Οι Ginger Creepers γράφουν ένα γράμμα στον Leonard Cohen, με αφορμή την πρωτότυπη θεατρική τους παράσταση.

Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη 

Ο Leonard Cohen σε ένα διαμέρισμα της Νέας Υόρκης, γράφει ένα γράμμα. Το γράμμα έγινε γνωστό ως Famous Blue Raincoat και το απευθύνει σε έναν φίλο του. Το γράμμα φτάνει στον παραλήπτη του. Εκείνος απαντάει, με ένα νέο γράμμα, το οποίο φτάνει στη Νέα Υόρκη, αλλά ο κ. Leonard έχει μετακομίσει. Ο νεαρός θυρωρός που το παραλαμβάνει, αποφασίζει να τον βρει και να του το παραδώσει.

Οι Ginger Creepers δημιουργούν έναν δικό τους θεατρικό χώρο, μία εγκατάσταση εμπνευσμένη, σχεδιασμένη και κατασκευασμένη από το έργο και το σύμπαν του Leonard Cohen, του μεγάλου Καναδού δημιουργού.

Το Famous Blue Raincoat του Leonard Cohen κυκλοφόρησε το 1971, στο τρίτο του άλμπουμ, Songs of Love and Hate. Οι στίχοι του τραγουδιού είναι σε μορφή γράμματος. Η ιστορία που περιγράφει είναι η ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου μεταξύ του ομιλητή, μιας γυναίκας που ονομάζεται Τζέιν, και του αρσενικού παραλήπτη, ο οποίος προσδιορίζεται μόνο εν συντομία ως «αδερφέ μου, φονιά μου».

Οι Ginger Creepers γράφουν γράμμα στον Leonard Cohen 

Οι Ginger Creepers γράφουν στον Leonard Cohen

«Αγαπητέ κύριε Λέοναρντ, 

μόλις λάβαμε το γράμμα σου. 

Ευχαριστούμε ειλικρινά που είσαι διατεθειμένος να συμφιλιωθείς μαζί μας έπειτα από όλα αυτά.  Ίσως έχει έρθει κι από πλευράς μας η ώρα να ξεκαθαρίσουμε, όπως αναφέρεις. Την Τζέιν, την γνωρίσαμε εκείνη την Πρωτοχρονιά στο πάρτι, στην 6η Λεωφόρο. Δε συνέβη ποτέ κάτι μεταξύ μας. Πόσο μάλλον και με τους τρεις.Το πήρες λίγο παραπάνω προσωπικά. 

Αδερφέ μου, φονιά μου“; Ίσως παρερμήνευσες εκείνο το φιλί στο γκι, αλλά δε φταίει κανείς που εξαφανίστηκες πάνω στην αλλαγή. Το έχεις αυτό, το είχες πάντα, ας μην κρυβόμαστε. Να εξαφανίζεσαι! 

Μεταξύ μας, αν δεν το έκανες, θα είχες τη μισή δισκογραφία. Να πάρεις τον χρόνο σου και να εμφανιστείς πάλι, την κατάλληλη στιγμή. 

Να τακτοποιήσεις τα πράγματα. Αυτό ήθελες πάντα. Να τα συγκεντρώνεις όλα, να φεύγεις και να τα τακτοποιείς. Γι’ αυτό και σ’ αγαπάει ο κόσμος. Γιατί οι περισσότεροι αποφεύγουν να τακτοποιήσουν τα πράγματα. Αλλά εσύ το έμαθες κι άφησες ένα δικό σου εγχειρίδιο. 

Τη θυμάσαι ακόμα την καμπαρντίνα… Είναι η σειρά σου να την πάρεις. Είχαμε πει κάθε φορά που θα συναντιόμαστε, θα την ανταλλάζαμε, αλλά την τελευταία φορά δεν την πήρες. Ποτέ δεν καταλάβαμε. Σου πήγαινε πολύ πάντα. Αν το πρόβλημά σου ήταν το σκίσιμο στον ώμο, σε ενημερώνουμε πως πλέον είναι σαν καινούργια, μπορείς να τη φορέσεις πάλι. Πήραμε κι ένα καινούργιο καπέλο. Το βρήκαμε στον τοίχο. Μπορεί να μην ξέρεις για τον τοίχο. Ίσως πρέπει να σου εξηγήσουμε από κοντά. 

Εκεί, στο καπέλο, είχαμε βρει την τούφα που έχει η Τζέιν. Νομίζαμε πως ήταν από σένα και της τη δώσαμε. Αφήνεις τα πάντα εδώ κι εκεί. Πάντα ολιγαρκής, πάντα ήθελες να τα έχεις όλα σε τάξη, αλλά όταν μοιράζεσαι και τόσα, μετά τα βρίσκεις από δω κι από κει. Βρήκαμε πολλά δικά σου πράγματα από δω κι από κει. Γέμισε ο κόσμος. Αλήθεια γέμισε ο κόσμος. Και σ’ ευχαριστούν, λένε, γι’ αυτό. 

Με αγάπη,
Ginger Greepers

 Υ.Γ. Το γράμμα σου αυτό μας έδωσε την έμπνευση για την παράσταση που ανεβάσαμε. Ελπίζουμε να μη σε πειράζει που το χρησιμοποιήσαμε.» 

Οι Ginger Creepers είναι μία θεατρική μπάντα. Δημιουργήθηκαν το 2017 από τον ηθοποιό Χρήστο Καπενή και τον σκηνοθέτη Γρηγόρη Χατζάκη.

Η παράσταση “Mr Leonard” των GingerGreepers, βασισμένη σε δέκα τραγούδια του LeonardCohen, συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Δεκατέσσερα.

Σχετικά άρθρα:

Λέοναρντ Κοέν: Ο ποιητής, συγγραφέας και τραγουδοποιός
Η θεατρική μπάντα Ginger Creepers και το Γιβραλτάρ
Γράμμα στο σύντροφό μου Πάνο Τζαβέλλα
Ελλάδα 1949: Πέντε αντάρτισσες εξομολογούνται

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Comments are closed.