Το umano σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και την ιατρική ομάδα του Α.Π.Θ., Γ.Π.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, κάνουν ένα μεγάλο αφιέρωμα γύρω από τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Μεγάλο αφιέρωμα στη νόσο Alzheimer |
Πόσα γνωρίζουμε για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας; Ποιες ηλικίες επηρεάζει και ποια είναι τα συμπτώματα; Όλη η αλήθεια για τη νόσο του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος – Σκλήρυνση Κατά Πλάκας – μέσα από το μεγάλο αφιέρωμα του umano, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και την ιατρική ομάδα του Α.Π.Θ., Γ.Π.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ. Οι ειδικοί μας θυμίζουν πως δεν είμαστε μόνοι απέναντι στη νόσο και μπορούμε να ανατρέξουμε σε εκείνους για βοήθεια.
Μεγάλο αφιέρωμα γύρω από τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Αληθινή Μαρτυρία ασθενούς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Η Αλίκη Βρυεννίου είναι μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) και Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων. Η κα Βρυεννίου δέχτηκε με χαρά να μας αφηγηθεί την προσωπική της ιστορία. Μία ιστορία δύσκολη για μία νόσο που της άλλαξε τη ζωή. Η ίδια όμως κατάφερε να την «κοιτάξει κατάματα» και να πάρει τον έλεγχο της ζωής της.
«Ονομάζομαι Αλίκη Βρυεννίου και πάσχω από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Η επίσημη διάγνωση έγινε το 1996. Είχα και προγενέστερα συμπτώματα αλλά καθυστέρησε η διάγνωση. Αρχικά, μου είπαν ότι έχω νευρολοίμωξη, χωρίς να μου δώσουν πολλές εξηγήσεις.
Αργότερα έμαθα ότι ο όρος νευρολοίμωξη ήταν συνώνυμος της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.
Τα πρώτα συμπτώματα ήταν διπλωπία, δηλαδή έβλεπα διπλά, τρομερός ίλιγγος, ασταμάτητη ζάλη, το δωμάτιο γύριζε γύρω-γύρω και έπρεπε να μένω οριζόντια στο κρεβάτι μου. Είχα συχνοουρία, το μισό μου κεφάλι – η αριστερή πλευρά – ήταν μουδιασμένο και δεν το αισθανόμουν. Επίσης, είχα μουδιάσματα και μεγάλη αδυναμία στα άνω και κάτω άκρα. Καθώς και το ενοχλητικό αίσθημα ηλεκτρικού ρεύματος που διαπερνούσε τη σπονδυλική μου στήλη.
Η άμεση αντιμετώπιση ήταν εισαγωγή σε νευρολογική κλινική και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με χορήγηση ενδοφλέβιας κορτιζόνης.
Μέχρι το 2000 είχα μία με δύο υποτροπές – περίοδοι κρίσεων όπου τα συμπτώματα βαραίνουν – ετησίως που αντιμετωπίζονταν με τον τρόπο που προανέφερα. Μετά από κάθε υποτροπή χρειαζόμουν τρεις με τέσσερις μήνες για να ξαναγίνω «λειτουργικό άτομο».
Κάθε υποτροπή άφηνε και κάποιο υπόλειμμα, δηλ. δεν επανερχόμουν εντελώς στην προ υποτροπής κατάστασή μου. Αυτά τα υπολείμματα συσσωρευόμενα δυσκόλευαν την καθημερινότητά μου, σε σημείο που αναγκάστηκα να αλλάξω εργασία και να προσαρμοστώ στη νέα κατάσταση.
Το 2000, ο τότε θεράπων ιατρός μου, πρότεινε να ξεκινήσω θεραπεία με ιντερφερόνες. Ο γιατρός του Ι.Κ.Α. που μου συνταγογραφούσε τα φάρμακα ήταν αντίθετος και μου συνέστησε να μην τα πάρω διότι είχαν πολλές παρενέργειες. Τότε οι ιντερφερόνες ήταν σχετικά καινούργια φάρμακα και οι νευρολόγοι ήταν χωρισμένοι στα δύο: αυτοί που ήταν υπέρ της χορήγησης ιντερφερονών για την αναχαίτιση της νόσου και αυτοί που ήταν αντίθετοι, διότι πίστευαν πως οι παρενέργειες ήταν περισσότερες από τα οφέλη.
