Ο Ζακ Κωστόπουλος της Ελλάδας και ο Τζορτζ Φλόιντ των ΗΠΑ, δύο άνθρωποι που χάθηκαν άδικα και βίαια σε κάποιο ξεχασμένο πεζοδρόμιο.
Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη
Τι είναι η αρχή της διάκρισης των εξουσιών; |
Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 ο Ζακ Κωστόπουλος πέφτει νεκρός σε κάποιο πεζοδρόμιο της Αθήνας. Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας επιβάλει τις εξής ποινές:
(από την efsyn.gr)
“Ο Σπυρίδων Δημόπουλος (κοσμηματοπώλης) και ο Αθανάσιος Χορταριάς (μεσίτης) καταδιάστηκαν σε δέκα χρόνια κάθειρξης για θανατηφόρα σωματική βλάβη με δύο ενόρκους, που ζήτησαν καταδίκη για βαριά σκοπούμενη βλάβη, να μειοψηφούν.
Με την απόφαση ο μεν μεσίτης θα οδηγηθεί στη φυλακή, ενώ ο κοσμηματοπώλης που έχει συμπληρώσει τα 77 έτη θα εκτίσει την ποινή του κατ’ οίκον.
Oι τέσσερις αστυνομικοί απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες με πλειοψηφία 4 προς 3, ενώ μειοψήφησαν δύο ένορκοι και η πρόεδρος της έδρας που ήταν της άποψης ότι πρέπει να καταδικαστούν για επικίνδυνη σωματική βλάβη.
Το δικαστήριο, δεν υιοθέτησε το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.”
Μάλιστα! Αυτές τις τιμωρίες έκρινε «σωστές» το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Προφανώς δε θα είδαν τα «video της οργής» με τον νέο ξαπλωμένο στο πεζοδρόμιο να τον κλωτσάνε, να τον χτυπάνε και να του βάζουν χειροπέδες ενώ ήταν ετοιμοθάνατος.
Ο Ζακ της Ελλάδας και ο Τζορτζ της Αμερικής
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας |
21 Σεπτεμβρίου 2018
Ο Ζακ Κωστόπουλος της Ελλάδας
(από το ελληνικό el.wikipedia.org)
«Ο Ζακ Κωστόπουλος βρέθηκε παγιδευμένος μέσα σε κοσμηματοπωλείο επί τις οδού Γλάδστωνος υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ξυλοκοπήθηκε από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και έναν παριστάμενο μεσίτη, θεωρούμενος ως ληστής.
Κατόπιν του ξυλοδαρμού, ο αιμόφυρτος Κωστόπουλος συνελήφθη από τουλάχιστον οκτώ αστυνομικούς που έσπευσαν στον τόπο του συμβάντος με τη χρήση βίας. Ο Κωστόπουλος εξέπνευσε κατά την μεταφορά του με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.»
Τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. που δε συμπάθησαν ποτέ τον Ζακ Κωστόπουλο, για διάφορους λόγους που όλοι γνωρίζουμε, τον παρουσίασαν σαν επίδοξο ληστή. Θα θυμόμαστε όλοι τις δημοσκοπήσεις της ντροπής αν συμφωνούμε με την αντίδραση του κοσμηματοπώλη. Όπως θα θυμόμαστε τις άγριες κατηγορίες, τα διάφορα κοσμητικά και τη «δολοφονία» χαρακτήρα που δέχτηκε ο Ζακ Κωστόπουλος μετά θάνατον.
Τα Μ.Μ.Ε. και οι όμοιοι τους είχαν την ανάγκη να μας πείσουν πως ο Ζακ ήταν ο «κακός» και πως του άξιζε να πεθάνει. Αν θυμάστε κάτι παρόμοιο είχε γίνει στις αρχές, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με την Ελένη Τοπαλούδη.
Η πλειοψηφία του κόσμου ευτυχώς, αντέδρασε καθώς οι περισσότεροι από εμάς είχαμε δει τα βίντεο της ντροπής. Κάποιοι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον άδικο χαμό του Ζακ. Φώναξαν για να ακουστούν αλλά δεν ακούστηκαν τόσο ηχηρά όσο ο κόσμος στην πόλη Μινεάπολη των ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ… και τι ποινές υπήρξαν στην Αμερική, συγκριτικά με την Ελλάδα.
