Ο μουσικός Νίκος Σιακούφης, με αφορμή την τρίτη του προσωπική δουλειά, μιλάει στο Umano. Μία συνέντευξη ψυχής από έναν ξεχωριστό δημιουργό.

Ο Νίκος Σιακούφης, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το Ταξίδι σε φόντο μπλε, κυκλοφορεί την τρίτη προσωπική δουλειά του, με τίτλο Βήματα στο χιόνι. Οι στίχοι και η μουσική ανήκουν στον ίδιο ενώ η ενορχήστρωση έγινε από το νέο του συνεργάτη Πάνο Παπακώστα. Το άλμπουμ κυκλοφορεί από την εταιρία Noisyland Label, που έχει έδρα τα Ιωάννινα.

Ο μουσικός Νίκος Σιακούφης στο Umano

Το νέο άλμπουμ του Νίκου Σιακούφη, Βήματα στο Χιόνι, είναι έντονο ηχητικά, αφήνοντας μια γεύση ροκ διάθεσης με τάσεις πειραματισμού. Οι ήχοι του ακορντεόν, του μαντολίνου, της φυσαρμόνικας, της κρητικής λύρας και του φλικόρνου ντύνουν με απόλυτη αρμονία τη διάθεση για ένταση πίσω από τις ηλεκτρικές, ακουστικές αλλά και κλασικές κιθάρες. Δέκα τραγούδια που χαρακτηρίζουν την τάση του καλλιτέχνη να ξεφεύγει από τα τετριμμένα και να προβληματίζει, προσπαθώντας να ταυτίσει το κοινό με τις δικές του προσωπικές εμπειρίες. 

Umano: Νίκο, κυκλοφόρησε το τρίτο σου προσωπικό άλμπουμ Βήματα στο Χιόνι. Θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια;

Τα Βήματα στο Χιόνι είναι μια σειρά τραγουδιών που έχουν τις ρίζες τους αρκετά χρόνια πριν. Πήρα την απόφαση να τα κυκλοφορήσω τη δεδομένη στιγμή, πριν κάνω μια μικρή μουσική στροφή, μόνο και μόνο επειδή συναισθηματικά αποτελούσαν για μένα κάτι πολύ σπάνιο και ιδιαίτερο.

Αποτελούν αναμνήσεις των μετεφηβικών χρόνων που είχαν κλειστεί για χρόνια στο συρτάρι και βρήκαν την ευκαιρία να αποδράσουν και να ταξιδέψουν στον κόσμο.

Μαζί με το ομότιτλο κομμάτι που αποτελεί σχετικά πρόσφατη έμπνευση, δημιουργούν ένα παράθυρο στο παρελθόν. Έχουν σα στόχο να αφήσουν στον ακροατή την ιδέα ενός ταξιδιού με όμορφες αναμνήσεις, αλλά και προβληματισμούς.

Umano: Ακούγοντας τα τραγούδια από το νέο σου άλμπουμ, παρατήρησα πως κάθε ένα αφηγείται μία διαφορετική ιστορία. Τι σε εμπνέει;

Τις ιστορίες σπάνια τις εμπνέομαι σαν ιδέες, απλά τις έχω ζήσει. Μου αρέσει να γράφω για πραγματικά γεγονότα. Ακόμα και όταν η έμπνευση είναι στείρα, βρίσκω αφορμές να τις ταιριάξω με στιγμές του παρελθόντος και να τις κάνω τραγούδια. Με αυτόν τον τρόπο, νομίζω πως βιώνω καλύτερα το τραγούδι.

Πιστεύω πως βρίσκω την ουσία της δημιουργίας.

Ο μουσικός Νίκος Σιακούφης στο Umano

Umano: Να μιλήσουμε λίγο για το ομώνυμο, συγκινητικό τραγούδι, το Βήματα στο Χιόνι. Ένας πατέρας δίνει συμβουλές στο γιο του. Είναι προσωπική ιστορία;

Το τραγούδι γράφτηκε τέσσερα χρόνια μετά τη γέννηση του γιου μου, Δημήτρη. Όταν άρχισα να συνειδητοποιώ πως σαν πατέρας έχω μια ευθύνη απέναντι σ’ αυτόν, ήθελα να δημιουργήσω μια βάση για να πατήσει.

Να μάθει ο γιος μου να ισορροπεί στον δύσκολο δρόμο της ζωής.

