Ο λάτιν ήχος στην παγκόσμια μουσική σκηνή κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος εδώ και δεκαετίες. Στην παρακάτω λίστα έχουν επιλεγεί οι Λατίνοι καλλιτέχνες που επηρέασαν περισσότερο τα μουσικά πράγματα σε όλο τον κόσμο. Η επίδρασή τους εκτείνεται πολύ πέρα από τη χώρα καταγωγής τους. Επιπλέον – πέρα από την επιτυχία τους στα charts – πρόκειται για καλλιτέχνες που είχαν γενικότερο αντίκτυπο στη μουσική. Μιλάμε για αυτούς που πήγαν τη λάτιν μουσική ένα βήμα παραπέρα, δημιούργησαν κινήματα, όρισαν τάσεις. Κάποιοι είναι πλέον – δυστυχώς – παρελθόν, άλλοι συνεχίζουν να δημιουργούν μέχρι σήμερα.
By Ibrahim Arce (Narcy Studios photographer), most likely (Narcy Studios, Montserrat y Empedrado, Havana) [Public domain], via Wikimedia CommonsΗ Κουβανή Σέλια Κρουζ είναι η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της σάλσα. Η εκρηκτική προσωπικότητά της κατάφερε να επιβληθεί σε έναν – μέχρι τότε – ανδροκρατούμενο χώρο. Με την ακατέργαστη φωνή, τη σπίθα της και μία έμφυτη αίσθηση ρυθμού προερχόμενη από τους Αφρικανούς προγόνους της, η Σέλια Κρουζ ήταν μία μοναδική σταρ. Μέχρι σήμερα τα τραγούδια της έχουν τη μόνιμη θέση τους στη μουσική ιστορία.
Κάρλος Σαντάνα
By ian [Public domain], via Wikimedia CommonsΟ εκπληκτικός Μεξικανός κιθαρίστας Κάρλος Σαντάνα εμφανίστηκε στο προσκήνιο στο φεστιβάλ του Γούντστοκ το 1969. Με τον ατρόμητο συνδυασμό του από λάτιν, τζαζ και ροκ ρυθμούς, ο Σαντάνα, αποτελεί από τότε σημείο αναφοράς για την αμερικανική μουσική. Ένας πνευματικός αναζητητής, γνωστός για το ψυχεδελικό του παίξιμο, ο Σαντάνα, συνδυάζει την καλλιτεχνική ακεραιότητα με τη μαζική εμπορική επιτυχία.
Ρίτσι Βάλενς
By Uwe Kischkel [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)], from Wikimedia CommonsΟ πρωτοπόρος Μεξικανός καλλιτέχνης που με το τραγούδι La Bamba απέδειξε πόση απήχηση μπορεί να έχει στο ευρύ κοινό η λάτιν μουσική με ισπανόφωνο στίχο. Η επιρροή του στη ροκ εν ρολ – με λάτιν ήχους – μουσική, φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Ο Ρίτσι Βάλενς ήταν μόλις 17 ετών όταν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, το 1959. Στο αεροπλάνο επέβαιναν και οι Μπάντι Χόλι και Μπιγκ Μπόπερ Ρίτσαρντσον. Γι’ αυτούς γράφτηκε το τραγούδι American Pie με τον γνωστό στίχο “the day the music died…”.
Pitbull
Eva Rinaldi [CC BY-SA 2.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa2.0)], via Wikimedia CommonsΟ Αμερικανο-κουβανέζικης καταγωγής Pitbull γεννήθηκε στο Μαϊάμι. Του πήρε χρόνο να κερδίσει τον σεβασμό των “ηγετών” του χιπ χοπ αλλά τα κατάφερε στα μέσα του 2000 και με το παραπάνω. Αρνούμενος να μπει σε καλούπι ο τραγουδιστής συνδύασε τη ραπ, το reggaeton και την ποπ με την ιδιοσυγκρασία της λάτιν κουλτούρας. Σε έναν κόσμο γεμάτο τραγωδίες είναι ο άνθρωπος που γιορτάζει καθημερινά τη ζωή.
