Μία μέρα στον ΕΦΚΑ της Γλυφάδας, αποτελεί μία μοναδική εμπειρία και ένα ανατρεπτικό ταξίδι για κάθε πολίτη.
Από τον Δημήτρη Κοντό
«Να εύχεσαι να μη σου δώσει ο Θεός όσα μπορείς να αντέξεις» έλεγε ο ποιητής, να εύχεσαι να μη σε βγάλει ο δρόμος σου στον ΕΦΚΑ της Γλυφάδας, λέω εγώ. Πέμπτη στο γραφείο, λίγο μετά την εργατική Πρωτομαγιά. Το αφεντικό, μου ανακοινώνει πως την επομένη, ημέρα Παρασκευή, θα έπρεπε να πάω στον ΕΦΚΑ για να ανανεώσω το βιβλιάριο υγείας της γυναίκας του. Δε θέλω σχόλια εδώ… φαντάζομαι λίγο-πολύ όλοι τις ίδιες καταστάσεις βιώνουμε.
Θα αποτελούσε μία νέα εμπειρία για εμένα καθώς δεν είχα την τιμή στο παρελθόν να επισκεφτώ τον συγκεκριμένο Οργανισμό. Ενστικτωδώς, όπως λειτουργούμε οι περισσότεροι Έλληνες, αποφάσισα να πάω πρωί. Και νομίζω, ήταν μία έξυπνη κίνηση!
Μία μέρα στον ΕΦΚΑ της Γλυφάδας
Φτάνοντας έξω από το κτήριο, βλέπω με μεγαλοπρεπέστατα γράμματα… ΕΦΚΑ. Ανεβαίνω τα σκαλιά και φτάνω στον πρώτο όροφο όπου εξυπηρετείται το κοινό. Η ώρα ήταν οκτώ και κάτι. Παρατήρησα πως ήταν ήδη γεμάτο! Ρώτησα έναν ταλαίπωρο που περίμενε να εξυπηρετηθεί, αν υπάρχουν νούμερα. Εκείνος – γεμάτος απορία – μου έδειξε από που έπρεπε να προμηθευτώ το πολυπόθητο νούμερο.
Προς θλιβερή μου διαπίστωση, τα νούμερα χωρίζονται σε Α για τις παροχές και Β για το μητρώο. Ποιο χρειαζόμουν τώρα; Κοίταξα μήπως υπάρχει κάποιος στην υποδοχή να ρωτήσω, δεν υπήρχε κανένας. Θα έπρεπε να ρωτήσω κάποιον από τους τρεις ταμίες. Πλησίασα την τύπισσα στο τρίτο ταμείο, που εξυπηρετούσε το Α.
«Συγνώμη, για ανανέωση βιβλιαρίου είναι το Α ή το Β»;
«Το μητρώο ρωτήστε» απάντησε άγρια και μου έκανε νόημα με το χέρι της να της αδειάσω τη γωνιά.
«Εσείς δε ξέρετε;»
«Όχι, δε ξέρω» μου απάντησε ουρλιάζοντας.
Αναιδής η υπάλληλος;! Σύνηθες φαινόμενο στο ελληνικό δημόσιο. Ρώτησα την κοπέλα στο μητρώο – που τύχαινε να κάθεται δίπλα στη φωνακλού – και μου απάντησε το Β. Τράβηξα τον αριθμό και μου κλήρωσε το 29. Για οκτώ το πρωί 29 δεν το λες και άσχημο.
Εξυπηρετούσαν το νούμερο 10, επομένως μιλάγαμε για 19 νούμερα.
Κάθισα σε μία καρέκλα και άρχισα να παρατηρώ τον κόσμο. Η φωνακλού στο ταμείο τρία που εξυπηρετούσε το Α είχε μία ογδοντάχρονη γιαγιά μπροστά της και της ούρλιαζε, προφανώς γιατί η γιαγιά δε μπορούσε να καταλάβει τι χαρτιά απαιτούσαν για τη σύνταξη του άντρα της. Η γιαγιά φοβισμένη, άκουγε τον “νταή” του δημοσίου να τη μαλώνει. Κάποια στιγμή, πετάγεται από δίπλα μου ένας κύριος και ουρλιάζει:
«Μίλα μωρή καλύτερα στον κόσμο!»
Ο “νταής” του δημοσίου, για λίγο φαντάζομαι, έμαθε το «σεις» και «σας». Λίγο παραδίπλα, στο πρώτο ταμείο, ένας κύριος ωρυόταν πως έτρεχε για δύο μήνες από το Δήμο στον ΕΦΚΑ και άκρη δεν έβγαζε. Κοίταξα το ρολόι μου. Είχε περάσει σχεδόν μία ώρα και είχαμε φτάσει στο νούμερο 13.
«Με αυτό το ρυθμό θα φάω μία μέρα στον ΕΦΚΑ» σκέφτηκα.
Κατέβηκα στην καντίνα που βρίσκεται κοντά στο κτήριο του ΕΦΚΑ. Ήπια έναν καφέ με την ησυχία μου, άκουγα τον κόσμο που πέρναγε και έβριζε γιατί οι περισσότεροι δεν είχαν εξυπηρετηθεί – σχεδόν πάντα λείπει ένα χαρτί. «Έφαγα» ένα μισάωρο και ανέβηκα πάλι στον πρώτο όροφο. Νούμερο 16.
Μα θέλουν μισή ώρα για κάθε νούμερο; Είναι δυνατόν;
Έβγαλα το tablet και άρχισα να γράφω μέχρι να φτάσει η σειρά μου. Στις έντεκα και κάτι φάνηκε επιτέλους με ωραία κόκκινα γράμματα το νούμερο 29. Με ένα πλατύ χαμόγελο έφτασα στο ταμείο. Εξήγησα στην δεύτερη ταμία που εξυπηρετούσε το Β – και ήταν πραγματικά ευγενέστατη – το λόγο που έφαγα μία μέρα στον ΕΦΚΑ της Γλυφάδας. Για να ακούσω:
«Εξουσιοδότηση έχετε φέρει;»
«Μα μου είπε το αφεντικό μου πως δε χρειάζεται»
«Λυπάμαι, χρειάζεται. Δε μπορώ να προχωρήσω»
Τα υπόλοιπα, περιττά. Γύρισα στη δουλειά, το αφεντικό μου με κατσάδιασε που άργησα και φυσικά, επέμενε πως μου είπε ότι χρειαζόταν εξουσιοδότηση. Μου είπε να μην αγχώνομαι και πως την Δευτέρα θα πρέπει να ξαναπάω στον ΕΦΚΑ.
Και εδώ φίλε, τίθεται το ερώτημα… τι είναι προτιμότερο, μία μέρα με το αφεντικό ή μία μέρα στον ΕΦΚΑ της Γλυφάδας;
Σχετικά άρθρα:
https://umano.gr/erevna-giro-apo-tis-sithnikes-evreseos-ergasias/
https://umano.gr/pos-na-symplirosete-sosta-aitisi-gia-ton-asep/
https://umano.gr/gdpr-o-neos-evropaikos-kanonismos-gia-ta-prosopika-dedomena/
https://umano.gr/dorean-symvoules-gia-internet-marketing-apo-ton-pavlo-giorka/
Comments are closed.