Επειδή αδυνατούσα να διαχειριστώ το δίλημμα και να αποφασίσω, βρήκα λογικό να ακολουθήσω την συμβουλή της εξαδέλφης μου και να πάρω την γνώμη ενός τρίτου γιατρού ώστε να βοηθηθώ στην όποια απόφασή μου. Ο τελευταίος, αφού είδε το ιστορικό και τις εξετάσεις μου, μου είπε πως θα έπρεπε να είχα ξεκινήσει θεραπεία «χθες». Έτσι, άρχισα τις ανοσοτροποποιητικές θεραπείες.
Εδώ και αρκετά χρόνια γνωρίζουμε πως ο διαγνωσθείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας επιβάλλεται να ξεκινάει θεραπεία από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
Ανά τρία με τέσσερα χρόνια χρειαζόταν, λόγω παρενεργειών των φαρμάκων, σε συνεννόηση πάντα με το θεράποντα ιατρό μου, να αλλάζω θεραπευτική αγωγή. Ευτυχώς για μένα, κάθε φορά υπήρχε και ένα νέο φάρμακο που είχε κυκλοφορήσει και μπορούσα να κάνω χρήση αυτού.
Σήμερα οι νεοδιαγνωσθέντες έχουν δεκατέσσερα τουλάχιστον εγκεκριμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πάθησης στη διάθεσή τους και έπονται και άλλα.
Η ζωή μου άλλαξε όχι αμέσως μετά τη διάγνωση, αλλά όταν οι δυσκολίες έγιναν πιο έντονες. Είμαι απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επιχειρήσεων των Τ.Ε.Ε. και εργαζόμουν σε ταξιδιωτικό γραφείο αρχικά και σε αεροπορική εταιρεία στη συνέχεια. Το 2001 όμως, μετά από σοβαρή υποτροπή, είχα αναρρωτική που διήρκεσε ένα έτος και ως εκ τούτου το Ι.Κ.Α. με υποχρέωσε να κάνω τα χαρτιά μου για σύνταξη.
Στο διάστημα αυτό ήμουν εθελόντρια και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας στην Αθήνα και είχα ξεκινήσει το δεύτερο κύκλο σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» απ’ όπου και πήρα πτυχίο με πολύ καλό βαθμό, στο τέλος μάλιστα της τετραετίας. Με την πρόσληψή μου στο Δημόσιο, έσπευσα να παγώσω τη σύνταξη γήρατος του Ι.Κ.Α. και ξεκίνησα και πάλι να εργάζομαι. Θα πρέπει να αναφέρω πως το Ι.Κ.Α. χρειάστηκε πάνω από πέντε μήνες για να βγάλει απόφαση για τη διακοπή σύνταξης γήρατος, δεν το είχαν προφανώς ξαναντιμετωπίσει.
Σήμερα είμαι μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, όπου συνεχίζω να προσφέρω εθελοντικά και εργάζομαι ακόμα στο Δημόσιο. Τα συμπτώματα που δε με αφήνουν και με δυσκολεύουν στην καθημερινότητά μου είναι η έντονη κόπωση, η ζάλη και η συχνοουρία. Με αυτά πάμε πακέτο!
Παρ’ όλα αυτά, οφείλω να ομολογήσω πως η ασθένειά μου και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζω εξ’ αιτίας της, με έκαναν πιο δυναμική, πιο αποφασιστική, πιο τολμηρή!
Η συμπαράσταση που έχω από το οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον, μου δίνει δύναμη για να μην παραιτούμαι. Δεν το βάζω κάτω. Προσπαθώ να ζω το σήμερα και να το χαίρομαι. Δεν κάνω μακροχρόνια σχέδια. Αφήνω το «Σύμπαν» να συνωμοτήσει για το τι είναι καλύτερο για μένα και δεν το έχω μετανιώσει. Φτάνω τον εαυτό μου στα όριά του για να έχω τη χαρά και την ικανοποίηση να λέω: «Το κατάφερα και αυτό!».
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι μία κατάσταση με την οποία έχω συμφιλιωθεί εδώ και πολύ καιρό. Η ΣκΠ δεν μας σταματά. Προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις της και βρίσκουμε έναν άλλο τρόπο για να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά που θέλουμε. Η ζωή συνεχίζεται!»
