Ο Ρίτσι Μπλάκμορ, ο εγωκεντρικός μουσικός που αμφισβητήθηκε για τη συμπεριφορά του και αποθεώθηκε για τη μουσική του.

Από τον Νίκο Παππά

Με πάνω από πενήντα χρόνια στη βιομηχανία της μουσικής, ο Ρίτσι Μπλάκμορ είναι ένας μουσικός πολυσυζητημένος τόσο για τη μουσική του όσο και για τη συμπεριφορά του. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος Deep Purple, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Rainbow καθώς και ιδρυτικό μέλος του φολκ/ροκ συγκροτήματος Blackmore’s Night.

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες παγκοσμίως. Το αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone, στη λίστα με τους εκατό καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, τον κατατάσσει στη θέση πενήντα πέντε. Το αμερικανικό περιοδικό Guitar World, στη λίστα με τα εκατό καλύτερα σόλο κιθάρας όλων των εποχών, περιλαμβάνει δύο τραγούδια των Deep Purple: Highway Star και Lazy.

Ο Ρίτσι Μπλάκμορ θα είναι πάντα γνωστός για το riff του θρυλικού τραγουδιού “Smoke on the Water”.

Στα σόλα του ο Ρίτσι Μπλάκμορ συνδυάζει τις κλίμακες των μπλουζ και μικρές κλίμακες καθώς και ιδέες από την ευρωπαϊκή κλασσική μουσική. Επίσης, είναι από τους πρώτους κιθαρίστες που χρησιμοποίησε scalloped fretboard στην κιθάρα.

Ακούστε εδώ το Smoke on the Water.

Ρίτσι Μπλάκμορ: Ο εγωκεντρικός μουσικός

Ρίτσι Μπλάκμορ: Ο εγωκεντρικός μουσικός
φωτο: Nsoveiko [CC BY-SA 3.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)]

Ο Ρίτσι Μπλάκμορ γεννήθηκε στο Σόμερσετ της Αγγλίας. Απέκτησε την πρώτη του κιθάρα σε ηλικία έντεκα ετών, δώρο από τον πατέρα του. Ο ίδιος ο Μπλάκμορ ισχυρίζεται «Κόστιζε ακριβά εκείνη την εποχή και τον θυμάμαι να μου λέει “αν δε μάθεις να παίζεις αυτό το πράγμα, θα στο φέρω στο κεφάλι”». Ένα χρόνο έκανε μαθήματα κλασικής κιθάρας ενώ παρακολούθησε και μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας από τον γνωστό μουσικό Τζιμ Σάλιβαν.

Ο Ρίτσι Μπλάκμορ υπήρξε ένας εγωκεντρικός χαρακτήρας και πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει «ο οργισμένος μουσικός της ροκ». Τόσο στην πορεία του με τους Deep Purple όσο και με τους Rainbow αναπτύχθηκε μια φήμη σχετικά με την αστάθεια του χαρακτήρα του. Ο ίδιος αρέσκεται στο γεγονός ότι οι πρώην συνεργάτες του τον θεωρούν ως τον πιο οργισμένο άνθρωπο της ροκ και απαντάει «Κρατάω τους ανθρώπους που δεν μου αρέσουν μακριά».

Ρίτσι Μπλάκμορ, η πορεία του στη μουσική

Ο μουσικός Κρις Κέρτις δημιούργησε την ιδέα των Deep Purple, αν και ο ίδιος αποχώρησε πριν το συγκρότημα σχηματιστεί πλήρως, καλώντας τον Ρίτσι Μπλάκμορ. Οι Deep Purple σχηματίστηκαν το 1968 και ο Ρίτσι Μπλάκμορ υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη. Η ιδέα του ονόματος ανήκε στον ίδιο. Τα αρχικά μέλη των Deep Purple ήταν ο Ρίτσι Μπλάκμορ, ο Νικ Σίμπερ, ο Ίαν Πέις, ο Τζον Λορντ και ο Ροντ Έβανς.

Ρίτσι Μπλάκμορ: Ο εγωκεντρικός μουσικός
Deep Purple, 1968 φωτο: Tetragrammaton Records [Public domain]

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του συγκροτήματος το 1969, ο Τζον Λορντ και ο Ρίτσι Μπλάκμορ συναντήθηκαν με τον Ίαν Πέις για να συζητήσουν την επιθυμία τους να αλλάξουν κατεύθυνση στο συγκρότημα. Θεωρούσαν ότι οι Ροντ Έβανς και Νικ Σίμπερ δεν ταίριαζαν με το βαρύ στυλ της ροκ που ήθελαν να δώσουν. Και οι δύο αντικαταστάθηκαν εκείνο το καλοκαίρι.

Το 1969 ο τραγουδιστής Ίαν Γκίλαν και ο μπασίστας Ρότζερ Γκλόβερ εντάσσονται στους Deep Purple.