Έτσι γράφτηκαν τα Βήματα στο Χιόνι. Το χιόνι είναι ένας δύσκολος τόπος να διαβείς και θα χρειαστεί να μάθεις τον τρόπο να το κάνεις.

Umano: Αυτή η δουλειά μου φαίνεται πως ξεχωρίζει από τις προηγούμενες. Κάνω λάθος;

Κάθε επόμενο άλμπουμ δίνει την αίσθηση της ωριμότητας μόνο και μόνο γιατί η εμπειρία γίνεται μεγαλύτερη. Το κακό είναι πως η εμπειρία αποκτιέται από τα λάθη.

Αν δεν κάνεις λάθη πως θα αποκτήσεις εμπειρία;

Έτσι λοιπόν και εγώ στο δεύτερο άλμπουμ, προσπάθησα να διορθώσω τα λάθη του πρώτου και στο τρίτο τα λάθη του δεύτερου. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω πως αυτή τη διαφορά που παρατηρείτε τη διαμορφώνει η πλούσια συναισθηματική δομή των τραγουδιών. Το άλμπουμ είναι με λίγα λόγια πιο κοντά στην απτή πραγματικότητα.

Umano: Ποια προβλήματα καλείται να αντιμετωπίσει ένας νέος μουσικός;

Δε θα έλεγα πως είμαι νέος μουσικός, θα έλεγα πως δεν είμαι διάσημος μουσικός και εκεί μάλλον είναι το πρόβλημα.

Βρίσκομαι στο χώρο της μουσικής δημιουργίας περίπου δέκα χρόνια τώρα. Δυστυχώς, δεν έχω καταφέρει και πολλά πράγματα από θέμα αναγνώρισης. Είναι κάτι που με στεναχωρεί αλλά δυστυχώς στη μουσική δεν υπάρχει πάντα το αυστηρό κριτήριο που θα αναδείξει το καλό και το ιδιαίτερο.

Τα προβλήματα του νέου μουσικού τα βίωσα όταν έκανα το πρώτο μου άλμπουμ – τα Χάρτινα Τρένα – και ομολογώ πως μπροστά στην αγάπη που είχα για τη δημιουργία με άφησαν αδιάφορο. Το ίδιο συνεχίζω να κάνω και σήμερα απλά είμαι πιο συνειδητοποιημένος. Έχω ήδη αποδεχθεί πως η μουσική μου είναι πολύ δύσκολη προς αφομοίωση στη χώρα μας και το κοινό πολύ περιορισμένο.

Παρ’ όλα αυτά θέλω να συνεχίσω να πολεμώ το φάντασμα της καλλιτεχνικής αποτυχίας. Να γράφω τραγούδια που πιστεύω πως αξίζουν πολύ περισσότερο από τα ευκολόπεπτα σουξέ της εποχής.

Ο μουσικός Νίκος Σιακούφης στο Umano

Umano: Νομίζω πως είσαι αισιόδοξος άνθρωπος και αυτό περνάει και στη μουσική σου, ισχύει;

Αισιοδοξία είναι να έχεις τη δύναμη να σηκώνεσαι όταν έχεις πέσει κάτω. Όταν πρέπει να βρεις το κουράγιο και τη δύναμη να αρπαχτείς απ’ το παραμικρό και να σταθείς και πάλι απέναντι στα όνειρά σου, να τα επαναπροσδιορίσεις και να τα κατακτήσεις. Πιστέψτε με, δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα.

Αυτό που μετράει είναι το να διασφαλίσεις πως δε θα σηκωθείς ένα πρωί από το κρεβάτι και θα αναρωτηθείς γιατί δεν το τόλμησα.

Οπότε, αν το θέσουμε έτσι, μάλλον η αισιοδοξία είναι το μεγαλύτερο όπλο μου απέναντι στη ρουτίνα και τη μιζέρια της σύγχρονης εποχής. Καλώ όλους να κάνουν το ίδιο, απλά να τολμήσουν.

