμμικής Β γραφής, οι ψευδόστομοι αμφορείς στους οποίους αποθηκεύονταν τα αρωματικά έλαια, αλλά και ειδώλια και γλυπτά με Έρωτες και Αφροδίτες, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μοναδικά προϊόντα πειραματικής αρχαιολογίας που δημιουργήθηκαν από την ΚΟΡΡΕΣ για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, κάνοντας την αρχή με το σαγηνευτικό Ρόδο της Αφροδίτης.
Η περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 26/5.
Ώρες λειτουργίας (θερινό ωράριο ως 31/10): Δευτέρα 13:00-20:00 / Τρίτη-Κυριακή 08:00-20:00
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: www.namuseum.gr
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μοναδικό εγχείρημα αναβίωσης του αρώματος της αρχαιότητας: www.aphroditesrose.gr
Σχετικά άρθρα:
https://umano.gr/i-korres-pure-greek-olive-ehei-to-aionio-mistiko-omorfias/
https://umano.gr/o-naos-tis-afaias-stin-aigina/
https://umano.gr/tourismos-stin-athina/
https://umano.gr/ftiaxte-monoi-sas-fysika-kallyntika-sto-spiti/
Comments are closed.