Ο Παθολόγος – Κλινικός Διατροφολόγος Θεόδωρος Τσίγκρης, μας μιλάει για τα πάντα γύρω από το σοβαρό θέμα της δίαιτας.
Οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών εκτός από το κρέας |
Συνήθως, όταν ξεκινάμε μία δίαιτα ακολουθούν πολλές συμβουλές από διάφορους «ειδήμονες». Η δίαιτα – όπως και η διατροφή – είναι θέματα σοβαρά, αφού συνδέονται άμεσα με την υγεία μας. Ο κάθε ανθρώπινος οργανισμός διαφέρει, γι’ αυτό δεν είναι δυνατό να ισχύουν για όλους τα ίδια. Καλό είναι, πριν ξεκινήσουμε μία δίαιτα, να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας ή κάποιον εγκεκριμένο ειδικό.
Ο Θεόδωρος Τσίγκρης είναι Παθολόγος – Κλινικός Διατροφολόγος. Είναι μέλος της World Obesity Federation (WOF), της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (Ε.Ι.Ε.Π.), της European Society of Lifestyle Medicine (ESLM) και πιστοποιημένο μέλος της S.C.O.P.E (Specialist Certification of Obesity Professional Education). Ζητήσαμε από τον κο Τσίγκρη να μας ξεκαθαρίσει λίγο το «θολό τοπίο» της δίαιτας, βάζοντας σε τάξη τις αλήθειες και τα ψέματα.
Τα πάντα γύρω από το σοβαρό θέμα της δίαιτας
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
Umano: Είναι αλήθεια πως όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, δυσκολεύεται να χάσει κιλά; Τι πρέπει να προσέχει κάποιος – άνω των σαράντα – για να τα χάσει;
Οι βασικές αρχές μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, παραμένουν ίδιες είτε είμαστε είκοσι, είτε τριάντα, είτε σαράντα. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε, οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν, όπως άλλωστε και οι διατροφικές μας ανάγκες.
Κάποιες τροφές που «φέρονται καλά» στα είκοσι, «εκδικούνται» στα σαράντα.
Υπάρχουν τροφές που ίσως να μη γνωρίζαμε ούτε το όνομά τους στα τριάντα, οφείλουμε όμως να τις εντάξουμε στο καθημερινό μας διατροφικό πλάνο μετά την ηλικία των σαράντα ετών.
Ας δούμε λοιπόν τους παράγοντες κάθε δεκαετίας που δυσκολεύουν την απώλεια σωματικού βάρους στον οργανισμό:
Στα 20-30: Χωρίς Υποχρεώσεις και Πρόγραμμα.
Σε αυτές τις ηλικίες βγαίνουμε συχνά έξω και συνήθως δε προσέχουμε, ούτε προγραμματίζουμε τι θα φάμε. Από τη μία, στα είκοσι ο μεταβολισμός «τρέχει» με γρήγορους ρυθμούς, από την άλλη, όμως, η απρόσεκτη διατροφή δε βοηθά να διατηρήσουμε υψηλά τα επίπεδα της ενέργειάς μας.
Στα 30-40: Πολύ στρες και λίγος χρόνος.
Το καθημερινό μας πρόγραμμα είναι γεμάτο στρες. Πάντα κυνηγάμε το χρόνο και ο χρόνος μας κυνηγάει. Σε αυτήν την ηλικία ο μεταβολισμός έχει ρίξει τους ρυθμούς του.
Η διατροφή μας είναι υγιεινή μεν, άτακτη δε!
Στα 40+:Τα κιλά μαζεύονται…
Στα σαράντα αρχίζουμε να διαπιστώνουμε πως το σώμα μας χάνει σχετικά εύκολα τη μυϊκή μάζα, ενώ το λίπος συσσωρεύεται πιο εύκολα. Ενδεχομένως να μην τρώμε περισσότερο από πριν, παρ΄ όλα αυτά όμως οι ανάγκες μας αλλάζουν. Ίσως η διατροφή που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα, πλέον να μην είναι η καταλληλότερη και να πρέπει να γίνουμε πιο προσεκτικοί στις επιλογές και στις μερίδες μας.