Umano: Πότε ξεκίνησες τη μουσική σου πορεία;

Η δισκογραφική μου πορεία ξεκίνησε από το 2001 περίπου. Mε αφορμή ένα μικρό demo μπήκε στο αίμα μου το μικρόβιο της δημιουργίας μιας προσωπικής δουλειάς. Βέβαια, τότε όλα είχαν πάει στραβά! Δεν προχώρησε τίποτε αλλά κάποια χρόνια μετά – συνειδητά πλέον – πήρα την απόφαση να ξεκινήσω να ηχογραφώ τα τραγούδια μου. Όλα λοιπόν ξεκινάνε το 2009. Με κάποιους φίλους – συνεργάτες, αποφασίσαμε να φτιάξουμε το πρώτο μου άλμπουμ. Ένα άλμπουμ αυθόρμητο, μετεφηβικό θα το έλεγα, πειραματικό αλλά και γεμάτο αγάπη.

Umano: Μένεις στην Άρτα. Οι περισσότεροι μουσικοί συνήθως έρχονται στην Αθήνα – που είναι και οι περισσότερες μουσικές σκηνές. Εσύ γιατί δεν το επιχείρησες;

Απλά, δεν είμαι από την Αθήνα. Ίσως να μπορούσα να πω, πως την πόλη αυτή δεν την αντέχω για να ζήσω, μάλλον μου παραείναι γρήγορη. Ζω και εργάζομαι στην πόλη μου, εδώ έμαθα να δημιουργώ.

Δε νομίζω πως η Αθήνα θα μου έδινε κάποιο πλεονέκτημα στη δημιουργία.

Υπάρχει βέβαια το αρνητικό πως για να παίξω στην πρωτεύουσα πρέπει να μετακινούμαι συνεχώς, αλλά είναι κάτι που δεν με απασχολεί καθόλου. Ούτως ή άλλως μια ζωή ταξιδεύω. Άλλοτε με το σώμα και άλλοτε με το νου. Κάποια ταξίδια παραπάνω δεν θα άλλαζαν κάτι.

Umano: Ποια τραγούδια σου ξεχωρίζεις και γιατί;

Νομίζω πως τα δύο πιο ουσιώδη κομμάτια που έχω γράψει είναι τα Βήματα στο χιόνι και το Ταξίδι σε φόντο μπλε, το καθένα για διαφορετικό λόγο. Το Βήματα στο Χιόνι συνδέεται με ένα κομμάτι του εαυτού μου και το αγαπώ όσο τίποτε.

Το Ταξίδι σε φόντο Μπλε είναι ο ίδιος μου ο εαυτός, αυτός ο μπερδεμένος θαλασσοδαρμένος εσωτερικός μου κόσμος.

Ο μουσικός Νίκος Σιακούφης στο Umano

Umano: Τι θέλεις να προσφέρεις στο κοινό με τη μουσική σου;

Η μουσική μου προσφέρει κάτι που το μουσικό κοινό της χώρας μας δε μπορεί να αφομοιώσει τη δεδομένη στιγμή. Προσφέρει νέες ιδέες, νέο τρόπο να ακούς μουσική, μακριά από τα στερεότυπα των χιτ που αναπαράγουν ξανά και ξανά το ίδιο μοτίβο ήχων.

Η μουσική  μου πολεμάει την απουσία του χρώματος και προσπαθεί να φτάσει στην ουσία.

Να δώσει ένα μικρό νόημα σε αυτό που ακούγεται. Όχι απλά και μόνο να χαρακτηρίζεται σαν η μουσική συνοδεία ενός σώματος που λικνίζεται ρυθμικά και αναδεικνύεται στα πλήθη.

Η μουσική μου δε χωράει στο σκυλάδικο αλλά μόνο στην ψυχή. Πρέπει όμως να έχεις ψυχή για να την ακούσεις και αυτό είναι λίγο σπάνιο στις μέρες της showbiz και των selfie . . .

Ο μουσικός Νίκος Σιακούφης στο UmanoUmano: Έχεις άγχος πριν τις εμφανίσεις σου μπροστά στο κοινό;

Άγχος; Όχι, αυτό δεν συνάδει με μένα. Μπορεί να αγχωθώ για πολλά, αλλά για την εμφάνιση όχι. Στη σκηνή ξέρω καλά ποιος είμαι και τι κάνω. Ξέρω πως αυτό που κάνω είναι ο εαυτός μου, δεν προσποιούμαι και δε μεταλλάζομαι για να αρέσω. Είναι σαν να είμαι στο σπίτι μου και να τραγουδάω με φίλους. Αυτό αποτελεί το μυστικό για να περνάς καλά σε ένα live.

