Ρίβερ Φίνιξ, η σύντομη ζωή, η καριέρα και ο θάνατος ενός εκ των διασημότερων ηθοποιών του Χόλιγουντ. Ο ρόλος της φιλόδοξης μητέρας του και το “σταριλίκι”.

Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη

Τζέιμς Ντιν, ένα αθάνατο εμπορικό σύμβολο

Η προέλευση της φράσης Live Fast Die Young

Το τραγικό τέλος του ηθοποιού Μπράντον Λι

“…Μία παρέα τεσσάρων συμπαθέστατων νεαρών θέλουν να εξερευνήσουν το θάνατο ενός εξαφανισμένου αγοριού και να ανακαλύψουν το πτώμα του.” Πρόκειται για την υπόθεση της δημοφιλούς ταινίας «Stand by Me» που προβλήθηκε το 1986, βασισμένη στο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, «The Body». H ταινία γνώρισε τεράστια επιτυχία που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, όμως τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν σε έναν εκ των πρωταγωνιστών της, τον δεκαπεντάχρονο τότε River Phoenix.

Ρίβερ Φίνιξ: Η ζωή, η καριέρα και ο θάνατος

Ρίβερ Φίνιξ: Η ζωή, η καριέρα και ο θάνατος
φωτογραφία: Mindy Freeman-flickr-httpscreativecommons.orgpublicdomainzero1.0

Η ζωή του Ρίβερ Φίνιξ

O Ρίβερ Φίνιξ γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1970 στο Όρεγκον. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος των Αρλίν Ντουνέτζ και Τζον Μπότομ οι οποίοι είχαν άλλα τέσσερα παιδιά, ανάμεσά τους και, ο γνωστός από την ταινία του 2000 “Ο Μονομάχος” και την ταινία του 2019 “Τζόκερ”, Γοακίν Φίνιξ. Οι γονείς του Ρίβερ μετακόμιζαν συχνά, σαράντα μετακομίσεις σε είκοσι χρόνια, ο ίδιος όμως τον περισσότερο καιρό έζησε στη Φλόριντα. Η οικογένεια ζούσε μέσα στη φτώχεια.

Από μικρή ηλικία ο Ρίβερ τραγουδούσε στους δρόμους μαζί με την αδελφή του Ρέιν για να μαζέψουν χρήματα. Δεν πήγε σχολείο. Όταν ξεκίνησε η καριέρα του στο Χόλιγουντ άρχισε να φοιτά σε ένα δημόσιο σχολείο όμως δυσκολευόταν να προσαρμοστεί εξαιτίας της έλλειψης κοινωνικότητας που είχε. Οι γονείς του αποφάσισαν να διακόψει το σχολείο και να κάνει μαθήματα με δασκάλους στο σπίτι.

Στο Καράκας της Βενεζουέλα οι γονείς εντάχθηκαν σε ένα αμφιλεγόμενο θρησκευτικό κίνημα που λεγόταν «Τα παιδιά του Θεού», αναγκάζοντας τα παιδιά τους να υπηρετούν το συγκεκριμένο κίνημα σαν ιεραπόστολοι.

Η Arlyn, η μητέρα του, είχε μεταφέρει στον Ρίβερ πως ήταν ένας μικρός προφήτης που θα έσωζε το περιβάλλον από την οικολογική καταστροφή.

Οι γονείς του, του επέβαλαν ειδικό διαιτολόγιο εξαιτίας των «Παιδιών του Θεού», δεν τον άφηναν να φορά δερμάτινα και ο μοναδικός ιδιωτικός χρόνος που του επέτρεπαν ήταν για διαλογισμό. Ο ίδιος σε συνέντευξη του στο περιοδικό DETAILS τον Νοέμβριο του 1991 θα εκμυστηρευτεί «Έχω χάσει την παρθενιά μου στην ηλικία των τεσσάρων μέσα στα Παιδιά του Θεού αλλά το έχω μπλοκάρει κάπου μέσα μου». Στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα η οικογένεια μετακομίζει στη Φλόριντα και αλλάζει επίσημα το όνομά της σε Φίνιξ.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Οι ταινίες του ηθοποιού Ρίβερ Φίνιξ

Το δικό μου Άινταχο -Κιάνου Ριβς- Ρίβερ Φίνιξ
photo by Enrico-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby2.0

Η καριέρα του ξεκίνησε επίσημα όταν η διάσημη ατζέντης παιδιών, Iris Burton, συνάντησε το Ρίβερ και τα αδέλφια του να τραγουδούν στο Λος Άντζελες. Ξεκίνησε να κάνει διάφορες διαφημίσεις και η πρώτη του εμφάνιση σαν ηθοποιός πραγματοποιήθηκε το 1980 στο show «Fantasy» στο οποίο τραγούδησε μαζί με την αδελφή του. Στη συνέχεια έπαιξε σε κάποιες τηλεοπτικές σειρές και συμμετείχε σε κάποιες ταινίες με μικρούς ρόλους.

