Πάμπλο Ασέλ, η ιστορία και η σύλληψη στην Ισπανία του νεαρού ράπερ που κατηγορήθηκε για τον αιχμηρό στίχο και τα σχόλιά του.
Από τον Βασίλη Δεληβοριά
The Clash: Οι ηγέτες της πανκ ροκ μουσικής |
Ποιος είναι ο Πάμπλο Ασέλ;
Ο Καταλανός ράπερ Pau Rivadulla Duró – κυρίως γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Πάμπλο Ασέλ (Pablo Hasél) – γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου του 1988. Οι γονείς του προέρχονται από την ανώτερη τάξη καθώς ο πατέρας του είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας και η μητέρα του δικηγόρος. Ο ίδιος στράφηκε προς την τέχνη και ασχολήθηκε με τη ραπ μουσική, την ποίηση και τη συγγραφή.
Ο καυστικός πολιτικός του στίχος, η έντονη κριτική του για την αστυνομία, τη δικαιοσύνη, το κράτος και τη μοναρχία τον έβαλαν στο στόχαστρο των ισπανικών αρχών. Μέσα από την μουσική του αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζει εδώ και χρόνια έντονα την άποψή του. Οι ισπανικές αρχές από το 2011 τον έχουν βάλει στο μάτι και συχνά πυκνά εξαπολύουν μία κατηγορία εναντίον του, με αποτέλεσμα από τη χρονιά εκείνη να καλείται από τις δικαστικές αρχές.
Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους κατηγορείται ο Πάμπλο Άσελ είναι για προσβολή της ισπανικής μοναρχίας, προσβολή του ισπανικού στρατού και των αστυνομικών δυνάμεων και ως υποστηρικτής της τρομοκρατίας και «απαγορευμένων ομάδων».
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας |
Πάμπλο Ασέλ, η ιστορία και η σύλληψή του
Στις 16 Φεβρουαρίου 2021 ο Πάμπλο Ασέλ συλλαμβάνεται μέσα στο Πανεπιστήμιο της Lleida ως τρομοκράτης και απειλή για την ισπανική μοναρχία και το κράτος της Ισπανίας. Καταδικάζεται σε εννέα μήνες φυλάκιση.
Οι λόγοι που οδήγησαν στη σύλληψή του ήταν κυρίως ότι κατήγγειλε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη βαναυσότητα της ισπανικής αστυνομίας, συνέκρινε στο twitter με διάφορα λογοπαίγνια ορισμένους δικαστές με τους ναζί, εξέφρασε την υποστήριξή του στην πάλαι ποτέ ισχυρή οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ και σε ένα από τα ραπ τραγούδια του, το 2016, σχολίασε τον πρώην βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, λέγοντας «Ποια νομιμοποίηση έχει ο κληρονόμος του Φράνκο που τρώει τα λεφτά μας σε γλέντια και πουτάνες».
Διαδηλώσεις και αντιδράσεις
Η σύλληψη του Ασέλ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η φυλάκισή του οδήγησε σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη, η Βαλένθια και η Μαδρίτη. Στις διαδηλώσεις χρησιμοποιήθηκε έντονη αστυνομική βία με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών διαδηλωτών, ανάμεσά τους και μίας δημοσιογράφου του Ρόιτερ.
Τριακόσιοι ισπανοί καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών ο Πέδρο Αλμοδοβάρ και ο Χαβιέ Μπαρδέμ, έστειλαν μία επιστολή στη Διεθνή Αμνηστία για την απελευθέρωση του Ασέλ.
Ο νόμος-φίμωτρο της Ισπανίας
Ο «νόμος Gag» που ανάφερε ο Πάμπλο Ασέλ σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα Ser Catalunya, Aquí Cuní, λίγο πριν τη σύλληψη, είναι ο γνωστός νόμος-φίμωτρο που υπερψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο για τη δημόσια ασφάλεια της Ισπανίας, το 2015.
Ανάμεσα σε άλλα, ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει την απαγόρευση φωτογράφισης ή μαγνητοσκόπησης της αστυνομίας, νομιμοποιούνται οι αστυνομικές μαύρες λίστες για διαδηλωτές, ακτιβιστές και τον εναλλακτικό Τύπο, η κυβέρνηση δύναται να αποτρέπει οποιαδήποτε διαμαρτυρία κατά βούληση εάν νιώθει ότι διαταράσσεται η τάξη κ.ά.
Πρόσφατο παράδειγμα στην Ελλάδα αποτελεί ο νόμος για την λογοκρισία στην τέχνη. Με βάση το άρθρο 8 του νόμου απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό-καλλιτέχνη ή άλλο χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα». Έπειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες του κόσμου το άρθρο 8 του νομοσχεδίου τροποποιήθηκε.
Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, στις 16 Φεβρουαρίου με ανάρτησή του στο Facebook δηλώνει τα εξής:
«Δεν πρόκειται για σύμπτωση. Η μέρα και ώρα που επέλεξε η κυβέρνηση της ΝΔ να φέρει στη Βουλή το άρθρο 8 συμπίπτει με την έξαρση της πανδημίας, στο όνομα της οποίας απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις (και φυσικά και οι κινητοποιήσεις), και το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας το οποίο τους “έκατσε δώρο” καθώς απέφυγαν προς ώρας τις ενοχλητικές φωνές των σωματείων που έχουν καταδικάσει το εκτρωματικό ν/σ.
Συμπίπτει όμως με την μέρα κατά την οποία, σε μια άλλη χώρα μέλος της Ε.Ε., στην Ισπανία, με βάση τον ίδιο νόμο “περι υποκίνησης σε βία ή μίσος”, συνελήφθη ο καλλιτέχνης της ραπ Pablo Hasel, προκειμένου να εκτίσει ποινή φυλάκισης 9 μηνών. Η συγκεκριμένη εξέλιξη διαψεύδει πανηγυρικά την κυβέρνηση της ΝΔ που ισχυρίζεται πως ο νόμος “δεν στοχεύει να φιμώσει αλλά αντίθετα να θωρακίσει” την ελευθερία έκφρασης.
Εάν δεν αντιδράσουμε θα έρθει και η σειρά μας.
Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Pablo Hasel και την άρση των κατηγοριών εναντίον του.
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το εκτρωματικό άρθρο 8 του νόμου Λιβάνιου και να καταργηθεί συνολικά το πλαίσιο που επιβάλλει λογοκρισία στην Τέχνη.
Απαιτούμε την συνολική κατάργηση του τρομονόμου και όλου του “αντιτρομοκρατικού” νομοθετικού πλαισίου που στοχοποιεί το δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται ενάντια στην πολιτική Ε.Ε. και κυβερνήσεων.»
Λίγο πριν τη σύλληψή του ο Πάμπλο Ασέλ είχε κάνει μία τελευταία ανάρτηση στο twitter: «Αύριο, μπορεί να είστε εσείς»…
* Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ηρώ Στ. Μπουσούνη
* Πηγές: bbc.com, elpais.com, elnacional.cat, efsyn.gr, imerodromos.gr, news247.gr, en.wikipedia.org, es.wikipedia.org, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Facebook – Γρηγόρης Τραγγανίδας, Facebook- Αλληλεγγύη στον Pablo Hasel
Comments are closed.