Ο Τζίμι Χέντριξ, ο κορυφαίος κιθαρίστας και μουσικός, υπήρξε ένας από τους «πατέρες» της ροκ μουσικής. Σας παραθέτουμε είκοσι πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για αυτό το μεγαθήριο της μουσικής.

Από τον Βασίλη Δεληβοριά

Έλβις Πρίσλεϊ: Ο απόλυτος βασιλιάς του ροκ εν ρολ

Ρίτσι Μπλάκμορ: Ο εγωκεντρικός μουσικός

Νιλ Γιανγκ: Ένας θρύλος της μουσικής – Πέντε αξέχαστα τραγούδια

Γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1942 στο Σιάτλ και πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970 στο Λονδίνο. Ο Τζίμι Χέντριξ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία είκοσι οκτώ χρόνων. Μία σύντομη ζωή, κατά την οποία όμως κατάφερε να αλλάξει τα μουσικά δρώμενα, να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους της ροκ και ο κορυφαίος κιθαρίστας όλων των εποχών. Η ζωή του Χέντριξ ήταν έντονη – όπως όλων των υπέρλαμπρων ανθρώπων που είχαν το χάρισμα να αλλάξουν κάτι στην ιστορία της τέχνης.

Ο Τζίμι Χέντριξ ήταν ο κορυφαίος κιθαρίστας και μουσικός. Ο άνθρωπος που αποτέλεσε πρότυπο για τις επερχόμενες γενιές μουσικών.

Τζίμι Χέντριξ: Ο κορυφαίος κιθαρίστας όλων των εποχών
photo by mirjoran-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby2.0

Είκοσι πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για τον Τζίμι Χέντριξ

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

1. Ο Τζίμι Χέντριξ είχε πολλά ονόματα από την παιδική του ηλικία. Η μητέρα του τον ονόμασε Τζον Άλεν Χέντριξ αλλά, μεγαλώνοντας, ήταν γνωστός με το όνομα Μπάστερ. Ο πατέρας του, επιστρέφοντας από το στρατό το 1945, του αλλάζει το όνομα σε Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ.

2. Ήταν αυτοδίδακτος μουσικός. Δεν πήγε ποτέ σε ωδείο, δε ήξερε καν να διαβάζει μουσική. Γνωστοποίησε τα μουσικά του οράματα μέσα από τα χρώματα.

3. Ήταν αριστερόχειρας.

4.Το πρώτο του μουσικό όργανο ήταν ένα γιουκαλίλι με μία χορδή, σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών. Ένα χρόνο αργότερα, αγόρασε την πρώτη του ακουστική κιθάρα για πέντε δολάρια. Ο πατέρας του, στα μέσα του 1959, αγόρασε στον Χέντριξ την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα.

5. Ο Τζίμι Χέντριξ καθιέρωσε ένα δικό του ήχο με ενισχυτές με μεγάλη ένταση. Ήταν ένας από τους πρώτους κιθαρίστες που χρησιμοποίησαν εκτεταμένες μονάδες εφέ μεταβολής τόνου. Αυτή η ελεγχόμενη παραμόρφωση του ήχου δημιούργησε μια νέα μουσική μορφή. Ήταν, επίσης, ο πρώτος καλλιτέχνης που χρησιμοποίησε στερεοφωνικά φαινομενικά αποτελέσματα σε μουσικές ηχογραφήσεις.

Ο Τζίμι Χέντριξ πρωτοστάτησε στη χρήση της ηλεκτρικής κιθάρας.

Γενικότερα, με την κιθάρα και τη μουσική του, άνοιξε νέους μουσικούς ορίζοντες που μέχρι τότε οι μουσικοί και κιθαρίστες δεν είχαν γνωρίσει. Επέκτεινε το εύρος και το λεξιλόγιο της ηλεκτρικής κιθάρας σε περιοχές που δεν είχαν ποτέ αποτολμήσει μουσικοί μέχρι τότε.

© SCANPIX SWEDEN, photo by Evan Clark-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby2.0

6. Η πρώτη συναυλία του Τζίμι Χέντριξ ήταν με ένα ανώνυμο συγκρότημα.

