Ο ηθοποιός Νίκος Αρβανίτης έχει συμμετάσχει σε πάνω από εξήντα πέντε θεατρικές παραγωγές, σε είκοσι τηλεοπτικά σήριαλ και οκτώ ταινίες. Λατρεύει τη δουλειά του και αυτό φαίνεται από τις εξαιρετικές ερμηνείες του.

Φέτος, τον συναντάμε στην παράσταση Κόσμος Γωνία με το μονόλογο Μεσάνυχτα σ’ έναν τέλειο κόσμο, στο ρόλο του μοναχικού Φώτη.Η παράσταση διαπραγματεύεται την μοναξιά και, όπως μας λέει ο κος Αρβανίτης, «Η μοναξιά τις περισσότερες φορές έχει πίσω της πτώματα σχέσεων που σε στοιχειώνουν και πνίγεσαι».

Umano: Ήρθατε στην Αθήνα για σπουδές αλλά «παραστρατίσατε» και ασχοληθήκατε με την υποκριτική. Ποιο ήταν το έναυσμα για αυτή την αλλαγή πορείας;

Κοιτάξτε, δε νομίζω πως υπάρχει κανένα ”παραστράτημα” για τον απλό λόγο ότι δε θεωρώ απαραίτητο κάποιος στην ηλικία των δεκαοκτώ να έχει κατασταλάξει στο τι θέλει να κάνει στη ζωή του. Θεωρώ ευχής έργον να έχει την ειλικρίνεια και το θάρρος να αλλάξει τους προσανατολισμούς του. Έχουμε γεμίσει από παράπονα ανθρώπων που άλλο θέλανε να κάνουνε στη ζωή τους και άλλο κάνανε.

Το έναυσμα ήταν η εμπλοκή μου με ομάδες θεάτρου στο πανεπιστήμιο και αλλού. Η επιστροφή μου στο Πολυτεχνείο μετά από εικοσιτρία χρόνια έχει να κάνει με πολλά πράγματα τα οποία υποτάσσονται κάτω από τον τίτλο ”ξεκαθάρισμα παλιών λογαριασμών και διαρκής νεότητα”.

Umano:  Ασχολείστε με την υποκριτική πάνω από 25 χρόνια. Τι «γεύση» σας έχουν αφήσει; Μετανιώσατε ποτέ για την επιλογή σας;

Δεν έχω μετανιώσει ούτε στιγμή παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα σκαμπανεβάσματα. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, έχω παίξει σε πάνω από εξήντα πέντε έργα και στα περισσότερα με πρώτους ρόλους, με εξαιρετικούς συνεργάτες και σκηνοθέτες, με πολλούς και διαφορετικούς υπέροχους ηθοποιούς. Ταυτόχρονα έζησα την οικογένειά μου, μεγάλωσα τα παιδιά μου ζώντας από το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο πάντα σαν ηθοποιός. Μερικές φορές και σαν σκηνοθέτης ή δάσκαλος θεάτρου.

Ο χώρος μας, όπως και άλλοι χώροι είναι ένα μεγάλο δέντρο με κλαδιά αξιοκρατίας και κλαδιά αναξιοκρατίας, με τα δεύτερα στο φινάλε πιο κούφια που σπάνε εύκολα και αλλοίμονό σου αν είσαι πάνω τους. 

Ο ηθοποιός Νίκος Αρβανίτης σ’ έναν τέλειο κόσμο
φωτο: Πάτροκλος Σκαφίδας

Umano: Είσαστε επιλεκτικός με τους ρόλους σας; Τι θεωρείτε πρόκληση ερμηνευτικά;

Πάντα ήμουν και παραμένω επιλεκτικός – και το έχω πληρώσει – αλλά τα πιο πολλά που έκανα τα ευχαριστήθηκε η ψυχή μου!

Τώρα πια, αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι συνεργάτες και οι συναντήσεις μας με αφορμή ένα έργο ή ένα ρόλο. Όλοι οι καλοί ρόλοι είναι πρόκληση για τον ηθοποιό. Δεν αποφεύγω κανέναν και με δυσκολέψανε όλοι γιατί σε όλους θέλω να υπάρχει κάτι αληθινό και ακριβό από μένα.

Umano: Γιατί πιστεύετε πώς οι περισσότεροι ηθοποιοί ξεχωρίζουν το θέατρο; Για εσάς τι σημαίνει θέατρο;

Στο θέατρο είναι ανεπανάληπτη η ζωντανή σχέση ηθοποιών και κοινού που είναι κάθε φορά μοναδική σαν τις μέρες μας που φεύγουν!

Ο ηθοποιός είναι χιλιάδες πράγματα γιατί η υποκριτική είναι σπουδαία τέχνη, αλλά σίγουρα για να γίνει κάποιος ηθοποιός πρέπει καταρχήν να βαριέται με τον εαυτό του!

Umano: Φέτος σας βλέπουμε στο έργο “Κόσμος Γωνία” του Αλέξη Σταμάτη. Πείτε μας δυο λόγια για την παράσταση.

H παράσταση ”Κόσμος Γωνία” είναι μια σύνθεση πάνω σε δυο μονολόγους του Αλέξη Σταμάτη. Με ήρωες δυο μοναχικούς ανθρώπους σε κατάσταση κρίσης.

Η μοναξιά τις περισσότερες φορές έχει πίσω της πτώματα σχέσεων που σε στοιχειώνουν και πνίγεσαι. Θέλεις ν’ ανοίξεις ένα παράθυρο να μπει αέρας!

Κάπως έτσι είναι ο Φώτης που υποδύομαι στο ”Μεσάνυχτα σ έναν τέλειο κόσμο”. Ένας μοναχικός άνθρωπος που θέλει να βρει μια αληθινή και ουσιαστική σχέση μ ένα παράθυρο.

Umano: Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στους ανθρώπους, τι θα ήταν και γιατί; 

Θα άλλαζα ανά τέσσερα χρόνια, όπως αλλάζουν οι κυβερνήσεις, τους άντρες σε γυναίκες και τις γυναίκες σε άντρες!!!!

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/h-parastash-kosmos-gwnia-tou-aleksi-stamati/ 
https://umano.gr/i-ithopoios-maria-protopappa-xerei-na-sagineyei/ 
https://umano.gr/o-ithopoios-dimitris-alexandris-ef-olis-tis-ylhs/ 
https://umano.gr/papakonstantinou-tsouris-ena-kallitexniko-zevgari/
https://umano.gr/i-monadiki-dimitra-papiou-sto-umano/

Comments are closed.