Umano: Τι είναι μουσική για εσένα;

Η μουσική είναι μια από τις επτά τέχνες. Για μένα έχει παραμείνει τέχνη, που σημαίνει ότι είναι τρόπος έκφρασης του ψυχικού κόσμου του δημιουργού. Ανάλογα, λοιπόν, με το αποτέλεσμα, μπορείς πολύ εύκολα να καταλάβεις τον εσωτερικό κόσμο του καλλιτέχνη. Αυτό μάλιστα είναι ένας καταλυτικός οδηγός στο να μας οδηγεί στο τι θα ακούσουμε, τι μας βοηθάει να κάνουμε την ψυχή μας να εξισωθεί με μια τέχνη και να χαρακτηρίζεται από αυτή. Αν πάντως νομίζετε πως ο σκοπός της μουσικής στις μέρες μας είναι να αναδείξει κάτι έντεχνο, νομίζω πως κάνετε λάθος.

Η μουσική έχει παραβιάσει στη χώρα μας τη συνθήκη που την τοποθετεί στη θέση των τεχνών.

Έχει ενσωματωθεί με τη διασκέδαση, μάλλον έχει ταυτιστεί με αυτή. Για μένα, δυστυχώς και πάλι αυτό είναι λάθος. Η μουσική είναι μια τέχνη και θα ήθελα να αποκτήσει κάποια στιγμή το σεβασμό που της αξίζει. Αυτοί που ακόμη δημιουργούν πραγματικά αξίζουν κάτι παραπάνω από περιφρόνηση.

Umano: Τελικά, δεν αναγνωρίζεται η καλή μουσική στην Ελλάδα;

Για κανένα λόγο. Η καλή μουσική στη χώρα μας έχει θέση μόνο σε παλιότερες δεκαετίες. Όταν εξυπηρετούσε κάποιους σκοπούς, πολιτικούς ή κοινωνικούς. Τώρα, ότι καλό και πρωτοποριακό, το κάνουν να μοιάζει σαν άσχημο και άκαιρο για την εποχή, με αποτέλεσμα να έχουμε ρίξει την μουσική μας ποιότητα και παιδεία στο ναδίρ.

Δεν υπάρχει αναγνώριση αν δεν έχεις κάποιο γνωστό σε ραδιόφωνο ή σε τηλεοπτικό κανάλι.

Προβάλλονται μόνο αυτοί που έχουν τον τρόπο και πολλοί νέοι βρίσκονται ακόμη στο δρόμο να περιμένουν. Ως πότε όμως; Αν θέλουμε να φτιάξουμε κάτι που θα μείνει, καλό είναι να αλλάξουμε πλεύση και να πάμε λίγο πιο ορθά, λίγο πιο ώριμα και συνειδητά προς την επιλογή του ποιοτικού.

Umano: Τι σε εκνευρίζει στην καθημερινότητα και τι σε ηρεμεί;

Με εκνευρίζει απόλυτα η πίεση του χρόνου και με ηρεμεί το να μην φοράω ποτέ ρολόι στο χέρι μου.

Umano: Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Έχεις προγραμματίσει εμφανίσεις;

Φεβρουάριο και Μάρτιο είναι προγραμματισμένες κάποιες εμφανίσεις στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Aν όλα πάνε καλά, θα γίνει και μια εμφάνιση στην Αθήνα πριν το Πάσχα.

Umano: Και τέλος, ευτυχία είναι…

Ευτυχία είναι να ξυπνήσεις ένα πρωί και να καταλάβεις πραγματικά ότι όλα όσα ήθελες να κάνεις στη ζωή σου, τουλάχιστον τα προσπάθησες.

Ακούστε την τρίτη προσωπική δουλειά του Νίκου Σιακούφη, Βήματα στο Χιόνι: https://youtu.be/c_USvCASTTg

Βρείτε τα τραγούδια σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες: spotify, amazon, itunes, deezer

Σχετικά άρθρα: 

https://umano.gr/o-xristos-kalogranis-apo-ta-gimna-kalwdia-sto-umano/
https://umano.gr/final-act-to-rock-sygkrotima-pou-kerdizei-tis-entyposeis/
https://umano.gr/synenteyxi-toy-dimitri-zervoudaki-sto-umano/
https://umano.gr/o-polytalantos-stavros-siolas-sto-umano/
https://umano.gr/h-ekriktiki-georgia-twn-mple/

Comments are closed.