Τα πάντα γύρω από το σοβαρό θέμα της δίαιτας |
Μεγάλο αφιέρωμα γύρω από τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Τι είναι η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας;
Ζητήσαμε την άποψη των ειδικών, για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τι είναι η συγκεκριμένη νόσος και ποια τα συμπτώματά της. Η ιατρική ομάδα του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης της Β’ Νευρολογικής κλινικής του Α.Π.Θ., Γ.Π.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, Γρηγοριάδης Νικόλαος – Καθηγητής Νευρολογίας Α.Π.Θ., Χρήστος Μπακιρτζής – MD/MSc, Μαρίνα Κλεοπάτρα Μποζίκη – MD/PhD/MSc, Ιωάννης Νικολαϊδης – MD/PhD, μας απαντάνε στα βασικά ερωτήματα.
Umano: Τι είναι η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας;
Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι μία χρόνια φλεγμονώδης και νευροεκφυλιστική νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), αυτοάνοσης αρχής, η οποία οδηγεί σε ποικίλα και απρόβλεπτα συμπτώματα, λόγω της διαταραχής της μεταβίβασης της πληροφορίας εντός του ΚΝΣ.
Umano: Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς για εκδήλωση Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας;
Η αιτία εκδήλωσης της νόσου παραμένει ακόμη άγνωστη. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωσή της, όπως η γενετική επιβάρυνση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, οι λοιμώξεις από κάποιους ιούς, περιβαλλοντικοί παράγοντες και η συννοσηρότητα με κάποια άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.
Η Πολλαπλή Σκλήρυνση μπορεί να εμφανιστεί από την παιδική ηλικία. Συνήθως, όμως, εκδηλώνεται σε άτομα νεαρής ηλικίας, μεταξύ 20 και 40 ετών.
Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί και σε προχωρημένες ηλικίες. Oι γυναίκες εμφανίζουν 2-3 φορές υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης Πολλαπλής Σκλήρυνσης σε σχέση με τους άνδρες.
Umano: Ποια είναι τα συμπτώματα της ασθένειας και τι θα πρέπει να προσέξουμε;
Ορισμένα από τα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να παρουσιαστεί η νόσος περιλαμβάνουν αιμωδίες (μουδιάσματα) στο σώμα και/ή το πρόσωπο, μυϊκή αδυναμία, δυσκολία στη βάδιση, αστάθεια, ζάλη/ίλιγγο και ακράτεια ούρων. Επίσης, συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν από τα μάτια με θάμβος (θόλωση) της όρασης ή διπλωπία (όραση με διπλό είδωλο). Τα συμπτώματα αυτά αντιστοιχούν στα σημεία όπου εντοπίζονται οι απομυελινωτικές βλάβες στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.
Η νόσος επίσης μπορεί να συνοδεύεται από διαταραχές του συναισθήματος και διαταραχές μνήμης. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εξελιχθούν και να εγκατασταθούν μέσα σε ένα ή λίγα εικοσιτετράωρα.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα μας θορυβήσει είναι η συνεχόμενη παραμονή ενός συμπτώματος νευρολογικής φύσης για τουλάχιστον 24 ώρες.
Umano: Πόσο αλλάζει η ζωή του ασθενούς με τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας;
Σήμερα δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η καθημερινότητα ενός ασθενούς που διαγιγνώσκεται με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Εφόσον αντιμετωπιστεί η υποτροπή (ή το πρώτο απομυελινωτικό επεισόδιο), η πλειοψηφία των ασθενών εμφανίζει πλήρη ή σχεδόν πλήρη αποκατάσταση. Με την έγκαιρη διάγνωση και έναρξη προφυλακτικής νοσοτροποποιητικής θεραπείας καθώς και με την έγκαιρη τροποποίησή της, εφόσον κριθεί απαραίτητο, μπορούμε να αναμένουμε ικανοποιητικό έλεγχο της ενεργότητας της νόσου, πράγμα το οποίο μεταφράζεται σε καθόλου ή λίγες και ήπιες υποτροπές.
Ο ικανοποιητικός αυτός έλεγχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός κατά τα πρώτα έτη που ακολουθούν τη διάγνωση, καθώς θεωρείται ότι σχετίζεται με καλύτερη πρόγνωση της νόσου.
Φυσικά, ο ασθενής συνεχίζει τη νοσοτροποποιητική αγωγή και αργότερα επί σειρά ετών και, πάντα με την παρακολούθηση του θεράποντος Νευρολόγου, αξιολογείται η ανταπόκρισή του στη θεραπεία. Για έναν ασθενή με καλή ανταπόκριση στη θεραπεία και με δεδομένη την πληθώρα των θεραπευτικών επιλογών που προσφέρονται σήμερα, είναι ρεαλιστικό να προσδοκούμε χαμηλό φορτίο νευρολογικών προβλημάτων μακροπρόθεσμα.