Το 1986 έρχεται η μεγάλη επιτυχία για τον ίδιο με την ταινία “Stand by Me”, σε ηλικία μόλις δεκαπέντε ετών.
Stand by me - Ρίβερ Φίνιξ
photo by Enrico-by flickr-httpscreativecommons.orglicensesby2.0

Μετά από αυτό ακολουθούν μία σειρά από κινηματογραφικές επιτυχίες: «Η ακτή του κουνουπιού» το 1986, «Α night in the life of Jimmy Reardon», «Little Nikita» και «Τρέχοντας στο Κενό» το 1988, «Indiana Jones» το 1989, «Σε αγαπώ μέχρι θανάτου» το 1990, «Dogfight» και «Το δικό μου Αίνταχο» το 1991, «Sneakers» το 1992, «Silent Tongue» και «The Thing Called Love» το 1993 και μετά το θάνατό του το «Dark Blood» το 2012, για το οποίο είχε ολοκληρώσει πριν πεθάνει τα τέσσερα πέμπτα των γυρισμάτων της ταινίας.

Ο Ρίβερ Φίνιξ σαν ηθοποιός έδωσε ερμηνείες εξαιρετικής ποιότητας που τον χαρακτήρισαν ως ερμηνευτή απίστευτης ικανότητας και ταλέντου. Θεωρούνταν ως ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του.

Ο θάνατος του νεαρού Ρίβερ Φίνιξ έξω από Viper’s Room

Ρίβερ Φίνιξ: Η ζωή, η καριέρα και ο θάνατος

(αποσπάσματα από το βιβλίο «Ρίβερ Φοίνιξ» ,παρουσίαση Χρίστος Γιωτόπουλος, εκδόσεις Σιγαρέτα)

«Η πόρτα του Viper’s Room ανοίγει για να φανούν ο Leaf (Γoακίν Φίνιξ, ο αδελφός του), η Σαμάνθα (Σαμάνθα Μάθις, η κοπέλα του) να μεταφέρουν τον αναίσθητο Ρίβερ. Μέσα από το club ακούγεται η μουσική των Red Hot Chili Peppers. Επικρατεί πανικός. Τον ακουμπούν στο πεζοδρόμιο και η Ρέιν (η αδελφή του) τους ακολουθεί ταραγμένη. Του τραβά το πουκάμισο, του τρίβει την κοιλιά και ουρλιάζει μέσα στην απελπισία της να συνεφέρει τον αναίσθητο αδελφό της. Ο Ρίβερ είχε την πρώτη από τις πέντε κρίσεις. Φορά μαύρο τζιν και μπλουζάκι και λευκά αθλητικά παπούτσια. Έχει σπασμούς. Το κεφάλι του χτυπά στην κώχη του πεζοδρομίου. Το πρόσωπο του είναι ωχρό σαν φάντασμα. Τα μάτια του έχουν γυρίσει.

Μερικοί περαστικοί μαζεύονται. Μερικοί καλοντυμένοι θαμώνες της απέναντι παμπ, μερικοί νεαροί με τις γκόμενες καθώς πήγαιναν στο Viper Room. Καθώς η Ρέιν προσπαθεί να τον κρατά από τους σπασμούς του, αυτοί παρακολουθούν απαθείς.

Δε ξέρουν ότι είναι ο Ρίβερ Φίνιξ, ένας από τις κερδοφόρες μηχανές του Χόλιγουντ, το εικόνισμα μίας γενιάς.

Για αυτούς είναι ένας ακόμη junkie. Ένα ακόμα θέαμα.

Καθώς ο Leaf με τη Σαμάνθα τον μεταφέρουν προς την έξοδο του κλαμπ ο Ρίβερ ψιθύρισε :

-Φίλε πεθαίνω… έχω πάρει speedball…»

Ξημερώματα της 31ης Οκτωβρίου του 1993 πεθαίνει ο νεαρός ηθοποιός Ρίβερ Φίνιξ σε ηλικία μόλις 23 ετών. Ο Ρίβερ είχε πάει στο Viper Room, γνωστό κλαμπ που άνηκε στον ηθοποιό Τζόνι Ντεπ, μαζί με τα αδέλφια και την κοπέλα του για να τραγουδήσει με τους Red Hot Chili Peppers. Το τι έγινε μέσα στο κλαμπ και με ποιους συναντήθηκε κανείς δεν το ξέρει.

Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε ότι ο νεαρός πέθανε από θανάσιμη δόση κοκτέιλ ναρκωτικών (speedball).

