«MasterChef», πότε επιτέλους θα αλλάξουν τους κριτές; Ο γνωστός επιτυχημένος διαγωνισμός που προβάλλεται με επιτυχία ανά τον κόσμο, στην Ελλάδα είναι ένα φτηνό ριάλιτι.
Από την Μαριλένα Βλάχου
MasterChef: Οι λέξεις που δεν καταλαβαίνουμε |
Το «MasterChef» είναι ένα ανταγωνιστικό ριάλιτι μαγειρικής από την Endemol Shine UK και την Banijay και μεταδίδεται σε εξήντα χώρες σε όλο τον κόσμο. Προβλήθηκε αρχικά από το 1990 έως το 2001. Το 2005 το «MasterChef» πήρε τη σημερινή του μορφή που δημιουργήθηκε από τον Φρανκ Ρόνταμ και τον Τζον Σίλβερ ενώ ονομαζόταν «MasterChef Goes Large». Η σημερινή του ονομασία τού δόθηκε επίσημα το 2008.
Ο διαγωνισμός στις περισσότερες χώρες πλαισιώνεται από ερασιτέχνες μάγειρες.
Στην Ελλάδα προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2010 από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA για δύο σεζόν, με κριτές τους Λευτέρη Λαζάρου, Γιάννη Λουκάκο και Δημήτρη Σκαρμούτσο. Την τρίτη σεζόν μεταφέρθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό STAR όπου προβάλλεται μέχρι σήμερα.
Οι πρώτοι κριτές μαγειρικής στο STAR ήταν οι Σωτήρης Κοντιζάς, Πάνος Ιωαννίδης και Δημήτρης Σκαρμούτσος. Στη συνέχεια, αποχώρησε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, παραχωρώντας τη θέση του στο Λεωνίδα Κουτσόπουλο.
Παρόλο που οι τρεις κριτές του STAR λαμβάνουν θετικές κριτικές από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, προσωπικά δε δηλώνω θαυμάστριά τους, για πολλούς και διάφορους λόγους.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας |
«MasterChef»: Πότε επιτέλους θα αλλάξουν τους κριτές;
Οι τρεις κριτές του «MasterChef», Σωτήρης Κοντιζάς, Πάνος Ιωαννίδης, Λεωνίδας Κουτσόπουλος, μπορεί να έχουν το κοινό τους και να τους υποστηρίζει όμως για τους υπόλοιπους φανς της εκπομπής την έχουν μετατρέψει σε σκληρό ριάλιτι. Ας θυμηθούμε το «MasteChef» του 2019 με την τοξική Σπυριδούλα Καραμπουτάκη ή το σημερινό, με τους τοξικούς Δημήτρη Ταϊρίδη (Μπόμπαινα) και Γιάννο Σδούγκα.
Έχουν φτάσει στο επίπεδο στο «MasterChef» η μαγειρική να παίζει δευτερεύοντα ρόλο ενώ οι κακίες και οι άσχημες συμπεριφορές να πρωταγωνιστούν… Και θα περίμενε κανείς από τρεις, φαινομενικά, σοβαρούς κριτές, να μην απολαμβάνουν τα ξεκατινιάσματα ενώ στην ουσία τα «χειροκροτούν». Για αυτό άλλωστε και οι νικητές που έχουν επιλέξει κατά τη διάρκεια της θητείας τους είναι κάτι λιγότερο από μετριότητες.
Είναι θεμιτό οι τρεις κριτές να ξεχωρίζουν παίκτες;
Όσοι παρακολουθούμε το «MasterChef» τα τελευταία χρόνια μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως οι κριτές δεν είναι αντικειμενικοί και ξεχωρίζουν παίκτες. Στο φετινό αγαπημένος τους είναι ο Γιάννος, στο περσινό η Μαργαρίτα… και πάει λέγοντας.
Για αρχή, γνωρίζουμε όλοι από τα μέσα του παιχνιδιού ποιος θα είναι ο νικητής. Έπειτα, δεν είναι σωστό να αναπτύσσουμε φιλικές σχέσεις με κάποιους διαγωνιζόμενους.