Παρ’ όλο που το συγκρότημα σημείωνε σειρά από μεγάλες επιτυχίες, οι εντάσεις ανάμεσα στα μέλη του ήταν μεγάλες. Κυρίως μεταξύ του Μπλάκμορ και του Γκίλαν που κορυφώθηκαν, με αποτέλεσμα ο Γκίλαν να παραιτηθεί το καλοκαίρι του 1973. Ακολουθεί ο Ρότζερ Γκλόβερ, που απολύεται μετά από επιμονή του Μπλάκμορ. Ο Ντέιβιντ Κόβερντεϊλ (σ.σ. μετέπειτα ιδρυτής των Whitesnake) αναλαμβάνει ως κεντρικός τραγουδιστής των Deep Purple έως το 1976.

Στις 21 Ιουνίου 1975, ο Ρίτσι Μπλάκμορ εγκαταλείπει τους Deep Purple για να σχηματίσει τη δική του μπάντα.

Οι Deep Purple βρέθηκαν εκτεθειμένοι και έπρεπε να καλύψουν μία πολύ σημαντική θέση. Παρ ‘όλα αυτά, η μπάντα αρνήθηκε να σταματήσει και ανακοίνωσε τον αντικαταστάτη του Μπλάκμορ, Τόμι Μπόλιν.

Η νέα μπάντα του Ρίτσι Μπλάκμορ ήταν οι Rainbow και εκεί, συνεργάζεται εκτενώς με τον Ρόνι Τζέιμς Ντίο. Το ντεμπούτο άλμπουμ των Rainbow κυκλοφόρησε το 1975. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Μπλάκμορ έγραψε πολλές φωνητικές μελωδίες για τον Ντίο.

Το 1978 ο Ντίο εγκαταλείπει τους Rainbow λόγω «δημιουργικών διαφορών» με τον Μπλάκμορ.
Μπλάκμορ και Ντίο στους Rainbow, 1977 φωτο: Helge Øverås [CC BY 3.0 (httpscreativecommons.orglicensesby3.0)]

Έξι χρόνια μετά, ο Μπλάκμορ αποφασίζει να ενταχθεί και πάλι στους Deep Purple, αφήνοντας τους Rainbow. Έμεινε στους Deep Purple μέχρι το 1993 οπότε και εγκατέλειψε οριστικά το συγκρότημα.

Γυρνώντας στους Rainbow, αποφάσισε να αναμορφώσει το συγκρότημα με νέα μέλη. Αξίζει να σημειωθεί πως το μοναδικό σταθερό μέλος των Rainbow ήταν ο ίδιος. Είχαν αποχωρήσει από το συγκρότημα πάνω από είκοσι μουσικοί. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μάικλ Χαν, της βρετανικής εφημερίδας Guardian «Μόνο από τους Rainbow έχουν περάσει 26 μουσικοί. Γιατί;», η απάντηση του Ρίτσι Μπλάκμορ ήταν αφοπλιστική:

«Μου έχουν πει ότι είναι επειδή δεν πληρώνω κανέναν. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό θα έπρεπε να κάνει τη διαφορά. Αν είσαι στη μουσική, πρέπει να το κάνεις για το τίποτα. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο τρόπος που η μουσική επιχείρηση πηγαίνει, έτσι δεν είναι; Νόμιζα ότι οι καλλιτέχνες αναμένουν να παίξουν για το τίποτα.»

To 1997 διαλύει τους Rainbow και “αφήνει” τη ροκ μουσική.

Αναζητά μονοπάτια στη φολκ/ροκ και στη μεσαιωνική και αναγεννησιακή μουσική. Μαζί με την τραγουδίστρια και σύζυγό του, Κάντις Νάιτ, ιδρύουν το συγκρότημα Blackmore’s Night στο οποίο παραμένει μέχρι και σήμερα.

Ρίτσι Μπλάκμορ & Κάντις Νάιτ, Blackmore’s night(2012) φωτο: Nsoveiko [CC BY-SA 3.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)]1

Στο βιβλίο του «Μαύρος Ιππότης: Ρίτσι Μπλάκμορ», ο συγγραφέας Τζέρι Μπλουμ αναφέρει πως στους στίχους του τραγουδιού «Smooth Dancer» των Deep Purple, o Ίαν Γκίλαν δεν αναφέρεται σε κάποια κοπέλα αλλά στον Ρίτσι Μπλάκμορ.

Απόσπασμα από τους στίχους του τραγουδιού:

«…θέλεις να κυβερνήσεις τον κόσμο αλλά συμπεριφέρεσαι σαν κοριτσάκι που έχει μια ψευδή εγκυμοσύνη. Έχεις πρηστεί μέσα σου, με τίποτα άλλο εκτός από την περηφάνεια σου…»

Κεντρική φωτογραφία: Nick Soveiko [CC BY-SA 3.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)]

Πηγές: blackmoresnight.com,ritchieblackmore.info,guitarworld.com,rollingstone.com, ultimateclassicrock.com, theguardian.com, songfacts.com, en.wikipedia.org

Σχετικά άρθρα:

Τζίμι Χέντριξ: Ο κορυφαίος κιθαρίστας όλων των εποχών
Οριάνθη Παναγάρη, η κιθαρίστρια των διασήμων
Οι καλύτερες live εμφανίσεις στην ροκ μουσική
Οι μεγαλύτερες επιτυχίες των Beatles στα τσαρτς

Comments are closed.