Η χορογράφος και εμψυχώτρια κίνησης Βίκυ Βασιλοπούλου μιλάει στο umano για την τέχνη του χορού, το χώρο έκφρασης Dancevacuum και τις performances που έχει χορογραφήσει.
Η Βίκυ Βασιλοπούλου είναι χορογράφος και εμψυχώτρια κίνησης. Αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε το επαγγελματικό δίπλωμα διδασκαλίας χορού ISTD. Παράλληλα, παρακολούθησε σεμινάρια σύγχρονου χορού, χορεολογίας, αυτοσχεδιασμού, χοροθεραπείας καθώς και το πρόγραμμα Body Mind Centering – Somatics σε Αγγλία, Ιταλία και Ελλάδα. Έχει χορογραφήσει – από το 2010 – τις τέσσερις performances Game Over, Dance Banoptikon, Scratch και Handmade.
Το 2012 ίδρυσε το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Dancevacuum, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ Ελλήνων δημιουργών και δημιουργών από άλλες εθνότητες, καλλιτεχνών ή μη. Στόχος ήταν και είναι, να δημιουργηθεί ένας πυρήνας ανθρώπων με κοινό σημείο αναφοράς την τέχνη του χορού καθώς και τη διάδοση του σύγχρονου, δημιουργικού χορού σε ενήλικες και παιδιά μέσα από σεμινάρια, μαθήματα και παραστάσεις.
Umano: Κα Βασιλοπούλου, είσαστε χορογράφος και εμψυχώτρια κίνησης. Τι ακριβώς είναι η εμψύχωση κίνησης και πώς συνδυάζεται με τη χορογραφία;
Όταν η κίνηση προκύπτει μέσα από δομημένους αυτοσχεδιασμούς κατά τη διάρκεια των οποίων δίδονται οι κατευθύνσεις, προκειμένου ο χορευτής – performer να εμβαθύνει στη δική του αυθεντική – προσωπική κίνηση, τότε ακριβώς μιλάμε για εμψύχωση κίνησης. Μέσα από συγκεκριμένη θεματολογία – ιδέα και καθοδηγούμενους αυτοσχεδιασμούς, οδηγούμαστε στην τελική χορογραφία.
Umano: Γιατί ασχοληθήκατε με το χορό; Ποια είδη χορού γνωρίζετε;
Θεωρώ ότι ο χορός είναι τρόπος ύπαρξης και σκέψης. Από μικρή μου άρεσε να εκφράζομαι μέσα από την κίνηση και τον ρυθμό και κάθε εικόνα καθημερινής ζωής που έβλεπα, αυθόρμητα τη μετέτρεπα σε χορογραφία.
Γνωρίζω κατά κύριο λόγο σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό αλλά έχω ασχοληθεί κατά καιρούς με jazz, hip hop, αφρικανικό χορό και τα τελευταία χρόνια με somatics, ανάλυση κίνησης μέσα από συγκεκριμένες μεθόδους π.χ. body mind centering, feldenkrais.
Umano: Ποια ανάγκη σας οδήγησε ώστε να εμβαθύνεται τόσο στην τέχνη του χορού;
Η ανάγκη μου για μία φιλοσοφική αναζήτηση του χορού με οδήγησε στο να προσεγγίσω τον χορό με άλλο τρόπο, με υπαρξιακές προεκτάσεις.
Umano: Έχετε κάνει σεμινάρια χοροθεράπειας. Τι ακριβώς είναι η χοροθεραπεία και πού βοηθάει;
Η χοροθεραπεία είναι μία μέθοδος ψυχοθεραπείας μέσω της κίνησης και του χορού. Βοηθάει στην αυτογνωσία, ανάλυση του εαυτού μέσα από κινησιολογικά μοτίβα έκφρασης.
Umano: Έχετε χορογραφήσει τέσσερις performances. Για να το κάνουμε κατανοητό στον αναγνώστη, τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο performance;
Εννοούμε έναν πιο ανοιχτό τρόπο προσέγγισης της κίνησης. Είναι μια παράσταση που μπορεί να εμπεριέχει πολλά και διαφορετικά στοιχεία χορευτικής έκθεσης και έκφρασης. Στην performance τα όρια είναι πιο ανοιχτά όσον αφορά το χώρο, τον χρόνο και τον τρόπο κίνησης των συμμετεχόντων. Επίσης, δομικό στοιχείο της performance είναι ο αυτοσχεδιασμός.
Umano: Μία από αυτές ήταν το Handmade, με το οποίο πρέπει να σας πω πως εντυπωσιάστηκα. Ήταν δική σας ιδέα;
Το Handmade ξεκίνησε από έναν προβληματισμό μου πάνω στον τρόπο αντιμετώπισης της ύλης και κατ’ επέκταση των σχέσεων και του τρόπου ζωής μας. Επί της ουσίας, θέτουμε ένα ερώτημα επαναπροσδιορισμού της ανάγκης απόκτησης υλικών αγαθών και προσέγγισης ανθρώπινων σχέσεων.
Η αντιπαραβολή του καταναλωτικού μοτίβου με πιο αυθεντικές μορφές έκφρασης και δημιουργίας είναι κάτι που θα με απασχολήσει και σε επόμενη παράσταση.
Umano: Το 2012 ιδρύσατε το Dancevacuum. Πείτε δυο λόγια γι’ αυτό.
Το Dancevacuum είναι ένας χώρος έκφρασης με επίκεντρο το σύγχρονο χορό και οποιαδήποτε μορφή τέχνης τον εμπεριέχει. Απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και η βασική μας επιδίωξη είναι να καταφέρει κάποιος σε αυτόν τον χώρο να νιώσει καλά με τον εαυτό του και να φτάσει σε ανώτερα προσωπικά εκφραστικά επίπεδα.
Umano: Τι μαθήματα μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει στο Dancevacuum;
Στο Dancevacuum μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μαθήματα σύγχρονου χορού για ενήλικες και παιδιά, θέατρο για παιδιά, breakdance και streetdance για εφήβους, εναέριο χορό με πανιά καθώς και εξειδικευμένα σεμινάρια για επαγγελματίες χορευτές, ηθοποιούς και μη. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχουμε δώσει μεγάλο βάρος σε τεχνικές somatics όπως bmc, feldenkrais, fascia fitness και foundation training.
Umano: Από όλα όσα έχετε δημιουργήσει, τι θα ξεχωρίζατε και γιατί;
Δε θα ξεχώριζα κάτι, γιατί την πορεία μου τη θεωρώ εξελικτική. Κάθε βήμα γίνεται με μεγάλη εμβάθυνση και αγάπη προς τη διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωση ενός project.
Umano: Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας για όλα όσα δημιουργείτε;
Αντλώ έμπνευση από παντού. Από το περιβάλλον, την πόλη, τις ανθρώπινες σχέσεις, τα βιβλία ή ακόμα και από μία εικόνα ή έναν πίνακα ζωγραφικής, από κάποια δική μου έντονη εσωτερική αναζήτηση..
Περισσότερα για το Dancevacuum: http://www.dancevacuum.gr/
Σχετικά άρθρα:
https://umano.gr/i-theia-lena-sta-nosokomeia-tis-attikis/
https://umano.gr/eva-tsourou-i-performer-enaeria-akrovatis-xorografos-kai-daskala/
https://umano.gr/enas-street-dancer-me-polles-diakriseis-o-erotokritos-pantazis/
https://umano.gr/afieroma-ston-kouvaneziko-afrikaniko-xoro-salsa/
Comments are closed.