Η σημασία της μουσικής για την υγεία μας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές μελέτες, τα οφέλη της μουσικής είναι σε πολλές περιπτώσεις περισσότερα από τη φαρμακευτική αγωγή.
Τα μικρά μυστικά της μακροζωίας |
Είναι ίσως δύσκολο να πιστέψουμε σε πόσο μεγάλο βαθμό επηρεάζει η μουσική τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Αρκεί όμως να αναλογιστούμε πόσες φορές ένα μουσικό κομμάτι μας αλλάζει τη διάθεση στη στιγμή. Θα μου πείτε, αυτό δεν συμβαίνει μόνο προς το καλύτερο αλλά και προς το χειρότερο. Μας έχει συμβεί, δηλαδή, να είμαστε «πεσμένοι» και ένα αγαπημένο τραγούδι να μας φτιάξει τη διάθεση αλλά μας έχει συμβεί και το αντίθετο. Να είμαστε φαινομενικά καλά και κάποια μελωδία να μας μελαγχολήσει.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
Ακόμα και αυτό όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλό. Γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουμε συναισθήματα που θεωρούσαμε ξεχασμένα. Να τα φέρουμε στην επιφάνεια, ακόμα και να κλάψουμε και έτσι, να αισθανθούμε ξελαφρωμένοι και ήρεμοι.
Σε όλους μας έχει συμβεί να χρησιμοποιούμε τη μουσική ως αγχολυτικό. Συνήθως επιλέγουμε να ακούμε μουσική όταν διαβάζουμε γιατί θεωρούμε πως μας βοηθάει. Ακόμα, οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να ακούμε μουσική στο χώρο εργασίας μας γιατί αισθανόμαστε πως αποδίδουμε καλύτερα. Τίποτα από αυτά δεν είναι της φαντασίας μας. Η επιστήμη μόλις τα τελευταία χρόνια μπόρεσε να αποδείξει για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.
Η σημασία της μουσικής για την υγεία μας
Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, μελέτες που έγιναν από επιστήμονες εξειδικευμένους στα νεύρα του εγκεφάλου, έδειξαν πως η ακρόαση μουσικής αυξάνει τα θετικά συναισθήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί δρα στα τμήματα εκείνα του εγκεφάλου που διεγείρουν την έκκριση ντοπαμίνης, μίας ουσίας που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά – πολλές φορές ακόμα και ενθουσιασμένοι.
Η σημασία της μουσικής για την υγεία μας είναι τέτοια που σε πολλές περιπτώσεις οι ειδικοί τη χρησιμοποιούν σε ασθενείς κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδου. Ή ακόμα και για να βελτιώσουν την πορεία της υγείας σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Πολλοί αποφάσισαν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ήρεμη και χαμηλού ρυθμού μουσική χωρίς στίχους σε αίθουσες τοκετού. Και αυτό γιατί έχει την ιδιότητα να μειώνει το στρες.
Ακριβώς εξαιτίας της αγχολυτικής της ιδιότητας, η μουσική αποτρέπει την αύξηση του καρδιακού ρυθμού, διατηρεί τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι η περίφημη ορμόνη του στρες που εκκρίνεται από τον οργανισμό μας όταν περνάμε αγχώδεις καταστάσεις.
Σε μία πρόσφατη μελέτη, βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα εκτέθηκαν σε διάφορα είδη μουσικής – τρεις φορές την εβδομάδα και ενώ νοσηλεύονταν. Όλων των μωρών η υγεία βελτιώθηκε, με ιδιαίτερη διαφορά όταν το τραγούδι προερχόταν από τους ίδιους τους γονείς τους. Αντίστοιχα, στην ίδια μελέτη, βελτίωση παρουσίασε και η υγεία των γονέων, αφού το τραγούδι προς τα μωρά τους έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στη μείωση του άγχους.
Επιπλέον, η μουσική έχει τη μοναδική ικανότητα να μας βοηθά με τη διαχείριση και τη μείωση του πόνου.
Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μουσική είναι ένα ισχυρό αναλγητικό. Έγινε μελέτη σε δύο ομάδες ασθενών μετά από χειρουργική επέμβαση. Εκείνοι που άκουγαν μουσική της αρεσκείας τους πριν και μετά την επέμβαση είχαν σημαντικά λιγότερο πόνο από τους άλλους.
Συνεχίζοντας, η μουσική τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες του πανεπιστημίου Wilkes, έδειξαν πως η μουσική επηρεάζει τα επίπεδα IgA, ενός αντισώματος στην πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Επιπλέον, η μουσική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της μνήμης. Η απελευθέρωση της ντοπαμίνης που αναφέραμε πιο πάνω, συνδέεται με τη μνήμη και τη μάθηση. Μελέτες που έγιναν σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, έδειξαν ότι η λεκτική μνήμη και η εστίαση της προσοχής όσων άκουγαν μουσική βελτιώθηκε σημαντικά.
Τέλος, η μουσική μας βοηθάει να αθλούμαστε. Σύμφωνα με ερευνητές στην Αγγλία, άνθρωποι που γυμνάζονταν ακούγοντας μουσική έδειξαν μεγαλύτερη αντοχή στη χρονική διάρκεια της άσκησης. Επιπλέον, το σώμα αυτών που άκουγαν έντονη και όχι χαλαρωτική μουσική, χρησιμοποιούσε το οξυγόνο που κατανάλωνε πολύ πιο αποτελεσματικά.
Πηγές: greatergood.berkeley.edu
Comments are closed.