Η γνωστή ιστορία της γυναίκας πολεμίστριας Μουλάν είναι μύθος ή πραγματικότητα; Μία έρευνα για τη θρυλική Χουά Μουλάν, τη δημοφιλέστερη γυναίκα της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης Κίνας.

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Μαίρη Σελέστ: Το μυστήριο του εγκαταλελειμμένου πλοίου

Ταξιδεύοντας με τον Οδυσσέα

Death Note: Το κόμικ και anime που διχάζει

Οι περισσότεροι μάθαμε την ιστορία της μέσα από το παιδικό της Ντίσνεϊ «Μουλάν» (1998). Το 2020 κυκλοφόρησε και η ομώνυμη ταινία της Ντίσνεϊ και κάπως έτσι γεννήθηκε το ερώτημα: «Ήταν η Μουλάν υπαρκτό πρόσωπο»;

Η ιστορία της Χουά Μουλάν

Η Χουά Μουλάν (σ.σ. 花木兰 στα κινεζικά) ήταν μία γυναίκα πολεμίστρια της κινεζικής ιστορίας, από τις δυναστείες του Βορρά και του Νότου (4ος έως 5ος αιώνας μ.Χ.). Στα κινεζικά, το «Χουά» σημαίνει λουλούδι και το «Μουλάν» σημαίνει μαγνόλια. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές ρίζες του ονόματος Μουλάν και το οικογενειακό της όνομα είναι αβέβαιο. Στο κείμενο History of the Ming, το οικογενειακό της όνομα είναι Zhu και στην Ιστορία του Qing είναι Wei. Η μόνη σίγουρη πληροφορία είναι το γεγονός πως η προσωπική της ιστορία συνδέεται με την ιστορία της Κίνας τον 4ο ή 5ο αιώνα μ.Χ.

Σύμφωνα με το μύθο, η Μουλάν εναντιώθηκε στους νόμους και την παράδοση, μεταμφιέστηκε σε άντρα και πήρε τη θέση του πατέρα της στη στρατολόγηση για τον πόλεμο. Μετά από δώδεκα χρόνια πολέμου, επέστρεψε στην πατρίδα της μαζί με τους συντρόφους της, οι οποίοι έμειναν έκπληκτοι μαθαίνοντας πως είναι γυναίκα.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Η ιστορία της Μουλάν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο λαϊκό τραγούδι «Η Μπαλάντα της Μουλάν».

Η Μπαλάντα της Μουλάν είναι ένα λαϊκό τραγούδι που πιστεύεται ότι γράφτηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Βορείων Wei (386–534 μ.Χ.) και εντάχθηκε σε μια ανθολογία βιβλίων και τραγουδιών κατά τη δυναστεία των Τσεν (557–589μ.Χ.). Το ιστορικό «σκηνικό» του τραγουδιού πιστεύεται πως ήταν οι στρατιωτικές εκστρατείες του Βορείων Wei κατά του νομαδικού Ρουράν (σ.σ. το Ρουράν ήταν μια φυλετική συνομοσπονδία και αργότερα κράτος που ιδρύθηκε από ένα λαό μογγολικής καταγωγής).

Η πρώτη γνωστή εμφάνιση του τραγουδιού προέρχεται από τον 6ο αιώνα. Η Μπαλάντα της Μουλάν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα «Μουσικά Αρχεία των Παλαιών και Νέων», μια συλλογή βιβλίων και τραγουδιών του μοναχού Zhijiang στη δυναστεία των Νοτίων Τσεν. Δυστυχώς, το πρωτότυπο έργο δεν υπάρχει πλέον και το παλαιότερο υπάρχον κείμενο του ποιήματος προέρχεται από μια ανθολογία του 11ου ή 12ου αιώνα, γνωστή ως Music Bureau Collection, της οποίας ο συγγραφέας, Guo Maoqian, αναφέρει σαν πηγή τα «Μουσικά Αρχεία των Παλαιών και Νέων».

Η επόμενη εμφάνιση της ιστορίας της Μουλάν ήρθε στα τέλη της δυναστείας των Μινγκ.
φωτο: Anandajoti Bhikkhu from Sadao, Thailand CC BY (httpscreativecommons.orglicensesby2.0)

Το 1593, ο θεατρικός συγγραφέας Xu Wei δραματοποίησε το μύθο με τον τίτλο «The Female Mulan» ή «The Heroine Mulan Goes to War in the Father’s Place». Η τελευταία από τις πιο σημαντικές εκδόσεις από τη Μπαλάντα της Μουλάν ενσωματώθηκε στο Sui-Tang Romance, ένα ιστορικό μυθιστόρημα που γράφτηκε από τον Chu Renhuo τον 17ο αιώνα.