7. Σε σημειώσεις του, ο Τζίμι Χέντριξ αναφέρει για τις πρώτες του εμφανίσεις:

 «Άρχισα να ψάχνω για μέρη να παίξω. Θυμάμαι ότι η πρώτη μου συναυλία ήταν σε ένα οπλοστάσιο – ένα μέρος της Εθνικής Φρουράς – και κερδίσαμε 35 σεντ έκαστος και τρία χάμπουργκερ. Ήταν πολύ δύσκολο για μένα στην αρχή. Ήξερα περίπου τρία τραγούδια και, όταν ήμασταν έτοιμοι να παίξουμε στη σκηνή, ήμουν πολύ αγχωμένος και έπαιζα πίσω από τις κουρτίνες. Απλά δεν μπόρεσα να βγω μπροστά. Και τότε είναι που απογοητεύεσαι… Ακούς διάφορες μπάντες να παίζουν γύρω σου και ο κιθαρίστας φαίνεται πάντα ότι είναι πολύ καλύτερος από εσένα. Σε αυτό το σημείο οι περισσότεροι άνθρωποι παραιτούνται, αλλά τελικά είναι καλύτερο να μην το κάνουν. Απλά συνεχίστε, απλά συνεχίστε. Μερικές φορές θα είσαι τόσο απογοητευμένος που θα μισήσεις την κιθάρα, αλλά όλα αυτά είναι μόνο ένα μέρος της μάθησης.»

8. Συμμετείχε σε πολλά συγκροτήματα όπως οι Midnighters, Rocking Kings, Isley Brothers, στην μπάντα με την οποία περιόδευε ο Little Richard κ.ά. Ο Χέντριξ έπαιξε ως υποστηρικτικός μουσικός για διάφορους καλλιτέχνες όπως οι Wilson Pickett, Slim Harpo, Sam Cooke, Ike & Tina Turner και Jackie Wilson.

9. Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν το 1965 με τον Little Richard, σε ένα κανάλι του Νάσβιλ. Η μαγνητοσκόπηση της εκπομπής σηματοδοτεί τα πρώτα γνωστά βίντεο του Χέντριξ.

10. Η μπάντα του – The Jimi Hendrix Experience – δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του μπασίστα των Animals, Τσας Τσάντλερ.

11. Το αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone κατατάσσει τον Χέντριξ στην πρώτη θέση, στους εκατό καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, αφήνοντας πίσω μουσικούς όπως ο Έρικ Κλάπτον, ο B.B. King και ο Τζίμι Πέιτζ, που βρίσκονται στη δεκάδα.

12. Ο Χέντριξ αποτέλεσε το αντικείμενο μερικών συναρπαστικών νευροεπιστημονικών μελετών. Όπως αποδεικνύεται, τα παραγωγικά riffs του Τζίμι Χέντριξ μας λένε μερικά σημαντικά πράγματα για τον εγκέφαλο. 

photo by Scott Allen-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby2.0

13. Ο Τζίμι Χέντριξ έδωσε πολλές αντιφατικές ερμηνείες για τους στίχους του τραγουδιού Purple Haze. Μία από αυτές ήταν σε μια συνέντευξή του, τον Ιανουάριο του 1967, όπου είχε πει «Ονειρεύομαι πολύ και βάζω τα όνειρά μου στα τραγούδια μου. Το Purple Haze ήταν για ένα όνειρο που είχα ότι περπατούσα κάτω από τη θάλασσα».

14. Στις 31 Μαρτίου 1967, σε μία εμφάνισή του στο London Astoria, ο Τζίμι Χέντριξ καίει πάνω στη σκηνή – για πρώτη φορά – την κιθάρα του.

