Σοβαροί λόγοι για να καταπολεμήσουμε το θυμό μας, ακόμα κι αν αισθανόμαστε έτοιμοι να εκραγούμε!
Οι φοβίες και η σωστή αντιμετώπισή τους |
Ο θυμός δεν είναι ένα συναίσθημα που «ξεφυτρώνει» από το πουθενά. Υπάρχουν σίγουρα λόγοι που μας οδηγούν μέχρι εκεί, μας φτάνουν στο σημείο να αισθανόμαστε πως «βράζουμε». Όταν στους λόγους αυτούς προστίθεται η τρέλα της καθημερινότητας και οι αγχωτικοί ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής, τα πράγματα ζορίζουν ακόμα περισσότερο. Για τον καθένα από εμάς η αιτία μιας έκρηξης θυμού μπορεί να είναι διαφορετική.
Η διαφωνία πάνω σε κάποιο θέμα για το οποίο είμαστε απόλυτα σίγουροι πως έχουμε δίκιο ή πάνω σε κάποιο θέμα με το οποίο παθιαζόμαστε. Το αίσθημα ότι έχουμε αδικηθεί σε μεγάλο βαθμό στη δουλειά μας ή στην προσωπική / οικογενειακή μας ζωή. Η υποτίμηση των ικανοτήτων μας – διανοητικών και μη – από τα χιλιάδες «εξυπνοπούλια» που ζουν και κινούνται ανάμεσά μας.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας |
Κάποια προσβλητική συμπεριφορά ορισμένων προσώπων απέναντί μας. Μία ρατσιστική αντιμετώπιση γιατί είμαστε διαφορετικού χρώματος, βάρους, ύψους, IQ, προτιμήσεων κτλ. Τα παραδείγματα περιπτώσεων που μπορούν να οδηγήσουν έναν άνθρωπο σε ένα ξέσπασμα θυμού είναι ατελείωτα και, στις περισσότερες περιπτώσεις, ίσως δικαιολογημένα.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολλοί και πιο σοβαροί λόγοι για να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε το θυμό μας.
Φυσικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ήταν λάθος να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας – στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο θυμός. Είναι σημαντικό, όμως, να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε και να τα αντιμετωπίζουμε πριν φτάσουν σε ακραίο σημείο. Πριν, λοιπόν, θυμώσουμε και βγούμε εκτός ελέγχου, εκφράζουμε απευθείας και χωρίς καθυστέρηση τη δυσαρέσκειά μας σε ότι και όποιον μας ενοχλεί.
Είτε το δούμε από πλευράς υγείας είτε από πλευράς προσωπικού συμφέροντος, είναι βασικό να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις και τα πρόσωπα που μας δημιουργούν το πρόβλημα, δηλαδή το θυμό. Σε κάθε περίπτωση, οι κερδισμένοι θα είμαστε εμείς. Ας δούμε κάποιους σημαντικούς λόγους καταπολέμησης του θυμού μας:
- Το αίσθημα του θυμού μας προκαλεί σωματικό και ψυχολογικό στρες. Γι’αυτό το λόγο και ο οργανισμός μας αποβάλλει αδρεναλίνη. Αυτή με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και βλάβες στα τοιχώματα των αγγείων.
-
Λόγω του θυμού, αυξάνεται η αρτηριακή πίεση καθώς και οι παλμοί της καρδιάς. Μία επαναλαμβανόμενη τέτοιου τύπου κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες καρδιακές νόσους.
- Πέφτει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και είμαστε πιο επιρρεπείς σε ιώσεις.
- Ο θυμός μπορεί να μας οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.
- Ο παρατεταμένος θυμός μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα, ακόμα και έλκος στομάχου.
Επιπλέον,
- Όντας θυμωμένοι μπορεί να οδηγηθούμε σε λάθος αποφάσεις, εφόσον τις παίρνουμε εν βρασμό και μη σταθμίζοντας όλους τους παράγοντες.
- Πολλές φορές, ακόμα και αν αυτό που υποστηρίζουμε είναι σωστό, χάνουμε το δίκιο μας λόγω ενός έντονου ξεσπάσματος θυμού. Το μυαλό μας αισθάνεται τέτοια πίεση τη δεδομένη στιγμή, που δεν μπορεί να συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας.
-
Μην ξεχνάμε πως με το να βγαίνουμε εμείς εκτός εαυτού, δίνουμε περιττή αξία στην κατάσταση ή τον άνθρωπο που μας έχει θυμώσει.
- Τέλος, επειδή υπάρχουν άτομα που «τρέφονται» από το θυμό μας, έχοντας αυτοέλεγχο τους στερούμε την ικανοποίηση του να μας δουν σε αυτή την κατάσταση.
Comments are closed.