Umano: Υπάρχει πλήρης θεραπεία; Τι θα πρέπει να προσέξει ένας ασθενής με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας;
Προς το παρόν, πλήρης ίαση της νόσου δεν υπάρχει. Όμως διατίθενται πολλές θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να ελαττώσουν τη συχνότητα των υποτροπών και να καθυστερήσουν σημαντικά την εξέλιξη της αναπηρίας. Η θεραπεία του κάθε ασθενούς είναι εξατομικευμένη και στην επιλογή της λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως πιθανές συν νοσηρότητες, οι προτιμήσεις του ασθενή σε σχέση με τον τρόπο λήψης της αγωγής και ο τρόπος ζωής του κάθε ασθενούς.
Η θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης προϋποθέτει την τακτική παρακολούθηση του κάθε ασθενή και τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων με σκοπό την ασφαλή λήψη της αγωγής και τον έλεγχο της αποτελεσματικότητάς της.
Umano: Είναι κληρονομική ασθένεια;
Υπάρχουν πάνω από εκατό επιβεβαιωμένα γονίδια που σχετίζονται με την πολλαπλή σκλήρυνση. Η πιθανότητα νόσησης είναι ελαφρώς αυξημένη σε συγγενείς ή τέκνα ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
Umano: Σε ποιον γιατρό απευθύνεται κάποιος που υποψιάζεται πως μπορεί να έχει Σκλήρυνση Κατά Πλάκας;
Ο νευρολόγος είναι ο ιατρός που μπορεί να διαγνώσει και να χειριστεί θεραπευτικά την πολλαπλή σκλήρυνση. Συχνά, για την αντιμετώπιση ορισμένων συμπτωμάτων, απαιτείται η επικουρική συμμετοχή και άλλων ειδικοτήτων.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Δεν είστε μόνοι, αντιμέτωποι με τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Απευθυνθείτε στους ειδικούς που θα μπορέσουν να σας καθοδηγήσουν και να σας βοηθήσουν.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), η οποία εδρεύει στο Ελληνικό στην Αθήνα, ιδρύθηκε το 2008. Είναι δευτεροβάθμιος φορέας στον οποίο εντάσσονται οκτώ Πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι Ασθενών από όλη την Ελλάδα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΑμΣΚΠ, καθώς και οι αντιπρόσωποι των Σωματείων-μελών της που συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση είναι αποκλειστικά ασθενείς με ΠΣ-ΣΚΠ.
Η ΠΟΑμΣΚΠ είναι το μοναδικό δευτεροβάθμιο σωματείο εκπροσώπησης ΑμΣΚΠ, αναγνωρισμένο από το Πρωτοδικείο Αθηνών (Αρ. Απόφασης 6403/2009).
Σκοπός της Ομοσπονδίας είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) – Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ), καθώς και η βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής, τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους. Φροντίζουμε να γίνεται προβολή των προβλημάτων και θεμάτων που απασχολούν τα ΑμΣΚΠ – ΑμΠΣ προς του αρμόδιους Κρατικούς Φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων, τους Πολιτειακούς Παράγοντες και Κοινωνικούς Φορείς με στόχο την ανεμπόδιστη και ισότιμη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική, παραγωγική, αθλητική και πολιτισμική ζωή της χώρας.