Στην ηλικία των σαράντα, ο συνδυασμός καλής διατροφής και άσκησης επιβραδύνει την απώλεια της μυϊκής μάζας και την πρόσληψη βάρους. Προστατεύει και από την εκδήλωση παθήσεων όπως η οστεοπόρωση, ο διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση.
Umano: Αληθεύει πως κάποιος θεωρείται υπέρβαρος ακόμα και αν έχει ένα κιλό πάνω από το ύψος του;
Ιατρικώς, η αξιολόγηση του σωματικού βάρους γίνεται με βάση το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Ο δείκτης μάζας βρίσκεται διαιρώντας το σωματικό βάρος με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Αν, για παράδειγμα, κάποιος ζυγίζει 78 κιλά με ύψος 1,81μ., τότε ο δείκτης μάζας του (ΔΜΣ) είναι 23,8. Ανάλογα με τον δείκτη μάζας οι άνθρωποι κατατάσσονται σε φυσιολογικούς, υπέρβαρους ή παχύσαρκους.
Umano: Ισχύει πως η δίαιτα πρέπει να συνοδεύεται με γυμναστική; Ποιες οι διαφορές ανάμεσα σε κάποιον που κάνει δίαιτα με γυμναστική και σε αυτόν που δε γυμνάζεται;
Η γυμναστική είναι το σημείο-κλειδί για ένα επιτυχημένο αδυνάτισμα και το σημείο -κλειδί για τη διατήρηση του νεοαποκτηθέντος σωματικού βάρους, γιατί:
- Αυξάνει την ημερήσια δαπάνη θερμίδων: Κάποιος που κάνει δίαιτα, με τη γυμναστική μπορεί να χάσει περισσότερο βάρος σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Κάποιος που προσέχει τη διατροφή του, με τη γυμναστική μπορεί να επιτύχει μείωση του λιπώδους ιστού του. Κάποιος που δεν κάνει δίαιτα, με τη γυμναστική μπορεί να χάσει κιλά λόγω των επιπλέον καύσεων. Τέλος, κάποιος που θέλει να διατηρήσει τα κιλά του, με την γυμναστική μπορεί να το κάνει χωρίς να έχει υπερβολικά χαμηλή θερμιδική πρόσληψη.
- Προστατεύει το μυϊκό ιστό, επιταχύνει την απώλεια του σωματικού λίπους και δεν αφήνει το σώμα να «χαλαρώσει».
- Αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα αναψυχής που χαλαρώνει, απομακρύνει τη σκέψη από το φαγητό και δίνει την αίσθηση ότι ασχολούμαστε με κάτι δημιουργικό και αποδοτικό.
Οι διαφορές ανάμεσα σε κάποιον που κάνει δίαιτα με γυμναστική και σε αυτόν που δεν κάνει είναι: Ο μεταβολισμός γίνεται πιο αργός, μειώνονται οι καύσεις, έχουμε απώλεια μυϊκού ιστού και αύξηση του λίπους.
Τα πάντα γύρω από το σοβαρό θέμα της δίαιτας
Umano: Ακούω συχνά να λένε πως όσο πιο αργά χάνεις τα κιλά σου τόσο πιο δύσκολα τα παίρνεις. Μήπως είναι μύθος;
Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο αργά χάνεις τα κιλά σου τόσο πιο δύσκολα τα παίρνεις.
Οι πιο αργής αποτελεσματικότητας δίαιτες είναι πιο υγιεινές. Βασίζονται στην ικανότητα του σώματος να καταφεύγει στο αποθηκευμένο λίπος και όχι να συγκρατεί ή να χάνει υγρά. Χάνοντας λίπος – και όχι αφυδατώνοντας τον οργανισμό μας – θα χάσουμε όσα κιλά πρέπει να χάσουμε. Με το σωστό τρόπο, στον επιβαλλόμενο ρυθμό, χωρίς προβλήματα στην υγεία μας, με μικρή πιθανότητα επανάκτησης του χαμένου λίπους.