Ας θυμηθούμε όλοι την περίπτωση του Χρήστου Μπάρκα (Κρατς) που ήταν ένα από τα πιο ευγενικά παιδιά που έχουν περάσει από ριάλιτι. Με ευγένεια, παιδεία, ομαδικότητα, μαγειρικές γνώσεις και, το πιο σημαντικό, ένας από τους πιο αγαπημένους παίκτες του τηλεοπτικού κοινού μέχρι σήμερα. Όχι μόνο τον αδίκησαν οι τρεις κριτές κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, φαίνεται πως το «μένος» τους για τον Χρήστο είναι μεγάλο ακόμα και σήμερα. Το τηλεοπτικό κοινό ζητάει επανειλημμένα να δει τον Χρήστο ξανά στο «MasterChef» σαν καλεσμένο αλλά φαίνεται πως αυτό δεν είναι εφικτό. Σκεφτείτε πως είναι και δικό τους “παιδί”, δεν είναι ο Άκης Πετρετζίκης (γέλια).
Είναι σεξιστές οι τρεις κριτές;
Έξι χρόνια που προβάλλεται το MasterChef στο STAR έχουμε μόνο μία γυναίκα νικήτρια και αυτή με το ζόρι (σ.σ. εννοώντας την έβγαλαν αναγκαστικά γιατί κατηγορήθηκαν για αυτό). Αριθμητικά οι άντρες διαγωνιζόμενοι υπερτερούν έναντι των γυναικών, επτά γυναίκες-δεκαέξι άντρες κτλ.
Οι δε γυναίκες που επιλέγουν θα είναι ή οι κακές του παιχνιδιού ή δε θα έχουν άποψη ή θα κυνηγούν το σύντροφό τους για να παντρευτούν. Έλα ρε παιδιά, πού ζούμε; Εδώ στο αντίπαλο δέος, το Survivor, που είναι πιο σκληρό ριάλιτι και σίγουρα πιο αγωνιστικό, βλέπεις γυναίκες με άποψη, γυναίκες δυναμικές να κοντράρουν στα ίσα αγωνιστικά τους άντρες. Δε μπορεί να γίνει αυτό μαγειρικά;
Δε ξέρω αν έχει ευθύνη και η παραγωγή του «MasterChef», σε εμάς όμως δείχνουν ξεκάθαρα πως τους παίκτες τους επιλέγουν οι κριτές.
Οι φιλοξενούμενοι κριτές είναι φίλοι τους
Οι φιλοξενούμενοι κριτές όχι μόνο είναι φίλοι των τριών κριτών ή συνδέονται με κάποιο τρόπο μαζί τους, στην πλειοψηφία τους ακολουθούν και το δόγμα του σνομπισμού. Όλοι οι φιλοξενούμενοι εννοείται πως είναι «κορυφαίοι» και θα έρθουν με ένα πιάτο που είμαι σίγουρη, πως ούτε οι ίδιοι δε θα μπορούσαν να μαγειρέψουν με το χρόνο που δίνουν στους διαγωνιζόμενους.
Δεν καταλαβαίνουμε τι μαγειρεύουν
Είμαστε στην Ελλάδα, τη χώρα που οι περισσότεροι λατρεύουμε το φαγητό, όλα τα έθιμα και οι παραδόσεις μας έχουν να κάνουν με αυτό και όμως παρακολουθώντας «MasterChef» νομίζεις πως είναι μάγειρες άλλης χώρας. Τα περισσότερα από τα υλικά που χρησιμοποιούν ούτε που υπάρχουν στην κουζίνα μας και τα πιάτα που βγάζουν είναι πιάτα που δε θα παραγγέλναμε από ένα μενού.
Αν κάποιος μαγειρέψει κόκορα κρασάτο με μακαρόνια θα είναι «κε μπανάλ» ενώ άμα μαγειρέψει σπαράγγια με σταφίδες και καπαμά κοπανιστό θα είναι «τρε ζολί». Κάπου ώπα με την υποκρισία!
Εξάλλου το «MasterChef» είναι παιχνίδι για ερασιτέχνες μάγειρες και όχι για επαγγελματίες.
Για όλους αυτούς τους λόγους, θα επαναλάβω… μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι κριτές στο «MasterChef» για να δούμε κάτι πιο αξιοπρεπές;
Σημείωση προς Σωτήρη Κοντιζά και προς όποιον σεφ λέει το παρακάτω:
«Ο κόσμος που έρχεται στα μαγαζιά μας δεν είναι πελάτες αλλά καλεσμένοι».
Καλεσμένοι… δηλαδή τρώνε και πίνουν τσάμπα; Γιατί αυτό σημαίνει καλεσμένος. Εκτός και αν όταν καλείτε κόσμο σπίτι σας για φαγητό, τον χρεώνετε.
Comments are closed.