H νεκροψία αποκάλυψε «οξεία πολλαπλή φαρμακευτική δηλητηρίαση με υψηλά επίπεδα κοκαΐνης και μορφίνης στο αίμα». Η μορφίνη ήταν σε ποσότητα τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη θανατηφόρα δόση. Αντίστοιχα, η ποσότητα της κοκαΐνης ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερη της θανατηφόρας δόσης. Δεν υπήρχαν σημάδια από βελόνα. Δεν υπήρχαν ίχνη αλκοόλ.

Η αλήθεια και τα παραμύθια
Ρίβερ Φίνιξ: Η ζωή, η καριέρα και ο θάνατος
By Skyphoenix6 [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)], from Wikimedia Commons
Οι γονείς του Ρίβερ Φίνιξ εκμεταλλεύτηκαν οικονομικά τα παιδιά τους. Η τραγωδία του Ρίβερ ήταν το γεγονός πως οι γονείς του ήταν οι επενδυτές του μύθου του, το καλό παιδί που θα σώσει τον κόσμο, που δεν παίρνει ναρκωτικά, που ενδιαφέρεται για την οικολογία και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για την κότα με τα χρυσά αβγά. Αποτελούσε την κύρια πηγή εισοδήματος της οικογένειας του, δεν ήταν όμως αυτός που έπαιρνε τις αποφάσεις. Όταν ο Ρίβερ Φίνιξ γύρισε τον «Indiana Jones», με τα χρήματα από την ταινία η οικογένεια του αγόρασε ένα σπίτι στη Φλόριντα.

Ο Ρίβερ Φοίνιξ είχε πρόβλημα με τα ναρκωτικά αλλά δε μπορούσε να το παραδεχτεί. Κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο προς τη δημόσια εικόνα που είχε πλασάρει η μητέρα του για αυτόν.

Ο σκηνοθέτης του «Dark Blood» George Sluizer θυμάται να στέκεται με τη μητέρα του Αρλίν στο διάδρομο του ξενοδοχείου. Εκείνη να επιμένει για το πόσο «καθαρός» ήταν ο γιος της! Την ίδια στιγμή που ο ίδιος μύριζε τη μαριχουάνα που έβγαινε από το δωμάτιο του.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Τζιμ Μπάρτον «Η πιο ευγενική έκφραση που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι ότι όλοι έκαναν τα στραβά μάτια για να μη χάσουν το φαγάκι τους». Ενδεικτικό των παραπάνω είναι πως μέχρι σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι του τύπου και των «δικών» του ανθρώπων υποστηρίζει ότι ο Ρίβερ πέθανε από χάπια βάλιουμ και ποτό. Κάτι που φυσικά δεν έδειξε η ιατροδικαστική έρευνα.

Η θεοποίηση του νεαρού ηθοποιού

Όπως με κάθε θάνατο ενός νέου διάσημου ανθρώπου αρχίζει η θεοποίηση. Αναφορές από τον τύπο για το ποσό καλός ηθοποιός ήταν, συγκρίσεις με το Τζέιμς Ντιν, συνάδελφοί του να δίνουν συνεντεύξεις λέγοντας τα καλύτερα για τον ίδιο και η ίδια του η μητέρα να τον παρομοιάζει με άγγελο που δε μπορούσε να ζήσει στη γη.

Η εφημερίδα National Enquirer πλήρωσε 5.000$ για τις φωτογραφίες του νεκρού River στο φέρετρο.

Στους επικήδειους λόγους που ακούστηκαν όλοι μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για το χαρακτήρα και το ταλέντο του. Μόνο ο John Boorman, σκηνοθέτης του «Deliverance», έθεσε το σωστό ερώτημα «Είναι κανείς ανάμεσά μας σε θέση να μας πει γιατί ο Ρίβερ πήρε όλα αυτά τα ναρκωτικά;»

Ο Ρίβερ Φίνιξ έζησε όπως ήθελαν οι άλλοι να ζήσει. Στην παιδική του ηλικία αντί να παίζει με τους φίλους του και να πηγαίνει σχολείο, δούλευε. Όσο μεγάλωνε άρχισε να κάνει την επανάσταση του αλλά δε μπορούσε να ξεφύγει ούτε από τη δημόσια εικόνα του ούτε από το ίματζ «ο απόστολος του Θεού» που του επέβαλαν. Δεν ήταν άντρας, δεν ήταν ηθοποιός, δεν ήταν σταρ, ήταν μόνο ένα παιδί!

Ο νεαρός ηθοποιός του Χόλιγουντ έζησε μία ζωή που επέλεξαν για εκείνον και εκείνος αποφάσισε να επιλέξει το δικό του τέλος.

Κεντρική φωτογραφία: Mindy Freeman-flickr-httpscreativecommons.orgpublicdomainzero1.0 Πηγές: Από το βιβλίο «Ρίβερ Φοίνιξ» Χρίστος Γιωτόπουλος εκδόσεις Σιγαρέτα, Reelzchannel, Vanityfair.gr, The Guardian, Daily News, Britannica.com, en.wikipedia

Comments are closed.