Προστατευτείτε από τον ήλιο με οδηγίες γιατρού καθώς υπάρχει μία αύξηση των μελανωμάτων με βάση τα στοιχεία των δερματολόγων. Ο αναγνωρισμένος δερματολόγος Τζερμιάς Χριστόφορος μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για την προστασία μας από τις ακτίνες του ήλιου.
Συμβουλές επιβίωσης στον καύσωνα |
Ζητήσαμε από τον Dr. Τζερμιά Χριστόφορο, αναγνωρισμένο δερματολόγο και αφροδισιολόγο, εξειδικευμένο στην Οξφόρδη, να μας δώσει κάποιες συμβουλές για την έκθεση στον ήλιο. Για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παίρνουμε. Για το πότε πρέπει να απευθυνόμαστε στο γιατρό. Αλλά και για τη σχέση του ήλιου με την βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για το σώμα μας.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
Προστατευτείτε από τον ήλιο με οδηγίες γιατρού
Umano: Κε Τζερμιά πόσο επικίνδυνος είναι ο ήλιος για το σώμα μας; Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο τι μπορεί να προκαλέσει;
Ζούμε σε μια χώρα με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας τις περισσότερες ημέρες του χρόνου. Συνεπώς χρειάζεται να απολαμβάνουμε τον ήλιο με φειδώ, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Οι περισσότερες δερματικές αντιδράσεις προκαλούνται από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA & UVB. Μια χαρακτηριστική πρώτη αντίδραση του δέρματος μας στην ηλιακή ακτινοβολία είναι το «κοκκίνισμα». Αυτό προκαλείται από την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την υγρασία του και εμείς να το αντιλαμβανόμαστε ως «τράβηγμα» του δέρματος. Η αντίδραση του δέρματος στην υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτινοβολίες (UVA & UVB) προκαλεί επίσης ηλιακό έγκαυμα.
Το έγκαυμα αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα πρόκλησης δερματικού καρκίνου.
Ο κίνδυνος ανάπτυξης δερματικού καρκίνου σύμφωνα με πολλούς δερματολόγους και ερευνητές αυξάνεται ανάλογα με την αθροιστική έκθεση στον ήλιο. Τη συσσώρευση της ηλιακής ακτινοβολίας στα κύτταρα κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, όσο περισσότερα εγκαύματα από τον ήλιο εμφανίσει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης δερματικού καρκίνου. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι γονείς. Το ηλιακό έγκαυμα κατά την παιδική ηλικία συσχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης δερματικών καρκίνων που προκαλούνται από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.
Umano: Ποια μέτρα θα πρέπει να παίρνουμε για να προφυλαχτούμε από τις ακτίνες του ήλιου;
Η πρόληψη αποτελεί χωρίς αμφιβολία το καλύτερο μέτρο προστασίας.
Η εφόρου ζωής χρήση αντηλιακού και αποφυγή του ήλιου έχει υπολογιστεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης προκαλούμενου από την υπεριώδη ακτινοβολία καρκίνου του δέρματος κατά 78%.
Εφαρμόζοντας τακτικά το κατάλληλο αντηλιακό για τις ανάγκες του δέρματος σε σημεία που διαρκώς εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως το κεφάλι, το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια, είναι η πρώτη και απλούστερη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να είμαστε προστατευμένοι όλες τις ώρες και ημέρες του χρόνου.
Εκτός όμως από την τακτική εφαρμογή αντηλιακού, απαραίτητη είναι η χρήση καπέλων με μεγάλο γείσο και η επιλογή ρουχισμού με πυκνή ύφανση για επαρκή προστασία.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η προστασία του κεφαλιού από την ηλιακή ακτινοβολία. Το κεφάλι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και τα μαλλιά δεν αποτελούν ισχυρή προστατευτική ασπίδα ενώ η χρήση αντηλιακού σε περίπτωση τριχόπτωσης είναι επιβεβλημένη.
Αξίζει να το επαναλάβουμε και ας είναι γνωστό στον περισσότερο κόσμο, ότι οι ώρες μέγιστης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι μεταξύ 10:00πμ-15:00μμ, οπότε και συνιστάται η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο.
Umano: Χρειαζόμαστε τον ήλιο για τη βιταμίνη D και τί σημαίνει αυτό; Πόσες ώρες θα πρέπει να είμαστε στον ήλιο;
Η βιταμίνη D παράγεται ενδογενώς από τον οργανισμό μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία απορροφάται από το δέρμα και στη συνέχεια μετατρέπεται σε βιταμίνη D. Αυτό όμως, δεν δικαιολογεί την πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ενεργοποιεί την παραγωγή βιταμίνης D3 στο δέρμα.
Ωστόσο, δεν μπορεί να διαχωριστεί από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία που έχει καρκινογόνο δράση.
Μικρές, λογικές σε χρονική διάρκεια, περίοδοι έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετές για την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D. Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η πρόσληψη της βιταμίνης D μπορεί να γίνει μέσω της διατροφής ή και με από του στόματος χορήγηση βιταμίνης D.
Umano: Ποια σημάδια είναι επικίνδυνα για το σώμα μας από την έκθεση στον ήλιο και πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό;
Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να είναι από ήπιο συμπτωματικό ερύθημα μέχρι αρκετά πιο σοβαρές περιπτώσεις όπως ερυθρότητα συνοδευόμενη από ευαισθησία, άλγος, οίδημα και ορισμένες φορές από φυσαλιδοποίηση.
Η επίσκεψη στο δερματολόγο κρίνεται απαραίτητη ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκαύματος. Όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά τότε ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για σύντομο χρονικό διάστημα.
Εκτός όμως από τις βραχυπρόθεσμες δερματικές βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, όπως το κοκκίνισμα και το ηλιακό έγκαυμα, η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ευρυαγγείες και κηλίδες, οι οποίες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με εξελιγμένα LASER από εξειδικευμένους δερματολόγους.
Comments are closed.