Αν θέλουμε πραγματικά να αδυνατίσουμε και να διατηρήσουμε το νεοαποκτηθέν βάρος μας, πρέπει να ακολουθήσουμε μια μακροχρόνια σωστή διατροφή και να ασκούμαστε συστηματικά. Καλό θα ήταν να βρούμε και καινούργια ενδιαφέροντα στη ζωή μας.
Umano: Όταν κάνουμε δίαιτα, πρέπει να τρώμε συνέχεια κοτόπουλο, αβγά κτλ. (πρωτεΐνες) για να χάσουμε κιλά; Είναι τόσο σημαντική η πρωτεΐνη στη δίαιτα; Και αν κάποιος είναι χορτοφάγος;
Τα κιλά που θα χάσουμε τρώγοντας συνέχεια κοτόπουλο, αβγά και γενικά πρωτεΐνες, θα είναι κυρίως κιλά από μυς και νερό.
Εάν τρώμε μόνο κρέας και σαλάτες, θα θέσουμε την διανοητική μας κατάσταση και την υγεία μας σε σοβαρό κίνδυνο, ειδικά τους νεφρούς μας. Θεωρητικά βέβαια, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εφόσον δεν τρώμε υδατάνθρακες, το σώμα δε μπορεί να αποθηκεύσει λίπος. Στην πράξη, αν δεν τρώμε καθόλου υδατάνθρακες δε μπορούμε να διεγείρουμε ούτε την έκλυση λίπους.
Όσον αφορά τους χορτοφάγους, δεν είναι δύσκολο να προσλάβουν τις ποσότητες της πρωτεΐνης που έχουν ανάγκη, δεδομένου ότι οι περισσότερες φυτικές τροφές, με εξαίρεση τα φρούτα, περιέχουν μικροποσότητες πρωτεΐνης. Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι αποτελούν εξαιρετικά καλές πηγές πρωτεϊνών. Για κάποιους χορτοφάγους η πρόσληψη της πρωτεΐνης γίνεται μέσω των αβγών και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Τα πάντα γύρω από το σοβαρό θέμα της δίαιτας
Umano: Ποια είναι τα βασικά διατροφικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για μία επιτυχημένη δίαιτα;
Για μια επιτυχημένη δίαιτα τα βασικά διατροφικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος είναι:
Η σωστή διατροφή για τη σταδιακή μείωση του σωματικού βάρους. Πρέπει να περιλαμβάνει και τις έξι βασικές ομάδες τροφίμων και να μη ξεφεύγει πολύ από τα πλαίσια της συνήθους διατροφής μας. Μειώνουμε, συνεπώς, την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη και αυξάνουμε τις σωματικές δραστηριότητες. Εξασφαλίζουμε ότι πίνουμε πολύ νερό και κατανέμουμε την τροφή μας σε πέντε με έξι γεύματα, προτιμώντας γαλακτοκομικά προϊόντα και περισσότερα λαχανικά και χόρτα. Με λιγότερους υδατάνθρακες, μικρές ποσότητες φρούτων, λιγότερες ζωικές τροφές και ελάχιστα κορεσμένα λίπη.
Umano: Τελικά, υπάρχει καλό γλυκό; Αν πρέπει να επιλέξουμε ένα γλυκό, ποιο θα μας συμβουλεύατε;
Τα γλυκά παχαίνουν γιατί περιέχουν πολλά λιπαρά. Ιδιαίτερα οι πάστες (πολύ βούτυρο και σοκολάτα), οι τάρτες και τα γλυκά ταψιού (εκτός από τη ζάχαρη περιέχουν και καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς).