Πάκο ντε Λουθία
By Alberto Cabello (Flickr) [CC BY 2.0 (httpscreativecommons.orglicensesby2.0)], via Wikimedia CommonsΤο όνομα του Ισπανού Πάκο ντε Λουθία είναι συνώνυμο της φλαμένκο κιθάρας. Ο βιρτουόζος οργανοπαίκτης έκανε δημοφιλές το φλαμένκο παγκοσμίως και έβαλε ισπανικούς ήχους στη τζαζ. Ο περίφημος κιθαρίστας με την επιτυχία “Entre dos Aguas” έπαιζε και περιόδευε μέχρι το θάνατό του, το 2014.
Τίτο Πουέντε
By Marine 69-71 [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)], from Wikimedia CommonsΟ Τίτο Πουέντε πήγε την κουβανέζικη μουσική από την εποχή του μάμπο στην εποχή του ροκ εν ρολ. Ήταν μία τεράστια προσωπικότητα με ιδιαίτερο ταλέντο στα ντραμς της λατινικής μουσικής. Ήταν ένας από τους πιο διάσημους Λατίνους μουσικούς όλων των εποχών, ένας καλλιτέχνης με έναν ατελείωτο κατάλογο ηχογραφήσεων στην 50χρονη καριέρα του.
Ρομπέρτο Κάρλος
Brazilian National Archives [Public domain or Public domain], via Wikimedia CommonsΟ Βραζιλιάνος τραγουδιστής και τραγουδοποιός Ρομπέρτο Κάρλος έχει επηρεάσει τον ρομαντικό ήχο ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής. Στα πενήντα χρόνια καριέρας του ο Κάρλος έχει πουλήσει πάνω από 120 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως. Τη δεκαετία του ’90 έγινε ο πρώτος λατινοαμερικανός καλλιτέχνης που πούλησε περισσότερα άλμπουμ από τους Μπιτλς.
Ρίκι Μάρτιν
Eva Rinaldi [CC BY-SA 2.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa2.0)], via Wikimedia CommonsΟ Ρίκι Μάρτιν πυροδότησε την έκρηξη της λάτιν μουσικής τη δεκαετία του ’90. Κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση και φήμη ερμηνεύοντας πολλές επιτυχίες εκείνη την εποχή. Το πρώην μέλος των Μενούδο δεν έχει πάψει να απασχολεί την παγκόσμια μουσική σκηνή μέχρι σήμερα.
Σελένα
photo by sanity_94-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby2.0
Στις 31 Μαρτίου του 1995, η Σελένα Πέρεζ, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον τότε πρόεδρο του φαν κλαμπ της, σε ηλικία 23 ετών. Μέχρι τότε, η Σελένα είχε κάνει τεράστια επιτυχία σημειώνοντας πολλές πρωτιές στο Billboard, παντρεύοντας τη μεξικανική με την αμερικανική μουσική. Χρόνια μετά το θάνατό της εξακολουθεί να θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες εκπροσώπους της λάτιν μουσικής.
Μαρκ Άντονι
By Viva Iquique weblog www.vivaiquique.com (Flickr Marc Anthony.) [CC BY 2.0 (httpscreativecommons.orglicensesby2.0)], via Wikimedia CommonsΟ γεννημένος στη Νέα Υόρκη Μαρκ Άντονι έχει καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο. Ξεκίνησε ως τραγουδιστής σάλσα στην οποία έβαλε μια γερή δόση ρομαντισμού στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Σήμερα είναι συνώνυμος του κινήματος salsa romántica. Η φωνή του είναι το ίδιο δυνατή είτε τραγουδάει ποπ είτε σάλσα. Το γεγονός ότι ερμηνεύει σε δύο γλώσσες τον οδήγησε στην κορυφή του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος.
Comments are closed.