Τα ευεργετικά οφέλη του καρπουζιού για τον οργανισμό μας, εξαιτίας των θρεπτικών συστατικών του.
Από την Αντιγόνη Στεφανίδου
Πάμελα Χαπ: Μία αδίστακτη δολοφόνος |
Το καρπούζι είναι ένα από τα γευστικότερα φρούτα και το απολαμβάνουμε την καλοκαιρινή περίοδο. Προέρχεται από τη Νότια Αφρική και εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Πάνω από χίλια διαφορετικά είδη καρπουζιού καλλιεργούνται παγκοσμίως. Στην Ελλάδα υπάρχουν ως επί το πλείστον τρία βασικά είδη.
Το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό. Η περιεκτικότητά του σε νερό είναι 91%, 6% ζάχαρη και 7,6% υδατάνθρακες. Το καρπούζι αποτελείται από διάφορα θρεπτικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη C, Βιταμίνη Β5 ενώ έχει μικρή περιεκτικότητα σιδήρου, φυτικών ινών και ασβεστίου. Το καρπούζι περιέχει επίσης θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο κ.ά.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
Τα ευεργετικά οφέλη του καρπουζιού
Το καρπούζι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και, επομένως, στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Ως εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Βοηθά στην υγεία του δέρματος, ενυδατώνει τον οργανισμό, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, χαλαρώνει τους μυς, διευκολύνει την πέψη και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, είναι φυσικό διουρητικό κ.ά.
Το καρπούζι είναι το πιο λαχταριστό φρούτο του καλοκαιριού. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε νερό είναι ιδανικό για την προστασία του δέρματος – και του οργανισμού γενικότερα – από την αφυδάτωση. Επίσης, εξαιτίας αυτού ακριβώς του ποσοστού νερού ενδείκνυται για δίαιτα καθώς έχει πολύ λίγες θερμίδες. Η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες και λίπος είναι σχεδόν απειροελάχιστη. Οι περισσότεροι διατροφολόγοι/διαιτολόγοι συμφωνούν πως μία μικρή ποσότητα του φρούτου (σ.σ. συνήθως μία φέτα 100gr) είναι ιδανική για δίαιτα.
Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς τις μικρές «παγίδες» του φρούτου. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη, για χρόνιες και σοβαρές παθήσεις, πρέπει πριν την κατανάλωσή του να συμβουλευόμαστε τον θεράποντα ιατρό μας.
Πηγές: athenslab.gr, iatropedia.gr, iatronet.gr, ypaithros.gr, el.wikipedia.org
Comments are closed.