Αν θέλουμε οπωσδήποτε κάποιο γλυκό, ας προτιμήσουμε τα γλυκά κουταλιού που θεωρούνται πιο «υγιεινά» γιατί δε περιέχουν λίπος και έχουν συνολικά λιγότερες θερμίδες.
Umano: Ως παθολόγος, πόσο σημαντικό είναι – κατά τη γνώμη σας – για τον ανθρώπινο οργανισμό να μην έχει περιττό βάρος;
Στον ανθρώπινο οργανισμό το πιο σημαντικό πράγμα είναι η παχυσαρκία, δηλαδή η αύξηση του σωματικού λίπους, πάνω από το φυσιολογικό.
Τι είναι λοιπόν η παχυσαρκία; Είναι μια καθαρά ιατρική υπόθεση; Ένα ζήτημα αυστηρά προσωπικό; Είναι απλώς μια εικόνα την οποία καθορίζουν αισθητικά κριτήρια ή είναι μια κοινωνική πραγματικότητα που αγγίζει σοβαρότερες διαστάσεις;
Είναι σαφές ότι η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική νόσος με πολλά πρόσωπα.
Ο ειδικός επιστήμων στην κατά μέτωπο αντιμετώπισή της έχει να αναλύσει, να συνεκτιμήσει και να υπολογίσει δεδομένα από πολλές πλευρές. Από ιατρικής πλευράς η παχυσαρκία προκαλεί επικίνδυνες παθήσεις όπως: Σακχαρώδη Διαβήτη, υπέρταση, οστεοαρθρίτιδα, στεφανιαία νόσο, διάφορες μορφές καρκίνου, άπνοια, δυσκολία ικανότητας σύλληψης, αύξηση της χοληστερίνης κ.ά.
Umano: Το νερό βοηθάει στη δίαιτα; Και αν ναι, γιατί;
Ουσιαστικά, το μόνο υγρό που επιτρέπεται στις δίαιτες είναι το νερό και –αναγκαστικά, αφού όλοι μας έχουμε πάθει εθισμό σε αυτόν – ο καφές. Το νερό δεν παχαίνει γιατί δεν έχει θερμιδογόνα συστατικά.
Για να αδυνατίσουμε πρέπει να πίνουμε δύο με τρία λίτρα νερό καθημερινά.
Να πίνουμε νερό αμέσως μόλις ξυπνήσουμε το πρωί και τουλάχιστον άλλα οκτώ με δέκα ποτήρια κατά την διάρκεια της ημέρας.
Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων νερού βοηθά: Στην πρόληψη ενδεχόμενης αφυδάτωσης, στο μεταβολισμό του λίπους, στην αποβολή των άχρηστων υλικών που προέρχονται από τις καύσεις, μειώνει την πιθανότητα κατακράτησης υγρών και, μέχρι ενός σημείου, βοηθά στον έλεγχο της πείνας.
Umano: Τι μας συμβουλεύετε για τις «δίαιτες της μόδας»; Μπορούμε να τις ακολουθούμε;
Υπάρχουν πολλές δίαιτες που προβάλλονται συχνά από τα Μ.Μ.Ε. και από μη επιστημονικά καταρτισμένα άτομα, χωρίς εμπεριστατωμένη ανάλυση.
Η υπόσχεση είναι πάντα η ίδια: η εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους σαν «μαγική συνταγή».
Ο μακρύς κατάλογος περιλαμβάνει: τη δίαιτα Atkins, τη δίαιτα DUKAN, τη δίαιτα του γκρέιπφρουτ, τη δίαιτα της ζώνης. Από αυτές, καμία δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι προσφέρει απώλεια βάρους χωρίς επιβάρυνση στην υγεία.
Κάθε διαιτολογικό πρόγραμμα απώλειας βάρους πρέπει να είναι εξατομικευμένο και να εφαρμόζεται με την παρακολούθηση ειδικού.
Comments are closed.