Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για τα διάσημα βραβεία Oscar δηλαδή τα βραβεία της Ακαδημίας του Κινηματογράφου (AMPAS).

Από την Μαριλένα Βλάχου

Γνωστοί ηθοποιοί που απολύθηκαν ή αντικαταστάθηκαν

Ηθοποιοί που υποδύθηκαν τον Μπάτμαν

Ταινίες σχετικές με ιούς και πανδημίες

Τα βραβεία της Ακαδημίας του Κινηματογράφου (AMPAS) – ευρέως γνωστά με το ψευδώνυμο Όσκαρ – πρωτοεμφανίστηκαν το 1929. Έχουν περάσει πάνω από ενενήντα χρόνια και εξακολουθούν να επηρεάζουν τη βιομηχανία του θεάματος και να απασχολούν μεγάλη μερίδα του κοινού. Η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ περιλαμβάνει την ιδανική συνταγή χολιγουντιανού μάρκετινγκ, γκλαμουριάς και θεάματος. Σκοπός των βραβείων είναι να τιμήσουν – ανά χρονιά – τους καλύτερους στο χώρο της έβδομης τέχνης.

Οι κριτές που αποφασίζουν για την τύχη των Όσκαρ και την παράδοση των αγαλματίδιων, είναι τα μέλη της Ακαδημίας. Τα μέλη της Ακαδημίας στην πλειοψηφία τους είναι εγκατεστημένα στις Η.Π.Α. Υπάρχει μικρή συμμετοχή και από εξειδικευμένους κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο. Τα μέλη – όπως και τα βραβεία – ελέγχονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ακαδημίας, το οποίο περιλαμβάνει εκπροσώπους από κάθε κλάδο της βιομηχανίας.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για τα βραβεία Oscar

1. Η ονομασία των βραβείων είναι Academy Awards – τα βραβεία της Ακαδημίας. Μία από τις πρώτες αναφορές του όρου Όσκαρ βρίσκεται σε ένα άρθρο του περιοδικού Time, σχετικά με τα έκτα Βραβεία Όσκαρ του 1934. Κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα από πού προήλθε το ψευδώνυμο. Η πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Bette Davis, απέδωσε το όνομα στον πρώτο σύζυγό της, η πρώην γραμματέας της Ακαδημίας Margaret Herrick, απέδωσε το όνομα στο θείο της κ.ά.

2. Τα πολυπόθητα αγαλματίδια έχουν ύψος 34-35 εκατοστά και ζυγίζουν περίπου τέσσερα κιλά. Είναι κατασκευασμένα από κράμα μετάλλου και επιχρυσωμένα με χρυσό 24 καρατίων. Το αγαλματίδιο απεικονίζει έναν ιππότη που στέκεται σε ένα φιλμ με πέντε ακτίνες. Οι πέντε ακτίνες αντιπροσωπεύουν τα αρχικά παραρτήματα της Ακαδημίας: Ηθοποιοί, Συγγραφείς, Διευθυντές, Παραγωγοί και Τεχνικοί.

3. Ο θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, το 1939 κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου σεναρίου για τη διασκευή του θεατρικού του έργου Πυγμαλίων και έγινε ο μοναδικός άνθρωπος που έχει κερδίσει ένα Όσκαρ και ένα βραβείο Νόμπελ. Το 1925 είχε κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

4. Το πρώτο βραβείο Όσκαρ για τον Καλύτερο Ηθοποιό απονεμήθηκε, στις 16 Μαΐου 1929, στον ηθοποιό Emil Jannings για τις ερμηνείες του στο The Last Command (1928) και στο The Way of All Flesh (1927).

5. Η Μέριλ Στριπ είναι η ηθοποιός με τις περισσότερες συμμετοχές στα βραβεία Όσκαρ. Έχει προταθεί σχεδόν είκοσι φορές. Έχει κερδίσει τρία όσκαρ: Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Κράμερ εναντίον Κράμερ (1980), Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Η Επιλογή της Σόφι (1983) και τέλος, Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Η Σιδηρά Κυρία (2012).

6. Ο Τζακ Νίκολσον έχει τις περισσότερες υποψηφιότητες στους ανδρικούς ρόλους. Έχει συνολικά δώδεκα υποψηφιότητες και έχει κερδίσει τρία βραβεία Όσκαρ: Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Σχέση Στοργής (1984), Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Η Φωλιά του Κούκου (1976) και Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Καλύτερα δε γίνεται (1998).

7. Ο Ντάνιελ Ντέι Λούις είναι ο μόνος ηθοποιός που έχει κερδίσει τρία Όσκαρ στην κατηγορία Α’ Ανδρικού Ρόλου για τις ταινίες Το αριστερό μου πόδι (1990), Θα χυθεί αίμα (2008) και Λίνκολν (2013).

8. Ο μουσικοσυνθέτης Τζον Γουίλιαμς έχει τις περισσότερες υποψηφιότητες στα βραβεία Όσκαρ, σύνολο πενήντα. Έχει κερδίσει πέντε βραβεία Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για τις ταινίες Ο Βιολιστής στη Στέγη (1972), Τα σαγόνια του Καρχαρία (1976), Ο πόλεμος των άστρων (1978), Ε.Τ. Ο εξωγήινος (1983) και η Λίστα του Σίντλερ (1994).

9. Οι ταινίες με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία των Όσκαρ είναι τρεις: το La La Land (2016), ο Τιτανικός (1997) και το Όλα για την Εύα (1950).

10. Οι ταινίες με τα περισσότερα Όσκαρ – έντεκα στο σύνολο – είναι ο Μπεν Χουρ (1959), ο Τιτανικός (1997) και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του βασιλιά (2003).

11.Ο Σίντνεϊ Πουατιέ ήταν ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ το 1964 για την ταινία Lilies of the Field. Το 2017 ήταν το πρώτο έτος που μαύροι ηθοποιοί ήταν υποψήφιοι σε κάθε κατηγορία.

12. Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, αν και έχει προταθεί πέντε φορές για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, δεν κέρδισε το βραβείο.

13. Ο Πίτερ Ο’ Τουλ, παρ’ όλο που είχε οκτώ υποψηφιότητες για βραβεία Όσκαρ, δεν κέρδισε κανένα. Το 2003 η Ακαδημία του έδωσε ένα τιμητικό βραβείο για το σύνολο της προσφοράς του.

14. Μερικές πολύ γνωστές ταινίες που ήταν υποψήφιες αλλά δεν κέρδισαν Όσκαρ είναι: Ο Μεγάλος Δικτάτωρ (1940), Ψυχώ (1960), Η τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ (1994), Η έκτη αίσθηση (1999), Τρούμαν (1998) κ.ά.

Η 94η τελετή των βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου 2022 στο Λος Άντζελες.

Πηγές: oscars.org, abc.go.comtime.com, oscar.go.com, imdb.com, msn.com, entertainment.ie, historyextra.com, cnn.com, foxnews.com, hollywoodreporter.com

Comments are closed.