Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το κυδώνι για αυτό το τόσο γνωστό και συνάμα άγνωστο φρούτο;
Από την Αντιγόνη Στεφανίδου
Δροσερές φρουτοσαλάτες με λίγες θερμίδες |
Το κυδώνι μας είναι γνωστό μέσα από διάφορες γλυκές λιχουδιές όπως το περιβόητο «γλυκό του κουταλιού» και από διάφορες αλμυρές όπως το «κυδωνάτο χοιρινό». Παραδόξως όμως η ιστορία και οι θρεπτικές ιδιότητες του φρούτου μας είναι σχεδόν άγνωστες.
Κυδώνι, τι πρέπει να γνωρίζουμε;
Η ιστορία του κυδωνιού προέρχεται από τα αρχαία χρόνια καθώς συμβόλιζαν την ευτυχία και την ηρεμία. Πιθανολογείται πως είναι το «μήλο» που έδωσε ο Πάρης στη θεά Αφροδίτη ενώ ο Σόλων είχε συμπεριλάβει το κυδώνι στους νομοθετικούς του κανονισμούς για την τελετουργία των γάμων. Απεικονίζονταν επίσης και στα νομίσματα της αρχαίας Μήλου.
Το κυδώνι είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο και είναι συγγενικό με τη μηλιά και την αχλαδιά. Θεωρείται χειμερινό φρούτο καθώς εμφανίζεται κυρίως το μήνα Νοέμβριο. Ο καρπός του όταν είναι ώριμος έχει χρώμα κίτρινο προς το χρυσό. Η σάρκα του είναι λευκοκίτρινη. Το σχήμα του καρπού θυμίζει έντονα το αχλάδι.
Η καταγωγή του είναι από την περιοχή του Καυκάσου ή το Ιράν.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
Υπάρχουν τρία σενάρια για το πως προήλθε το όνομά του. Το πρώτο, θέλει το όνομά του να προέρχεται από την περιοχή Κυδωνία της Κρήτης. Το δεύτερο, χρονολογείται από τον αρχαίο λαό των Ακκαδίων οι οποίοι το έλεγαν « supurgillu» δηλαδή κυδώνια. Το τρίτο, θέλει το σημερινό όνομα να προέρχεται από το quoyn (14ος αιώνας), μέσω της αρχαίας γαλλικής λέξης cooin από το λατινικό cotoneum malum / cydonium malum.
Οι θρεπτικές του αξίες του κυδωνιού
Το κυδώνι συνήθως δεν τρώγεται ωμό αλλά επεξεργασμένο γιατί είναι πολύ στυφό. Φημίζεται για το δύσκολο καθάρισμα του καθώς η φλούδα του είναι ιδιαίτερα σκληρή. Παρόλα αυτά, συναντάμε το φρούτο επεξεργασμένο σε πολλές γλυκές και αλμυρές συνταγές.
Το ωμό κυδώνι χρησιμοποιείται ως βότανο κατά της διάρροιας. Επίσης, οι σπόροι του έχουν αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες. Το φρούτο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και είναι πολύ καλό ανοσοποιητικό μας. Βοηθάει στην εγκεφαλική λειτουργία καθώς περιέχει στοιχεία όπως η ριβοφλαβίνη και η θειαμίνη. Τέλος, έχει περιεκτικότητα χαλκού, καλίου, σιδήρου, βιταμινών Β και διάφορα άλλα αντιοξειδωτικά που είναι εξίσου καλά για την υγεία μας.
Πηγές:el.wikipedia.org,olivemagazine.gr,rizitiko.gr,tanea.gr
Comments are closed.