Ο θρύλος της Μουλάν έχει γραφτεί σε πολλές παραλλαγές, αλλά η βασική πλοκή είναι πάνω κάτω η ίδια.

Σύμφωνα με τον Sanping Chen, ανεξάρτητο λόγιο και συγγραφέα της Πολυπολιτισμικής Κίνας στον Πρώιμο Μεσαίωνα «Οτιδήποτε δεν περιέχεται στο πρωτότυπο ποίημα “Η Μπαλάντα της Μουλάν’’ έχει δημιουργηθεί αργότερα από άλλους συγγραφείς και δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ιστορικά».

Η ιστορία μέσα από την «Μπαλάντα της Μουλάν»

«Η Μουλάν αναστενάζει στον αργαλειό της. Ο αυτοκράτορας της Κίνας κινητοποιεί το στρατό και ο πατέρας της αναφέρεται σε καθεμία από τις ειδοποιήσεις για τη στρατολόγηση. Ο πατέρας της είναι μεγάλος και ο μικρότερος αδελφός της είναι απλώς παιδί, οπότε αποφασίζει να πάρει τη θέση του πατέρα της. Αγοράζει ένα καλό άλογο από την ανατολική αγορά, αποχαιρετά τους γονείς της το πρωί και το βράδυ στρατοπεδεύει στον Κίτρινο Ποταμό. Το πρωί, φεύγει από τον Κίτρινο Ποταμό για το Μαύρο Βουνό.

Μετά από δεκαετή εκστρατεία, οι βετεράνοι του πολέμου πηγαίνουν στον αυτοκράτορα. Ο αυτοκράτορας προσφέρει στη Μουλάν υψηλόβαθμη θέση στο παλάτι και εκείνη αρνείται.

Δώδεκα χρόνια μετά, η Μουλάν γυρίζει σπίτι της όπου την υποδέχεται η οικογένειά της. Μπαίνει στο δωμάτιό της, αλλάζει τα παλιά της ρούχα, χτενίζει τα μαλλιά της δίπλα στο παράθυρο και μπροστά στον καθρέφτη, στερεώνοντας πάνω τους χρυσά κίτρινα λουλούδια. Οι σύντροφοί της από τον πόλεμο που τη συνόδευσαν στο σπίτι της, συνειδητοποιούν σοκαρισμένοι ότι ήταν γυναίκα.»

Το ποίημα τελειώνει με τα λόγια της Μουλάν:

«Ο αρσενικός λαγός έχει βαριά μπροστινά πόδια.
Ο θηλυκός λαγός έχει πονηρά μάτια.
Αλλά όταν τρέχουν δίπλα-δίπλα πάνω στο έδαφος, ποιος μπορεί να μου πει ποιος είναι ο αρσενικός και ποιος ο θηλυκός;»

Μουλάν: Μύθος ή πραγματικότητα

Η Χουά Μουλάν είναι μία από τις πιο θρυλικές γυναίκες της αρχαίας Κίνας και η ιστορία της διδάσκεται στα σχολεία της χώρας. Οι ηρωικές της δράσεις καταγράφηκαν για πρώτη φορά σε αρχαία κείμενα και αργότερα επαναδιατυπώθηκαν. Είναι επίσης μια δημοφιλής ηρωίδα σύγχρονων μυθιστορημάτων και ερευνητικών βιβλίων. Μνημεία της βρίσκονται σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο.

Για τους Κινέζους, η Χουά Μουλάν είναι ένα σύμβολο γενναιότητας και τιμής. Οι Κινέζοι πιστεύουν πως ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Οι ιστορικοί όμως δεν έχουν κατασταλάξει αν πρόκειται για μύθο ή πραγματικότητα, παρ’ όλο που αποδέχονται ιστορικά τα στοιχεία του ποιήματος σχετικά με τον πόλεμο.

Υπάρχει ακόμα μια αμφισβήτηση ως προς το αν η Μουλάν υπήρξε, καθώς το όνομά της δεν εμφανίζεται στις «Παραδειγματικές Γυναίκες» (Exemplary Women), μια συλλογή βιογραφιών γυναικών κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Βορείων Wei.

Μύθος ή πραγματικότητα, η ιστορία της Χουά Μουλάν είναι μια υπέροχη αφήγηση για μια γυναίκα που επιλέγει να εναντιωθεί στους νόμους και τις παραδόσεις της εποχής και να πολεμήσει η ίδια στη θέση του πατέρα της, αψηφώντας όλους τους κινδύνους.

Κεντρική φωτογραφία: Pow951753 CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0) – Πηγές: ancient-origins.net, syfy.com, time.com, chinahighlights.com, en.wikipedia.org, Documentary “Is Mulan Historical” by Kings & Generals channel

Comments are closed.