Η προστασία των δασών είναι ευθύνη μας. Τους θερινούς μήνες παρουσιάζεται ένα μεγάλο πρόβλημα που μας αφορά, οι πυρκαγιές στα δάση μας.Ένας μεγάλος αριθμός δασικών πυρκαγιών δυστυχώς, οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια.
Η καταστροφή του περιβάλλοντος και οι συνέπειές της |
Αυτό το καλοκαίρι ας φροντίσουμε όλοι να μην είμαστε αδιάφοροι στο πρόβλημα. Να είμαστε πιο προσεκτικοί για να προστατέψουμε τα δάση μας από τη φωτιά.
Τα μέτρα πρόληψης για την προστασία των δασών είναι ένα θέμα που συζητιέται χρόνια. Όλοι μας γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Το πρόβλημα είναι πως με το πέρασμα των χρόνων δυστυχώς, δε μειώνεται ο αριθμός των πυρκαγιών. Ως αποτέλεσμα να καταστρέφονται συνεχώς δασικές εκτάσεις.Έχοντας σαν δεδομένο στο μυαλό μας «οι εμπρηστές καίνε τα δάση» θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο μήπως οι εμπρηστές είμαστε εμείς οι ίδιοι και η αμέλειά μας.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας |
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος ένας μεγάλος αριθμός πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια.
Δάση και Πυρκαγιές
Η κλιματική αλλαγή θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις συνθήκες ανάπτυξης και εξέλιξης των δασών της Ευρώπης. Η Ελλάδα καλύπτεται από δασικές εκτάσεις με ποικιλία ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Έχει καταγραφεί σε ορεινά δάση η εμφάνιση ξηρανθεκτικών και εύφλεκτων δασικών ειδών. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι) που επικρατούν τους θερινούς μήνες, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πυριγενούς περιβάλλοντος.
Η κλιματική αλλαγή με τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας και την αύξηση της θερμοκρασίας είναι πιθανό να αυξήσει τη διάρκεια της περιόδου των δασικών πυρκαγιών.
Οι ακραίες συνθήκες έχουν αυξηθεί σε πολλές περιοχές. Συνεπώς η πιθανότητα για μεγάλες πυρκαγιές είναι πολύ ισχυρή. Η αντιμετώπιση πλέον των δασικών πυρκαγιών κάτω από αυτές τις συνθήκες καθίσταται πολύ δύσκολη. Για αυτό κρίνεται σκόπιμο να επενδύσουμε περισσότερο στην πρόληψη παρά στην καταστολή.
Η προστασία των δασών είναι ευθύνη μας. Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια:
- Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος. Ούτε τσιγάρα από το παράθυρο του αυτοκινήτου.
-
Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.
- Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά. Τέτοιες είναι οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες.
- Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
- Ποτέ μη σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
- Έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.
-
Σεβόμαστε τις απαγορεύσεις πρόσβασης στα δάση σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
- Κατά την Αντιπυρική Περίοδο απαγορεύεται, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, η οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως από 1 Μαΐου έως και 31 Αυγούστου απαγορεύεται η καύση.
Αν δείτε αντίστοιχο περιστατικό επικοινωνήστε αμέσως με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλ.199.
Πως πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά.
- Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο αριθμό κλήσης 199. Δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.
- Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
- Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
- Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο, σας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνείστε στο 112.
Γίνετε εθελοντής στο Πυροσβεστικό Σώμα, προστατέψτε τα δάση μας.
Η αποστολή του εθελοντή πυροσβέστη είναι η ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως του δασικού πλούτου της χώρας, από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και άλλων καταστροφών. Η ανωτέρω αποστολή ασκείται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει σήμερα χίλιους οχτακόσιους είκοσι τρεις Εθελοντές Πυροσβέστες.
Εκτελούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τους κανόνες της πυροσβεστικής τέχνης και τις οδηγίες των Επαγγελματιών Πυροσβεστών.
Οι εθελοντές πυροσβέστες διέπονται πλέον από το νέο νόμο (4029/2011 «Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις » (ΦΕΚ Α΄ 245) 22-11-2011). Ο νόμος αναβαθμίζει και προωθεί το θεσμό του εθελοντή πυροσβέστη. Πιο συγκεκριμένα, στα άρθρα του εμπεριέχονται διατάξεις αναφορικά με την αποστολή και τα καθήκοντα του εθελοντή πυροσβέστη. Την προαγωγή του, παροχή ηθικών και υλικών αμοιβών.
Είναι άξιο να τονιστεί ότι ζητήματα ασφαλιστικής κάλυψης και αστικής ευθύνης έναντι τρίτων των εθελοντών πυροσβεστών καλύπτονται από τις διατάξεις του εν λόγω Νόμου.
Διαδικασία και προϋποθέσεις απόκτησης ιδιότητας Εθελοντή Πυροσβέστη
Την ιδιότητα του Εθελοντή Πυροσβέστη αποκτούν Έλληνες πολίτες, καθώς και πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ηλικίας 18-55 ετών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα κατά την τελευταία τουλάχιστον τριετία.
Οι Εθελοντές Πυροσβέστες διακρίνονται, ανάλογα με τα προσόντα τους, στις εξής δύο (2) κατηγορίες προσωπικού: α) μάχιμοι Εθελοντές Πυροσβέστες και β) οδηγοί-χειριστές πυροσβεστικών οχημάτων –μηχανημάτων.
Δικαιολογητικά
Οι υποψήφιοι για να αποκτήσουν την ιδιότητα του Εθελοντή Πυροσβέστη υποβάλλουν σχετική αίτηση στην πλησιέστερη επαγγελματική Πυροσβεστική Υπηρεσία της περιοχής στην οποία διαμένουν μόνιμα. Η αίτηση θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Σχετικές πληροφορίες θα λάβετε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 22 του N. 4029/2011 «Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις» οι Εθελοντές Πυροσβέστες που προσφέρουν υπηρεσία σε επαγγελματικές και εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες υποχρεούνται να εκτελούν τρεις τουλάχιστον οκτάωρες υπηρεσίες ανά μήνα στην Υπηρεσία όπου ανήκουν.
Δύνανται δε να απουσιάζουν από τα καθήκοντά τους μέχρι δύο μήνες συνεχόμενα ανά έτος, χωρίς να διακόπτεται η συνέχεια της εθελοντικής ιδιότητας, υπό την προϋπόθεση ότι οι οφειλόμενες υποχρεωτικές Υπηρεσίες για το διάστημα απουσίας θα εκτελεστούν επιπρόσθετα, εντός του τετραμήνου που ακολουθεί από την επιστροφή τους.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό οργάνωσης και λειτουργίας των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, οι Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες (Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί και Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια) εκτελούν το επιχειρησιακό τους έργο όλες τις ώρες του 24ώρου και όλες τις ημέρες του χρόνου. Το 24ωρο χωρίζεται σε τρεις (Α΄, Β΄ και Γ΄) φυλακές με ωράριο απασχόλησης 07.30-14.00, 14.00-22.00 και 22.00-07.30 αντίστοιχα, στις οποίες το εθελοντικό πυροσβεστικό προσωπικό ορίζεται εκ περιτροπής.
*Ευχαριστούμε το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος για την πολύτιμη βοήθειά του.
Πηγές: Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Δασαρχείο
Comments are closed.