Μολιέρος, “Δε θέλω να έχω φίλο, το φίλο της ανθρώπινης φυλής…”, ένα απόσπασμα από το εξαιρετικό έργο του μεγάλου συγγραφέα “Μισάνθρωπος”.

Από την Νικολέτα Πρεβενά

Σοφά λόγια για τον άνθρωπο

Μενέλαος Λουντέμης: Λόγια ενός μεγάλου συγγραφέα

Δώδεκα βιβλία που πρέπει να διαβάσετε

Δε γνωρίζω τι πυροδότησε και ήρθε στη σκέψη μου ένα συγκλονιστικό απόσπασμα από τον “Μισάνθρωπο” του Μολιέρου. Θα μου απαντούσε κάποιος: “Μα τι άλλο; Η εποχή που ζούμε. Όλο δυσάρεστα γεγονότα, υποκρισία, μίσος, μισός και πάλι μίσος”. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το συγκεκριμένο απόσπασμα και να σας προτρέψω να διαβάσετε το υπέροχο βιβλίο. Ο καθένας μπορεί να “εκλάβει” το λογοτεχνικό απόσπασμα όπως νομίζει. Η πραγματική σημασία του όμως είναι μία.

Ποιος ήταν ο Μολιέρος;

Ο Μολιέρος ήταν Γάλλος θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και ποιητής. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της γαλλικής γλώσσας και γενικότερα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Τα σωζόμενα έργα του περιλαμβάνουν κωμωδίες, φάρσες, τραγικωμωδίες, κωμωδίες-μπαλέτα και άλλα. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε κάθε σημαντική γλώσσα και παίζονται στην Comédie-Française πιο συχνά από εκείνα οποιουδήποτε άλλου θεατρικού συγγραφέα σήμερα.

Η επιρροή του είναι τέτοια που η γαλλική γλώσσα αναφέρεται συχνά ως «γλώσσα του Μολιέρου»

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Λίγα λόγια για τον “Μισάνθρωπο”

Ο Μισάνθρωπος, ή ο Δύστροπος Εραστής είναι μια θεατρική κωμωδία του 17ου αιώνα που γράφτηκε από τον Μολιέρο. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 4 Ιουνίου 1666 στο Théâtre du Palais-Royal, στο Παρίσι από τους King’s Players.

Το έργο σατιρίζει τις υποκρισίες της γαλλικής αριστοκρατικής κοινωνίας, αλλά προσδίδει και έναν πιο σοβαρό τόνο όταν επισημαίνει τα ελαττώματα που ταλαιπωρούν όλους τους ανθρώπους. Το έργο διαφέρει από άλλες φαρσοκωμωδίες της εποχής χρησιμοποιώντας δυναμικούς χαρακτήρες όπως ο Alceste και ο Célimène σε αντίθεση με τις επίπεδες καρικατούρες της παραδοσιακής κοινωνικής σάτιρας. Διαφέρει επίσης από τα περισσότερα από τα άλλα έργα του Μολιέρου εστιάζοντας περισσότερο στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και τις αποχρώσεις παρά στην εξέλιξη της πλοκής.

Το έργο, αν και δεν είχε εμπορική επιτυχία στην εποχή του, επιβιώνει ως το πιο γνωστό έργο του Μολιέρου σήμερα.

Μολιέρος: “Δε θέλω να έχω φίλο, το φίλο της ανθρώπινης φυλής”

Το παρακάτω απόσπασμα είναι από το θεατρικό έργο του Μολιέρου “Μισάνθρωπος”. Τα λόγια του κειμένου ανήκουν στον αντισυμβατικό κεντρικό ήρωα “Άλσεστ”.

“Λέξη να μη προφέρουμε που από την καρδιά δε βγαίνει.

Εγώ απορρίπτω την καρδιά που θέλοντας να αρέσει δε ξεχωρίζει αξία καμιά και για όλους έχει θέση.

Η δουλοπρέπεια, που οι φίλοι σου οι μοντέρνοι έχουνε κάνει σύστημα, αποστροφή μου φέρνει.

Θέλω να με διαλέγουν. Δε θέλω να ‘χω φίλο το φίλο της ανθρώπινης φυλής…

Να κολάζονται φρικτά μέχρις εσχάτων, οι επαίσχυντες ανταλλαγές ψεύτικων αισθημάτων. 

Θέλω άντρες να είμαστε σωστοί. Πάντα παντού με πάθος, κάθε λόγος μας της καρδιάς να αντανακλά το βάθος.

Μια μαύρη θλίψη, οργή βαθιά νιώθω, θυμό μεγάλο σα βλέπω οι άνθρωποι πώς ζουν ο ένας με τον άλλο.

Όπου κοιτάξω γύρω μου, άνανδρη κολακεία, δόλος και απάτη μονάχα, συμφέρον, αδικία.

Σκυλιάζω, δεν αντέχω πια κι είμαι αποφασισμένος, ν’ ανοίξω πόλεμο άγριο στο ανθρώπινο το γένος.”

* Κεντρική φωτογραφία: Moonik, CC BY-SA 3.0 httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0, via Wikimedia Commons,Πηγές: en.wikipedia.org

Comments are closed.