Ο Φώτης Σιώτας, ένας πολύπλευρος μουσικός και ξεχωριστός ερμηνευτής, στο umano.gr. Σε μία φιλική συνέντευξη με αφορμή το νέο του δίσκο «τα δεύτερα».

Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη

Ο Παντελής Θαλασσινός στο Umano

Ο αγαπημένος συνθέτης Νίκος Πλατύραχος στο Umano

Η ταλαντούχα ερμηνεύτρια Ερωφίλη στο Umano

Πρωτοάκουσα τον Φώτη πριν πολλά χρόνια σε μία συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα στο Θέατρο Βράχων. Kάποια στιγμή ακούστηκε το τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σαν Παιδί, από μία φωνή που με καθήλωσε. Είχα την αίσθηση πως αυτή η φωνή είχε μία ιδιαίτερη χροιά και έβγαζε μία «μετριοφροσύνη». Γύρισα σπίτι ψάχνοντας να βρω ποιος ήταν ο καλλιτέχνης που είχε πει αυτό το τραγούδι και οι μηχανές αναζήτησης έδειξαν τον Φώτη Σιώτα.

Ο Φώτης Σιώτας είναι ένας εξαίρετος, πολύπλευρος μουσικός και ένας δεξιοτέχνης του βιολιού. 

Ο Φώτης Σιώτας στο Umano

Η πρώτη του επαφή με τη μουσική ήταν σε ηλικία μόλις έξι ετών, όταν μπήκε στη χορωδία της Αγίας Τριάδος στη Θεσσαλονίκη. Το 1993 τον άκουσε ο Σωκράτης Μάλαμας και του πρότεινε να συνεργαστούν, μία συνεργασία που κρατάει μέχρι σήμερα. Το 2005 δημιούργησε μαζί με τον κιθαρίστα Κώστα Παντελή τους Sancho 003. Κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ του συγκροτήματος, We buy gold και Muzga. Παράλληλα, είναι μέλος και του συγκροτήματος Σωτήρες. 

Ο Φώτης Σιώτας έχει μία μακρά και επιτυχημένη διαδρομή στην ελληνική μουσική σκηνή. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος κ.ά. 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο του άλμπουμ, «τα δεύτερα», από την Ogdoo Music Group. Ένας λαϊκός δίσκος απρόβλεπτος, κεντημένος προσεκτικά με τις αέρινες κλωστές του ήχου των εγχόρδων, χάρη στην ανατρεπτική ενορχήστρωση του Φώτη Σιώτα. Ένας σύγχρονος λαϊκός δίσκος, σε μουσική του Φώτη Σιώτα και στίχους του Θοδωρή Γκόνη. 

Με αφορμή το νέο αυτό δίσκο, κλέψαμε λίγο από το χρόνο του Φώτη για να κάνουμε μία φιλική κουβέντα.

Umano: Φώτη, αληθεύει το γεγονός ότι ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με τη μουσική από έξι χρόνων; 

Η πρώτη μου επαφή με τη μουσική έγινε στα έξι μου, όταν μπήκα στη χορωδία της Αγίας Τριάδος στη Θεσσαλονίκη. Εκεί έμαθα μουσική από ένα μεγάλο δάσκαλο, τον κύριο Β. Παπακωνσταντίνου και μετά από τέσσερα χρόνια μπήκα στο Κρατικό ωδείο.

Umano: Γνώριζες από νεαρή ηλικία ότι θα ασχοληθείς επαγγελματικά με τη μουσική ή ήταν τυχαίο;

Όχι. Περνούσα τον περισσότερο χρόνο μου παίζοντας και ακούγοντας αλλά δεν ήμουν σίγουρος αν ήθελα να το κάνω σαν επάγγελμα.

Umano: Πότε σου δόθηκε η «μεγάλη» ευκαιρία να ξεκινήσεις την επαγγελματική σου σταδιοδρομία; 

Από το ‘93 έπαιζα με διάφορα σχήματα της πόλης, ημιεπαγγελματικά θα έλεγα. Κάπου νομίζω στην Αίγλη, ένα πολύ όμορφο χώρο στο κέντρο, με άκουσε ο Σωκράτης Μάλαμας και μου πρότεινε να παίξουμε μαζί. Αυτή ήταν η αρχή.

Umano: Η πρώτη σου προσωπική δισκογραφία ήταν με τους Sancho 003 και τους Σωτήρες. Πες μας δυο λόγια. 

Με τους Sancho, δηλαδή με τον Κώστα Παντέλη, παίζουμε δεκαπέντε χρόνια, από τότε που κατεβήκαμε στην Αθήνα. Κάναμε δύο δίσκους και πολλές μουσικές για χορό και θέατρο. Είναι πολύ όμορφα όταν παίζουμε μαζί, επειδή όμως δεν είναι ακριβώς δουλειά αλλά περισσότερο παρέα – και θέλουμε να το κρατήσουμε έτσι – συμβαίνει ανά περιόδους. Μέσα στη χρονιά που διανύουμε θέλουμε να βγάλουμε και ένα τρίτο άλμπουμ. Με τους Σωτήρες είμαστε σε παύση αλλά ετοιμάζουμε για του χρόνου κάτι καινούργιο.

