Πνευματώδης, δημιουργικός και επαναστατικός, ο Όσκαρ Ουάιλντ έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην τέχνη. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες  για τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα, που ίσως δε γνωρίζετε.

Από την Κωνσταντίνα Παππά

Φερνάντο Πεσσόα, ο ποιητής με τα χίλια πρόσωπα

Γουίλιαμ Μπλέικ: Ο ποιητής, εξερευνητής της ζωής

Γιάννης Ρίτσος: Αποσπάσματα έργων ενός μοναδικού ποιητή

Ο Ιρλανδός Όσκαρ Ουάιλντ ήταν ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Ξεχώρισε από νεαρή ηλικία, λόγω της αγάπης του για τις κλασικές σπουδές, που τον έκαναν να διαπρέψει στο Δουβλίνο αλλά και στην Οξφόρδη. Η προσωπικότητα, το πνεύμα και τα έργα του, του εξασφάλισαν μια θέση μεταξύ των μεγάλων δημιουργών της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί κατά καιρούς για τον Όσκαρ Ουάιλντ. Αν και πέθανε νέος – μόλις 46 ετών – η αντισυμβατική του προσωπικότητα απασχόλησε πολλούς, πριν και μετά το θάνατό του.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Όσκαρ Ουάιλντ, που πιθανώς να μη γνωρίζετε.

  • Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, παρ’ όλο που η μηνιγγίτιδα τον είχε εξασθενήσει, το πνεύμα του παρέμενε ακέραιο και η κριτική του εύστοχη και ειρωνική. Λίγο πριν το θάνατό του φέρεται να είπε «Η ταπετσαρία μου κι εγώ δίνουμε μια μονομαχία μέχρι θανάτου. Είτε ο ένας είτε ο άλλος, κάποιος πρέπει να πάει».
  • Ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε σπουδάσει Ελληνικά για περισσότερα από εννέα χρόνια. Στο κολέγιο Trinity όπου φοιτούσε, κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο Berkeley, το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό βραβείο του πανεπιστημίου για την εκμάθηση Ελληνικών.
  • Το ενδιαφέρον του Ουάιλντ για την πολιτική ήταν μεγάλο. Ο ίδιος ήταν υπέρμαχος του σοσιαλισμού, κάτι που εκφράζει ξεκάθαρα στο δοκίμιό του «Η ψυχή του ανθρώπου στον Σοσιαλισμό». Στο έργο αυτό υποστηρίζει ότι «Ο σωστός στόχος είναι η προσπάθεια ανοικοδόμησης μιας κοινωνίας σε τέτοια βάση, ώστε η φτώχεια να είναι αδύνατη. Κάτω από τον Καπιταλισμό, συντρίβεται η δημιουργικότητα γιατί οι άνθρωποι είναι επικεντρωμένοι στην επίλυση των προβλημάτων που τους προκαλεί. Η πλειοψηφία του κόσμου χαλάει τη ζωή του και δε μπορεί να συνειδητοποιήσει τα πραγματικά του ταλέντα».

Ο πνευματώδης και επαναστατικός Όσκαρ Ουάιλντ

  • Εκτός από άπταιστα Ελληνικά, ο Όσκαρ Ουάιλντ ήταν φοβερά γλωσσομαθής και μιλούσε, επιπλέον, εξαιρετικά Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

  • Την πρώτη φορά που ο Όσκαρ πήγε στην Αμερική για μια σειρά διαλέξεων, τα Μ.Μ.Ε. τον γελοιοποίησαν. Το ακραίο – για την εποχή – ντύσιμό του, την ιδιομορφία στους τρόπους και τη συμπεριφορά του. Λίγοι θα στοιχημάτιζαν τότε, πως αυτός που ο Τύπος παρουσίαζε σαν φρικιό, ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους κλασικιστές της γενιάς του, με διακρίσεις και στο Trinity αλλά και στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο ίδιος, χρησιμοποίησε αυτή τη συνεχή ενασχόληση του Τύπου με το όνομά του προς όφελός του, καταλήγοντας θριαμβευτής.
  • Η μητέρα του Όσκαρ Ουάιλντ, η Τζέιν Ουάιλντ, ήταν ποιήτρια, δημοσιογράφος, μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας. Το 1848 πήρε μέρος στην εξέγερση της Ιρλανδίας εναντίων της αγγλικής αποικιοκρατίας. Έγραψε ένα περιβόητο άρθρο με το οποίο καλούσε τη χώρα να αντισταθεί στους Βρετανούς. Πέρασε από δίκη γιατί τόλμησε να πει αυτό που για την εποχή φαινόταν αδιανόητο: Πως ο Ιμπεριαλισμός δε μπορούσε να επιβιώσει γιατί εκμεταλλευόταν και εξυπηρετούσε μόνο τον εαυτό του.
  • Το συγκλονιστικό Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ είναι το μοναδικό δημοσιευμένο μυθιστόρημα του Ουάιλντ. Οι κριτικές της εποχής μιλούσαν για ένα μυθιστόρημα παρακμιακό, δηλητηριώδες και ακάθαρτο. Σήμερα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Πηγές: theculturetrip.com, publishersweekly.com, en.wikipedia.org

Comments are closed.