Στη χώρα μας οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν είναι κάτι εξωπραγματικό, είμαστε γνώριμοι με τέτοιες θερμοκρασίες. Υπάρχουν κάποιες χρήσιμες συμβουλές επιβίωσης στον καύσωνα που θα μας βοηθήσουν αυτές τις δύσκολες μέρες.
Γιατί μου τη σπάει το ελληνικό καλοκαίρι – Ο κακός του καλοκαιριού |
Όταν λοιπόν η ζέστη χτυπάει κόκκινο, ιδρώνουμε και χάνουμε νερό και αλάτι. Αν γίνεται κατ’ εξακολούθηση και δεν φροντίζουμε για την αναπλήρωσή τους, κάτι τέτοιο μπορεί να απειλήσει σοβαρά την υγεία μας. Γι’ αυτό και – όσο γεροί και υγειείς και να αισθανόμαστε – δεν παραβλέπουμε τον κίνδυνο και προσφέρουμε στον εαυτό μας τα απαραίτητα. Φροντίζουμε να τον προστατέψουμε απέναντι σε μία τέτοια κατάσταση. Σας προτείνουμε κάποια βασικά και απλά πράγματα που πρέπει να κάνετε για να είσαστε απόλυτα προστατευμένοι.
Συμβουλές επιβίωσης στον καύσωνα
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας |
Θα ήταν καλό να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις – κυρίως τις πιο «καυτές» ώρες – και να παραμένετε σε κλιματιζόμενους χώρους. Για όσους δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια αλλά η κατάσταση της υγείας τους δε σηκώνει ρίσκα, λειτουργούν κλιματιζόμενες αίθουσες σε διάφορους δήμους της Αττικής. Άτομα με προβλήματα υγείας, ηλικιωμένοι και παιδιά επιβάλλεται να προσέχουν περισσότερο.
Φροντίστε τα ρούχα σας να είναι άνετα, ανοιχτόχρωμα και όσο πιο ελαφριά γίνεται. Τα χοντρά υφάσματα όπως και τα μαύρα ρούχα – όσο και αν τα λατρεύουμε – δεν βοηθάνε την κατάσταση.
Προσπαθήστε να συνηθίσετε να κυκλοφορείτε με καπέλο για να αποφύγετε πιθανή ηλίαση. Προστατέψτε τα μάτια σας με γυαλιά ηλίου όσο γίνεται καλύτερης ποιότητας (όχι περιπτέρου) και μην ξεχνάτε ποτέ τη χρήση αντηλιακού. Το αντηλιακό, προσώπου και σώματος, δεν είναι μόνο για την παραλία, πρέπει να γίνει καθημερινή συνήθεια. Η ηλιακή ακτινοβολία τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.
Κρατήστε τον οργανισμό σας δροσερό και ενυδατωμένο. Κάντε συχνά χλιαρά ντους, ρίχνετε λίγο δροσερό νερό στο πρόσωπό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μην παραλείπετε να πίνετε άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης εξαιτίας της έντονης εφίδρωσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Διατροφή
Η διατροφή σας πρέπει να είναι προσεγμένη και προς την ποσότητα αλλά και προς το είδος των τροφών που καταναλώνετε. Όσο πιο βαριά φάτε τόσο πιο δύσκολα θα χωνέψετε και η θερμοκρασία του σώματός σας θα χτυπήσει κόκκινο! Αποφύγετε λοιπόν τα φαγητά με πολλά λιπαρά, όχι για λόγους δίαιτας αλλά για λόγους υγείας. Επίσης αποφύγετε τα πικάντικα και καυτερά, αυτά που έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολο να χωνευτούν. Αν δεν καταφέρετε να τα αποφύγετε, προτιμήστε να τα καταναλώσετε κρύα και όχι καυτά. Προτιμήστε ελαφριές σαλάτες, φρούτα που κυκλοφορούν σε αφθονία αυτή την εποχή και βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού όπως το καρπούζι, ψητό κρέας, ωμούς ξηρούς καρπούς, γιαούρτια. Από ροφήματα μείνετε μακριά από τα αναψυκτικά, έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα όσον αφορά τη δίψα από αυτά που νομίζουμε. Πιείτε άφθονους φυσικούς χυμούς ή έστω παγωμένο τσάι.
Επιπλέον συμβουλές επιβίωσης στον καύσωνα
Αν επισκέπτεστε τις κοντινές παραλίες για μια ανάσα δροσιάς κάνετε την καλύτερη δουλειά αλλά προσέξτε πολύ τις ώρες έκθεσής σας στον ήλιο. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε την επίσκεψη στη θάλασσα από τις 12:00 έως τις 16:00, ώρες κατά τις οποίες ο ήλιος «τσουρουφλίζει»!
Συνεχίστε να αθλείστε – οι φανατικοί της γυμναστικής – αλλά με μέτρο. Η βαριά σωματική άσκηση όταν η θερμοκρασία έχει χτυπήσει κόκκινο είναι πολύ εύκολο να οδηγήσει σε θερμοπληξία, ειδικά αν ο χώρος στον οποίο αθλείστε δεν πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Προσαρμόστε το πρόγραμμά σας για τα διαστήματα του καύσωνα σε κάτι πιο ελαφρύ.
Σε κάθε περίπτωση, αν αισθανθείτε δυσφορία, επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή μεταφερθείτε χωρίς καθυστέρηση σε κάποιο νοσοκομείο για την απαραίτητη βοήθεια.
Comments are closed.