Ο Βασίλης Βλάχος ενσαρκώνει τον βιομήχανο ζάχαρης Πακαρέλ, στο έργο του Ζωρζ Φεϋντώ «Γουρούνι στο σακί» που ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Αλεξάνδρεια.

Ο Πακαρέλ θέλει να προσθέσει στο χρήμα του και λίγη δόξα, ανεβάζοντας στην Όπερα των Παρισίων ένα έργο της κόρης του. Οι παρεξηγήσεις διαδέχονται η μια την άλλη σ΄ αυτήν την καυστική σάτιρα της αστικής τάξης από τον μάστορα του είδους Ζωρζ Φεϋντώ.

Ζητήσαμε από τον Βασίλη να μας γράψει έναν κείμενο ως Πακαρέλ. Να κατανοήσουμε καλύτερα αυτόν τον αλαζόνα χαρακτήρα που νομίζει πως με τα χρήματα μπορεί να αγοράσει την τέχνη.

Ο Βασίλης Βλάχος γράφει ως Ετιέν Πακαρέλ

Ο Βασίλης Βλάχος γράφει ως Πακαρέλ του Ζωρζ Φεϋντώ

“Φτάνει πια η ζάχαρη, θέλω κάτι καινούριο στη ζωή μου, θέλω φώτα, δόξα, θεωρεία γεμάτα κόσμο, χειροκροτήματα, αυλαίες. Να παίζει η Μασσαλιώτιδα για πάρτη μου.

Θέλω λίγο πρεστίζ στο όνομά μου! Θα το πετύχω καπαρώνοντας έναντι αδρής αμοιβής ένα τενόρο που τραγουδάει αυτή την εποχή στο Μπορντώ, τον οποίο όμως ενδιαφέρεται σφόδρα να προσλάβει η Όπερα των Παρισίων. Θα κλείσω εγώ τον τενόρο με πολυετές συμβόλαιο και θα τον παραχωρήσω μετά στην Όπερα, ζητώντας ως αντάλλαγμα να ανεβεί εκεί η διασκευή του «Φάουστ» του Γκουνώ, που συνέθεσε η κόρη μου Ζυλί. Έτσι η οικογένεια Πακαρέλ θα περάσει στην αιωνιότητα.

Η κόρη μου ξανάγραψε τον Φάουστ μετά τον Γκουνό. Ε, ο Γκουνό είχε γεννηθεί πριν απ’ αυτήν, φυσικό ήταν να της πάρει την πρωτιά.

Κυρίες και κύριοι, σας επιφυλάσσω μια μεγάλη έκπληξη. Αποφάσισα να ανεβάσω την όπερα «Φάουστ» του Γκουνό στην Όπερα των Παρισίων! Έχω βγάλει αρκετά λεφτά από τη ζάχαρη, το εργοστάσιό μου πηγαίνει μια χαρά, ας κλαίνε οι διαβητικοί. Μαθαίνω από τον φίλο μου τον Ντυφωσσέ ότι η Όπερα των Παρισίων ετοιμάζεται να προσλάβει ένα τενόρο φοβερό, φωνάρα, που τραγουδάει τώρα στο Μπορντώ. Το όνομά του Ντιζετόν και το μέλλον του διαγράφεται λαμπρόν.

Φίλοι μου, πετάω στα ουράνια. Ο τύπος έχει μια φωνή…! Δεν τον έβαλα να τραγουδήσει, αλλά τον άκουσα να βήχει. Έχει ένα λαρύγγι…

Τι θα τον κάνω αυτόν τον τενόρο τον άχρηστο; Καμιά όπερα δεν πρόκειται να τον πάρει. Έχω όμως συμβόλαιο μαζί του. Ένα συμβόλαιο που με δένει χειροπόδαρα. 3.500 φράγκα τον μήνα. Βρήκα τι θα τον κάνω. Θα τον βάλω να πηγαίνει το πρωί για ψώνια και να βοηθάει στο νοικοκυριό. Να στρώνει τα κρεβάτια, λίγο ξεσκόνισμα, τέτοια. Άσε που θα τον βάλω να εξοντώσει και τις ακρίδες, άλλα άχρηστα παράσιτα κι αυτές…

Όλα καλά ήρθανε. Δε βαριέσαι, δε στάθηκα τυχερός με τον τενόρο μου, αλλά αυτό ας μου γίνει μάθημα. Βλέπεις, και πατάτες να ψωνίζεις και τενόρους να παζαρεύεις, πρέπει πρώτα να βλέπεις το εμπόρευμα. Γουρούνι στο σακί δεν παίρνεις! 

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση Γουρούνι στο Σακί στο θέατρο Αλεξάνδρεια: https://umano.gr/gourouni-sto-saki-tou-zorz-feynto-sto-theatro-aleksandreia/

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/poios-dolofonise-tin-ainigmatiki-anna-warren/ 
https://umano.gr/ellada-1957-eksi-gynaikes-eksomologountai/
https://umano.gr/i-tania-palaiologou-grafei-os-anna-politkofskagia/ 
https://umano.gr/o-ithopoios-dimitris-tsiklis-grafei-os-oskar-matserat/
https://umano.gr/ena-paidi-metraei-ta-astra-synentefksi-konstantinos-passas/ 
https://umano.gr/h-katerina-damvoglou-grafei-os-frida-kahlo/

Comments are closed.