Από τον Διονύση Μπαλτζή
Με αφορμή την τρομερή καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων από πυρκαγιά, ο πρόεδρος της Αμερικής, Ντονάλντ Τραμπ, έγραψε το παρακάτω tweet:
Η παραπάνω ανάρτηση ανάγκασε την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Γαλλίας να απαντήσει, πως δε γίνεται να χρησιμοποιηθούν εναέρια μέσα γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε κατάρρευση όλου του οικοδομήματος, λόγω των τόνων νερού που θα έπεφταν πάνω στην Εκκλησία. Και φυσικά, αν ένας άσχετος γράψει κάτι τέτοιο, κανείς δε θα δώσει σημασία και λίγοι θα τον χλευάσουν – μιας και είναι προφανής ο λόγος για όσους έχουν μία μέση αντίληψη. Όμως όταν το γράφει ο «ισχυρότερος» άνθρωπος του κόσμου… τότε έχουμε πρόβλημα!
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα το διαδίκτυο είναι ένα μεγάλο χωριό!
Μία παγκόσμια κοινότητα στην οποία ο κόσμος μαθαίνει πλέον τα νέα σε πραγματικό χρόνο, ανταλλάσει απόψεις, μαθαίνει για πράγματα που τον ενδιαφέρουν. Όμως, δυστυχώς, δε μπορούμε να αποφύγουμε και τις αρνητικές διαστάσεις που μας δίνει αυτό το εργαλείο.
Fake news ή αλλιώς ψεύτικες ειδήσεις, ο όρος που έχει κυριαρχήσει. Η – εσκεμμένη ή μη – διασπορά ειδήσεων οι οποίες είτε είναι καταφανώς ψεύτικες είτε δεν έχει ελεγχθεί η εγκυρότητα της πηγής. Ο λόγος εξάπλωσής τους είναι η άγνοια, η έλλειψη χρόνου και η αναποτελεσματικότητα της παιδείας στο να ακολουθήσει τις επιταγές που επιβάλλει η νέα πραγματικότητα καθώς και η μονολιθική παραγωγή μάθησης με ξεπερασμένες μεθόδους.
Δυστυχώς, η εξάπλωση του διαδικτύου μας έφερε και μια αμφισβήτηση της αυθεντίας.
Προτιμούμε να διαβάσουμε ένα γκρουπ στο Facebook ή όπου αλλού γράφει ο καθένας ό,τι θέλει για ένα ιατρικό θέμα, παρά να πάμε στο γιατρό.
Είναι ευκολότερο, λιγότερο χρονοβόρο και οικονομικότερο!
Επιπλέον, οι πολιτικοί βρήκαν ένα πεδίο που η προπαγάνδα γίνεται πιο εύκολα. Ένα ψέμα ή μια διαστρεβλωμένη πραγματικότητα για έναν πολιτικό σου αντίπαλο γίνεται γνωστή άμεσα, αναπαράγεται από οπαδούς κι μένει στον κυβερνοχώρο ως αυταπόδεικτη αλήθεια ακόμα κι αν έχει εκπέσει η αυθεντικότητα της είδησης.
Το αντιμετωπίσαμε και στην Ελλάδα με χαρακτηριστικά παραδείγματα το μνημόνιο και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν τα είχε διαβάσει ο περισσότερος κόσμος και απλά ακολουθούσαν το τι έλεγε κάποιος με τον οποίο τύχαινε να έχουν τις ίδιες απόψεις.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα μεγάλο χωριό!
Και ίσως να δώσω μια δικαιολογία στην παλιότερη γενιά, η οποία είχε μεγαλώσει με το να διαβάζει τις εφημερίδες που είχαν μια ιδεολογική κατεύθυνση. Μάθαιναν τα νέα μία μέρα ή και περισσότερες αφότου είχαν συμβεί και δεν είχαν τα μέσα να επεξεργαστούν το αν πράγματι η πληροφορία ή η είδηση που διάβαζαν ήταν αλήθεια ή όχι. Όμως αυτό είναι απαράδεκτο να συμβαίνει με τη νέα γενιά, η οποία έχει διαφορετική εξοικείωση με τα νέα μέσα τεχνολογίας.
Βέβαια και οι εταιρείες που έχουν υπό την κατοχή τους αυτά τα μέσα, έχουν ένα μερίδιο ευθύνης.
Μια φωτογραφία με γυμνό που δεν είναι πορνογραφικό υλικό (και δη παιδική πορνογραφία) μπορεί να κατέβει αμέσως, όμως την ίδια ώρα στη Ν. Ζηλανδία ο κόσμος μπορούσε να δει σε live μετάδοση δολοφονίες με ρατσιστικά κίνητρα μέσα από τα «μάτια» του ίδιου του δολοφόνου.
Θα πρέπει λοιπόν οι πληροφορίες που διαβάζουμε στο διαδίκτυο να φιλτράρονται, να έχουμε κριτική σκέψη και, προπάντων, να εμπιστευόμαστε ανθρώπους που γνωρίζουν κάτι παραπάνω από εμάς. Η Γη δεν είναι επίπεδη ούτε είναι στο κέντρο του σύμπαντος και αν βάλεις στον τοίχο σου μια διακήρυξη με κάτι ευφάνταστους νόμους δε θα αποτρέψεις το Facebook ή οποιοδήποτε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, από το να έχει πρόσβαση στο λογαριασμό σου.
* Στείλτε μας τα κείμενά σας προς δημοσίευση μαζί με το ονοματεπώνυμό σας στο reporter@umano.gr
Σχετικά άρθρα:
https://umano.gr/brexit-to-aggliko-politiko-systhma-fanike-aproetoimasto/
https://umano.gr/i-dyskolia-tou-na-einai-kaneis-syggrafeas/
https://umano.gr/ta-perierga-tis-istorias-o-filosofos-pou-ithele-na-ginei-moumia/
https://umano.gr/prepei-na-kano-ekptoseis-sti-zoi-mou/
Comments are closed.