Tέρας του Λοχ Νες, μύθος ή πραγματικότητα; Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο για το τέρας του Λοχ Νες. Δύο τουρίστριες, γιαγιά και εγγονή, είχαν επισκεφτεί την περιβόητη λίμνη. Τράβηξαν ένα βίντεο με κάτι περίεργες κινήσεις μέσα στη λίμνη, πιστεύοντας πως είναι η περιβόητη Νέσι.
Η λίμνη Λοχ Νες βρίσκεται στα Χάιλαντς, στην Σκωτία. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη σε επιφάνεια της Σκωτίας αλλά λόγω του τεράστιου βάθους της, 230 μέτρα, είναι μεγαλύτερη σε όγκο. Έχει απασχολήσει χιλιάδες κόσμο τόσο για την άγρια ομορφιά της όσο και για το μύθο που επικρατεί σχετικά με το τέρας που βρίσκεται μέσα σε αυτήν, την ονομαζόμενη Νέσι.
Οι πρώτες αναφορές για το τέρας του Λοχ Νες ξεκίνησαν τον 6ο αιώνα.
Ο μοναχός, Κολούμπα, έκανε λόγο για έναν ένα γιγάντιο θαλάσσιο πλάσμα που σκότωσε έναν άντρα μέσα στη λίμνη. Το 1933 οι αναφορές αυξάνονται με αρκετούς ανθρώπους να ισχυρίζονται πως είδαν, επίσης, ένα γιγάντιο πλάσμα μέσα στη λίμνη. Τον επόμενο χρόνο εμφανίστηκε μία φωτογραφία που απεικόνιζε το ομώνυμο τέρας, γνωστή ως “η φωτογραφία του χειρουργού”. Αποδείχτηκε πως ήταν φωτομοντάζ, με τη χρήση ενός παιχνιδιού και τέμπερας.
Είναι ίσως η πιο γνωστή φωτογραφία μέχρι σήμερα του μυθικού πλάσματος.
Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί χιλιάδες αναφορές. Την δεκαετία του τριάντα οι αναφορές ήταν περισσότερες, περίπου είκοσι ανά χρόνο και αυτό κράτησε σχεδόν έως το 1960. Το 1996 καταγράφηκαν δεκαεφτά αναφορές και το πιο πρόσφατο δημοσίευμα του BBC έκανε λόγο πως μόνο για το έτος 2017 έγιναν οχτώ αναφορές.
Ο μύθος της Νέσι με τα χρόνια απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα.
Έγινε το θέμα πολλών ντοκιμαντέρ και ταινιών μεγάλου μήκους. Η συμμορία του Scooby Doo προσπάθησε να λύσει το μυστήριο σε ένα κινούμενο σχέδιο το 2004. Ο Ted Danson πρωταγωνίστησε στο οικογενειακό δράμα Loch Ness του 1996. Γνωστή είναι και η ταινία “Το τέρας της λίμνης” του 2008 και το ντοκιμαντέρ του Ζακ Πεν “Ατύχημα στο Λοχ Νες” το 2004.
Πολλοί επιστήμονες προσπάθησαν να αποδείξουν την ύπαρξη ή τη μη ύπαρξη του τέρατος.
Το 2003, το BBC διεξήγαγε τη μεγαλύτερη έρευνα χρησιμοποιώντας 600 δοκάρια σόναρ και δορυφορική παρακολούθηση για να εξερευνήσει τη λίμνη αλλά οι ερευνητές δε βρήκαν τίποτα σχετικά με την Νέσι. Το 2018 μία ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Νιλ Τζέμελ του Πανεπιστημίου Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας αποφάσισαν να πάρουν δείγματα από το νερό και να ερευνήσουν το «περιβαλλοντικό DNA» που θα τους επιτρέψει να ταυτοποιήσουν κατάλοιπα γενετικού υλικού. Ο ίδιος ο Τζέμελ θεωρεί απίθανο να εντοπιστούν ίχνη της Νέσι.
Το πρόσφατο video που έδωσαν στη δημοσιότητα η γιαγιά και η εγγονή:
Κανείς δεν έχει αποδείξει ακόμη ότι το τέρας του Λοχ Νες είναι πραγματικό αλλά κανείς δεν έχει σταματήσει και να προσπαθεί.
Πολλές εικόνες που ισχυρίζονται ότι δείχνουν τη Νέσι έχουν εκτεθεί ως φάρσες και άλλες λανθασμένες εκτιμήσεις. Πέρα από τον Ρόμπερτ Γουίλσον και “τη φωτογραφία του χειρουργού” του 1934 που προαναφέραμε πως αποδείχτηκε φάρσα, κάτι παρόμοιο έγινε και με τον Τζωρτζ Έντουαρντς το 2012. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από το Φρούριο Αγκούστους στο νότιο άκρο της λίμνης. Ισχυρίστηκε ότι είχε βρει την οριστική απόδειξη της ύπαρξης του γιγαντιαίου πλάσματος. Ένα χρόνο αργότερα ο πλοίαρχος του σκάφους παραδέχτηκε ότι η εικόνα δημιουργήθηκε με ένα ψεύτικο μοντέλο fiberglass από ένα ντοκιμαντέρ του National Geographic.
Το 2014 μία δορυφορική φωτογραφία στην εφαρμογή των Χαρτών της Apple έδειξε φαινομενικά ένα σχήμα 100εκ. στη λίμνη. Οι ειδικοί επέμειναν ότι ήταν απλώς μία βάρκα.
Οι περισσότερες παρατηρήσεις των ανθρώπων για την Νέσι, προκαλούνται από την εσφαλμένη αναγνώριση άψυχων αντικειμένων. Κορμοί δέντρων, κούτσουρα και οπτικά εφέ που προκαλούνται από τις συνθήκες του ανέμου. Φυσικά, επειδή η λίμνη έχει μεγάλο βάθος σαφέστατα και υπάρχει υβρίδια ζωή καθώς και περίεργα πλάσματα σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ του Discovery Channel, αλλά δυστυχώς όχι η Νέσι. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2017 το τέρας του Λοχ Νες βρέθηκε στην κορυφή, σε δημοσκόπηση για τα μεγαλύτερα ανεξήγητα μυστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πηγές: thesun.co.uk, Discovery Loch Ness an a association of project Urquhart & Discovery Channel, iefimerida.gr, huffingtonpost.gr
Σχετικά άρθρα:
https://umano.gr/to-trigono-ton-vermoudon-h-tou-diavolou-ston-atlantiko/
https://umano.gr/itan-ena-mikro-karavi-pou-itan-ataxidevto/
https://umano.gr/matsou-pitsou-h-arxaia-mysthriodh-polh-ton-inkas-sto-perou/
https://umano.gr/to-mystiriodes-kai-apomonomeno-nisi-tou-pasxa/
Comments are closed.