Μεγάλο αφιέρωμα γύρω από τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Σοφοκλέους & Αριστοτέλους 19, 167 77 Ελληνικό, Αθήνα
Email: poamskp@otenet.gr τηλ. 2130222777
Site: http://poamskp.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/poamskp/
Πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι – Μέλη της ΠΟΑμΣΚΠ
Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Αττικής
Θ.Χ.Π.Α. Λεωφόρος Βουλιαγμένης (Πρώην Αμερικανική Βάση) 167 77 Ελληνικό
Τηλ & φαξ 2109600131
Email: samskp@otenet.gr
Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δυτ. Ελλάδας
Πλατεία Εργατικών Κατοικιών Νέου Δρόμου αρ. 2, Τ.Κ. 26441 Πάτρα
Τηλέφωνο/fax: 2610 422 655
Email: eenosims@yahoo.gr
Πανθεσαλλική Ένωση Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Γαριτσίου 15 & Επισκοπής, Λάρισα, 41335
Τηλ. 2413007603
E-mail: peamskp@otenet.gr και info@peamskp.gr
Σύλλογος Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Φθιώτιδας
Λεωνίδου 9-11, 35100 Λαμία
Τηλ & φαξ 2231350028
E-mail: lamiaskp@gmail.com
Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Εορδαίας
Περγάμου 80, Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, Πτολεμαΐδα 50200
Τηλ & φαξ 2463503396
E-mail: info@skpeordaias.org
Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Καστοριάς
Παλαιολόγου 1 (πρώην Κ.Π.Ε.) Τ.Κ. 52100 Καστοριά
Τηλ. 2467021441
E-mail: mskastorias@gmail.com
Σύλλογος Πασχόντων και Φίλων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Μυτιλήνης «ΕλπίΖΩ»
Ε. Βοστάνη 71, 81100 Μυτιλήνη
Τηλ. 2251100355, Fax. 2251100356
E-mail: lesvos.sklirinsi@gmail.com
Σύλλογος Στήριξης και Αλληλεγγύης Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Ν. Θεσπρωτίας
Έδρα: Δήμος Ηγουμενίτσας
Email: skp.thesprotias@gmail.com
Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης της Β’ Νευρολογικής κλινικής του Α.Π.Θ., Γ.Π.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ
Το Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Β’ Νευρολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Nοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Στο κέντρο παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες στους ασθενείς με απομυελινωτικές νόσους Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Στόχος του κέντρου είναι η διάγνωση και η ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης. Το κέντρο αποτελείται από μονάδα νοσηλείας, κλινική ημέρας, εξωτερικό ιατρείο, εργαστήρια προκλητών δυναμικών, νευροψυχολογίας και νευροαπεικόνισης και νευροανοσολογίας.
Η διαχείριση της νόσου γίνεται από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα που περιλαμβάνει νευρολόγους, ψυχίατρο, ουρολόγο, νευροψυχολόγο, φυσιοθεραπευτή και νοσηλευτή.
Σε συνεργασία με το εργαστήριο πειραματικής νευρολογίας και νευροανοσολογίας, το κέντρο συμβάλλει στη κλινική και πειραματική έρευνα, καθώς και στην εκπαίδευση ιατρών και βασικών επιστημόνων στον τομέα της νευροανοσολογίας. Το κέντρο είναι οργανωμένο σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες λειτουργίας Κέντρων Πολλαπλής Σκλήρυνσης ώστε να παρέχει ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση στα προβλήματα των ασθενών και λειτουργεί με ISO 9000:2015. Πληροφορίες για τη δομή και τις δραστηριότητες του κέντρου υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ms-center.gr
Η ιατρική ομάδα του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης της Β’ Νευρολογικής κλινικής του Α.Π.Θ., Γ.Π.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ ανέτρεξε στις πηγές:
MS International Federation. What is MS? Available at http://www.msif.org/about-ms/what-is-ms/. Sex and gender issues in multiple sclerosis. Ther Adv Neurol Disord. 2013 Jul; 6(4): 237–248.
Genetics of multiple sclerosis. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) – Molecular Basis of Disease, Volume 1812, Issue 2, February 2011, Pages 194-201. https://doi.org/10.1016/j.bbadis.2010.09.017
Viruses and Multiple Sclerosis. CNS & Neurological Disorders – Drug Targets (2012) 11: 528. https://doi.org/10.2174/187152712801661220
Smoking: effects on multiple sclerosis susceptibility and disease progression. Ther Adv Neurol Disord. 2012 Jan; 5(1): 13–22. doi: 10.1177/1756285611425694
Obesity and Multiple Sclerosis: A Mendelian Randomization Study. PLoS Med 13(6): e1002053. doi:10.1371/journal.pmed.1002053
Autoimmune disease in people with multiple sclerosis and their relatives: a systematic review and meta-analysis. J Neurol (2013) 260: 1272. https://doi.org/10.1007/s00415-012-6790-1
Multiple Sclerosis International Federation. (2013). Atlas of MS 2013. Available at: http://www.msif.org/about-us/advocacy/atlas/.
Montalban X, Gold R, Thompson AJ, et al; ECTRIMS/EAN Guideline on the pharmacological treatment of people with multiple sclerosis. Mult Scler. 2018 Feb;24(2):96-120.
Harirchian MH, Fatehi F, Sarraf P et al, Worldwide prevalence of familial multiple sclerosis: A systematic review and meta-analysis. Mult Scler Relat Disord. 2018 Feb;20:43-47. doi: 10.1016/j.msard.2017.12.015. Epub 2017 Dec 24.
Comments are closed.