Umano: Θέλω να θυμηθείς και να μοιραστείς μαζί μας μία δύσκολη στιγμή στην καριέρα σου, λόγω της οποίας σκέφτηκες «κουράστηκα, θα τα παρατήσω» και μία σημαντική σου στιγμή που είπες «για αυτό συνεχίζω»…

Δε μπορώ να το ορίσω με δύο γεγονότα. Κάθε μέρα είναι γεμάτη με χαρές και απογοητεύσεις. Όλα συμβαίνουν όταν εκτίθεσαι. Οι χαρές σου δίνουν αυτοπεποίθηση, με τα λάθη όμως προχωράς την τέχνη σου.

Umano: Ας μιλήσουμε λίγο για το νέο σου άλμπουμ. Η προηγουμένη δισκογραφική σου δουλειά ήταν σε διαφορετικό ύφος από το νέο άλμπουμ, «τα δεύτερα». Πώς και πότε αποφάσισες να αρχίσεις να το δουλεύεις; 

Μου άρεσε πάντα το τραγούδι του τόπου μας, το λαϊκό και δημοτικό τραγούδι. Δεν το είχα προσεγγίσει ποτέ σαν παίκτης σε βάθος. Το τραγούδι αυτό έχει φόρμες και κανόνες και αν δεν πας στα χνάρια του, δεν το ανιχνεύσεις με υπομονή και αγάπη, είναι δύσκολο να το καταλάβεις. Πόσο μάλιστα να φτιάξεις καινούργια τραγούδια με αυτό το υλικό. Νομίζω ότι τώρα ήταν η στιγμή που όλα τα ακούσματά μου ωρίμασαν μαζί με την ανάγκη μου να κάνω ένα σύγχρονο λαϊκό δίσκο. 

Umano: Τι σημαίνει λαϊκό τραγούδι για εσένα; 

Το τραγούδι που βγαίνει στα χείλη αβίαστα. 

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας
Umano: Ακούγοντας το άλμπουμ, νομίζω πως έχετε καταπληκτική χημεία στη συνεργασία σας με τον Θοδωρή Γκόνη, εσύ στη μουσική και εκείνος στον στίχο. Πώς προέκυψε η συνεργασία; 

Τον Θοδωρή τον γνωρίζω από το θέατρο πάνω από δέκα χρόνια. Κάνει εξαιρετική δουλειά στην Καβάλα στο ΔΗΠΕΘΕ και στο φεστιβάλ Φιλίππων. Παρακολουθώ χρόνια την πορεία του στο τραγούδι και όταν αποφάσισα να γράψω τραγούδια σε λαϊκούς δρόμους σκέφτηκα τον Θοδωρή.

Umano: Δε μπορώ να μη σε ρωτήσω για τον έξυπνο τίτλο «τα δεύτερα γιατί κουράστηκαν τα πρώτα». Πώς το σκέφτηκες; 

Ο τίτλος ήταν ιδέα του Θοδωρή Γκόνη. Τα «δεύτερα» είναι τα παιδιά που μαζεύουν τις μπάλες στο γήπεδο, θαυμάζουν τους μεγάλους που παίζουν και περιμένουν τη σειρά τους να παίξουν και αυτά.

Umano: Ερμηνευτικά, εκτός από εσένα, ποιοι άλλοι συμμετέχουν στο δίσκο; 

Βασική ερμηνεύτρια είναι η Ιουλία Καραπατάκη. Επίσης, συμμετέχει η Δήμητρα Γαλάνη, ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Γιάννης Διονυσίου.

Ο Φώτης Σιώτας στο Umano

Umano: Φώτη, ως μουσικός, πώς κρίνεις τη μουσική στην Ελλάδα σήμερα;

Όσο υπάρχουν μουσικοί  με αγάπη, φροντίδα, φαντασία, η μουσική θα ανθίζει. Αυτό συνέβαινε πάντα, συμβαίνει και στις μέρες μας. Το θέμα είναι αυτή η πληροφορία να φτάνει στον κόσμο. Ενημερωνόμαστε  για τη μουσική από πηγές που δεν έχουν σχέση με τη μουσική. Είναι στο χέρι των ακροατών να προσεγγίσουν με άλλους τρόπους τις πληροφορίες. 

Umano: Αν σε ρωτούσε ένα μικρό παιδί «τι είναι μουσική», τι θα του απαντούσες;

Η γλώσσα της χαράς, η ζωγραφική με ήχους, ο χορός, ο ρυθμός.

Umano: Πού θα σε δούμε το χειμώνα;

Παίζω με τον Σωκράτη Μάλαμα στις χειμερινές εμφανίσεις του στην Ακτή Πειραιώς αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κάθε Τετάρτη, επίσης, στο «λαϊκό μαγαζί» ένα πρόγραμμα με βάση το λαϊκό τραγούδι, με μια μεγάλη ορχήστρα και εξαιρετικούς τραγουδιστές στον Σταυρό του Nότου. Θα παίζω ζωντανά στο θέατρο του Νέου Κόσμου, στο έργο του Τενεσί Ουίλιαμς «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι», σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου, όπου έχω γράψει τη μουσική. Θα παίξουμε και τα «δεύτερα» τις δυο τελευταίες Κυριακές του Μάρτη στον Σταυρό του νότου και, τέλος, έχω κάποιες εμφανίσεις με την μπάντα Γιαν Βαν όπου κυρίως τραγουδάω.

“τα δεύτερα”… γιατί κουράστηκαν τα πρώτα, ο απόλυτος σύγχρονος λαϊκός δίσκος του Φώτη Σιώτα

Comments are closed.