Ο ίδιος γράφει για αυτό το γεγονός «Όταν ήμουν στη Βρετανία σκεφτόμουν την Αμερική κάθε μέρα. Είμαι Αμερικανός. Ήθελα οι άνθρωποι στη Βρετανία να με προσέξουν. Ήθελα επίσης να δω αν θα τα καταφέρναμε εκεί. Και τα καταφέραμε, δικέ μου, επειδή κάναμε κάτι δικό μας και ήταν πραγματικά δικό μας και κανενός άλλου. Είχαμε τον υπέροχο ήχο μας, ένα συνδυασμό ροκ, μπλουζ, κάντρι και φάνκι. Αυτός ο ήχος πραγματικά «άναβε» τους ανθρώπους. Ένιωσα σα να ενθουσιάζαμε όλο τον κόσμο με αυτό το νέο, λατρεμένο ήχο. Έτσι, αποφάσισα να καταστρέψω την κιθάρα μου στο τέλος του τραγουδιού ως θυσία. Θυσιάζεις πράγματα που αγαπάς. Αγαπώ την κιθάρα μου». Μετά το κόλπο με την κιθάρα, ο βρετανικός Τύπος αποθέωσε τον Χέντριξ με πολλούς διθυραμβικούς τίτλους. Ένας από αυτούς «Ο μαύρος Έλβις».

15. Η πρώτη κιθάρα που έκαψε ο Χέντριξ το 1967, πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο έναντι 280.000 λιρών.

16. Στο τριήμερο Φεστιβάλ του Μοντερέι τον Ιούνιο του 1967 στην Καλιφόρνια, ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ πρότεινε στους διοργανωτές να συμπεριλάβουν το όνομα του Χέντριξ και εκείνοι δέχτηκαν. Ο Τζίμι Χέντριξ έβγαινε μετά το συγκρότημα The Who. Ο κιθαρίστας των Who, Πιτ Τάουνσεντ, έσπασε την κιθάρα του και την έριξε στο κοινό, ο Χέντριξ της έβαλε φωτιά. Ένα αγόρι από το κοινό τράβηξε φωτογραφία τη συγκεκριμένη στιγμή. Αυτή η φωτογραφία θα γίνει μία από τις πιο διάσημες εικόνες στην ιστορία της ροκ. Δείτε εδώ τον Τζίμι Χέντριξ στο Φεστιβάλ του Μοντερέι με το Hey Joe. 

Ο Τζίμι Χέντριξ, μετά το Μοντερέι, εξασφαλίζει τη θέση του ανάμεσα στους θρύλους της ροκ μουσικής.

photo by Ian Burt-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby2.0

17. Η ανοδική μουσική πορεία του Τζίμι Χέντριξ πραγματοποιήθηκε σε τέσσερα μόλις χρόνια. Έγραψε περισσότερα από πενήντα τραγούδια σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Γεγονός φαινόμενο για ένα μουσικό. Τα περισσότερα τραγούδια του αποτελούν ύμνους της ροκ, εξίσου με το παίξιμο της κιθάρας του. Οι στίχοι των τραγουδιών του είναι κάτι εξωπραγματικό. Συγκέντρωνε τις λέξεις με την ίδια εντυπωσιακή, δημιουργική ένταση με τον ήχο της κιθάρας του.

18. Ο Τζίμι Χέντριξ συμμετείχε σαν ένα από τα πρώτα ονόματα στο Φεστιβάλ του Γούντστοκ το 1969. Διαβάστε περισσότερα για το Γούντστοκ εδώ

19. Είναι γεγονός πως ο Τζίμι Χέντριξ έκανε την κιθάρα ότι ήθελε. Γινόταν ένα μαζί της. Αληθεύει πως έπαιζε και με τα δόντια. Δείτε τον εδώ στο Purple Haze. 

20. Ο Τζίμι Χέντριξ πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου 1970, στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στο Λονδίνο. Οι συνθήκες θανάτου του είναι μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενες. Πάντως, ο δικαστής Γκάβιν Θάρστον διέταξε μια μεταθανάτια εξέταση στο σώμα του Χέντριξ, η οποία διεξήχθη στις 21 Σεπτεμβρίου. Ο γιατρός Ρόμπερτ Ντόναλντ Τέαρ, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Χέντριξ πέθανε από αναρρόφηση στον ύπνο του ενώ ήταν σε κατάσταση μέθης και είχε καταναλώσει υπερβολική ποσότητα βαρβιτουρικών.

Πηγές: jimihendrix.com, independent.co.uk, reuters.com,wsj.com,theguardian.com,rollingstone.com, songfacts.com, forbes.com, naftemporiki.gr, guitarworld.com,nme.com, en.wikipedia.org, loudersound.com, biography.com

Comments are closed.