25 Μαΐου 2020
Ο Τζορτζ Φλόιντ των ΗΠΑ
Στις 25 Μαΐου 2020, ο Τζορτζ Φλόιντ, ένας 46χρονος μαύρος, δολοφονήθηκε στη Μινεάπολη των ΗΠΑ από τον Ντέρεκ Σόβιν, έναν 44χρονο λευκό αστυνομικό. Ο Φλόιντ συνελήφθη ως ύποπτος για την κατοχή πλαστού χαρτονομίσματος των είκοσι δολαρίων.
Ο αστυνομικός είχε γονατίσει στον λαιμό του για πάνω από εννέα λεπτά, ενώ ο Φλόιντ ήταν με χειροπέδες, ξαπλωμένος μπρούμυτα στο δρόμο. Δύο άλλοι αστυνομικοί, ο Τζ. Αλεξάντερ Κουένγκ και ο Τόμας Λέιν, βοήθησαν τον Σόβιν να περιορίσει τον Φλόιντ ενώ ο Λέιν τον σημάδευε με όπλο. Ένας τέταρτος αστυνομικός, ο Του Τάο, εμπόδιζε τους περαστικούς να επέμβουν.
Οι τελευταίες κουβέντες του 46χρονου, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή κάτω από το γόνατο του αστυνομικού ήταν «I can’t breath» (σ.σ. «δε μπορώ να ανασάνω).
Την επόμενη μέρα, αφού δημοσιοποιήθηκαν τα βίντεο από μάρτυρες και κάμερες ασφαλείας, και οι τέσσερις αξιωματικοί απολύθηκαν. Την ίδια στιγμή μια σειρά από διαμαρτυρίες και πολιτικές αναταραχές κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού ξεκίνησαν στη Μινεάπολη.
Οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλη τη χώρα, σε περισσότερες από 2.000 πόλεις και κωμοπόλεις, σε περισσότερες από εξήντα χώρες για την υποστήριξη του κινήματος Black Lives Matter (σ.σ. Το κίνημα ξεκίνησε το 2013 με τη χρήση του χάσταγκ #BlackLivesMatter στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης μετά την αθώωση του Τζορτζ Ζίμερμαν για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού εφήβου Tρέιβον Μάρτιν τον Φεβρουάριο του 2012 μετά από πυροβολισμό).
Οι δημοσκοπήσεις το καλοκαίρι του 2020, έδειχναν ότι μεταξύ 15 και 26 εκατομμυρίων ανθρώπων είχαν συμμετάσχει κάποια στιγμή στις διαδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας αυτές τις μεγαλύτερες στην ιστορία των ΗΠΑ.
Ενώ η πλειονότητα των διαδηλώσεων ήταν ειρηνικές σε ορισμένες πόλεις κλιμακώθηκαν οι συμπλοκές στους δρόμους με την αστυνομία και τους διαδηλωτές. Ορισμένες αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν στις διαμαρτυρίες με περιπτώσεις αξιοσημείωτης βίας, μεταξύ άλλων εναντίον και δημοσιογράφων.
Τουλάχιστον 200 πόλεις στις ΗΠΑ είχαν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις αρχές Ιουνίου 2020, ενώ περισσότερες από 30 πολιτείες και η Ουάσιγκτον, ενεργοποίησαν πάνω από 96.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς, της Πολιτειακής Φρουράς και του 3ου Συντάγματος Πεζικού.
Οι διαμαρτυρίες προκάλεσαν μια παγκόσμια συζήτηση για την αστυνόμευση και τη φυλετική διάκριση που οδήγησε σε πολυάριθμες νομοθετικές προτάσεις σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και δημοτικό επίπεδο στις ΗΠΑ με σκοπό την καταπολέμηση της κακής συμπεριφοράς της αστυνομίας, του ρατσισμού, της ειδικής ασυλίας και της αστυνομικής βίας.
Οι ποινές για τη δολοφονία του Φλόιντ
Και οι τέσσερις αξιωματικοί αντιμετώπισαν ομοσπονδιακές κατηγορίες πολιτικών δικαιωμάτων. Στις 25 Απριλίου 2021, ο Σόβιν καταδικάστηκε για δολοφονία δεύτερου βαθμού ακούσια, δολοφονία τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού σε 22,5 χρόνια φυλάκιση.
Οι άλλοι τρεις αστυνομικοί πρόκειται να δικαστούν με κρατικές κατηγορίες για συνέργεια σε φόνο δεύτερου βαθμού, στις 13 Ιουνίου 2022.
Πηγές: en.wikipedia.org,nytimes.com,bbc.com,el.wikipedia.org,efsyn.gr
Comments are closed.