Τo Ρεκόρ Γκίνες υπάρχει στο μυαλό μας σαν άκουσμα, μη γνωρίζοντας οι περισσότεροι πως πρόκειται για ένα βιβλίο, το βιβλίο των ρεκόρ. Μία μοναδική συλλογή επιτευγμάτων που ξεκίνησε σαν μία απλή ιδέα και έγινε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους τίτλους όλων των εποχών.

Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη

Φαράγγι του Βίκου: Ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου

Το βαθύτερο σημείο των ωκεανών στην Τάφρο των Μαριανών

Η προέλευση της φράσης Live Fast Die Young

Η ιδέα για τα Ρεκόρ Γκίνες ξεκίνησε το 1950 σε ένα πάρτι! Ο Sir Hugh Beaver, Managing Director of the Guinness Brewery διαφωνούσε με τον οικοδεσπότη για το πιο είναι το ταχύτερο πουλί στην Ευρώπη. Δε μπορούσαν να βρουν την απάντηση σε κανένα βιβλίο. Το αποτέλεσμα της διαφωνίας ήταν η ιδέα του Beaver για τη σύνταξη ενός βιβλίου με στοιχεία και αριθμούς. Κάλεσε τους ερευνητές γεγονότων Ross and Norris McWhirter για να τον βοηθήσουν στο εγχείρημά του.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Στις 30 Νοεμβρίου 1954 ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου των ρεκόρ Γκίνες.

Η συγγραφή διήρκεσε δεκατρείς εβδομάδες και αρχικά στεγάζονταν σε δύο δωμάτια. Στο ξεκίνημά τους δε φανταζόταν πως το Ρεκόρ Γκίνες, εξήντα χρόνια μετά, θα είναι ένα διαχρονικό best seller και ένα από τα πιο αξιόπιστα brands σε όλο τον κόσμο.

Γκίνες, το βιβλίο των ρεκόρ
Largest sousta dance, φωτογραφία : © 2018 Guinness World Records Limited

Γκίνες, το βιβλίο των ρεκόρ

Στο ερώτημά μας πώς ένα τόσο απλό εγχείρημα έγινε τεράστια διαχρονική επιτυχία ανά τον κόσμο, οι άνθρωποι του Γκίνες μας απάντησαν:

«Έχουμε περάσει πάνω από εξήντα χρόνια δίνοντας την έμπνευση σε ανθρώπους να φτάσουν πιο μακριά, πιο γρήγορα και πιο ψηλά από οποιονδήποτε στον κόσμο. Να θέτουν συνεχώς καινούριους στόχους, να ψάχνουν προκλήσεις. Για αυτόν τον λόγο το βιβλίο μας συνεχίζει να είναι best seller αλλά και το πιο αγαπητό βιβλίο μέσα σε κάθε σπίτι. Οι ιστορίες μας δεν είναι γραμμένες απλά και μόνο σε ένα βιβλίο.

Είμαστε πια μία εταιρεία πολυμέσων, με ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών. Αξιοποιούμε τη δύναμη της καταγραφής των ρεκόρ για να εμπλουτίσουμε τις εταιρικές μας εκδηλώσεις. Να δημιουργήσουμε κόμβους ψυχαγωγίας και να «διαταράξουμε» τον κανόνα με βραβευμένες καμπάνιες, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ενδιαφέρον, ελκυστικό και κοινόχρηστο περιεχόμενο.»

Πολίτες χωρών ανά των κόσμο αναζητούν την πρόκληση είτε σε μεγάλα είτε σε καθημερινά πράγματα για να μπει το όνομα και το κατόρθωμά τους στο συγκεκριμένο βιβλίο. Πολλές φορές φτάνοντας σε ακραία σημεία που οδηγούν σε ατυχήματα, ακόμα και θάνατο. Φυσικά, όπως μας ενημέρωσαν οι άνθρωποι του Γκίνες, δεν φέρουν καμία ευθύνη για ακραίες και ριψοκίνδυνες πράξεις. Είναι απόφαση του κάθε ατόμου που τις εκτελεί.

Γκίνες, το βιβλίο των ρεκόρ
Largest display of oremgami, φωτογραφία : © 2018 Guinness World Records Limited

Στην Ελλάδα είχαμε πολλές συμμετοχές αλλά και αρκετούς νικητές στο Ρεκόρ Γκίνες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • 1976: Συμμετοχή του Χρήστου Αγγελόπουλου. Ένας κομμωτής ο οποίος κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ εξυπηρετώντας διακόσιους εβδομήντα τέσσερις πελάτες χωρίς διακοπή, σε διάστημα ενενήντα εφτά ωρών.
  • 2007: Συμμετοχή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς Γρεβενών, για τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες στον κόσμο, μήκους πέντε μέτρων.
  • 2009: Φοιτητές της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν για την παρασκευή της μεγαλύτερης τυρόπιτας, η οποία ζύγιζε 862 κιλά.

  • 2011: Συμμετοχή μίας ομάδας από σεφ, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Φιστικιού της Αίγινας. Έφτιαξαν από ποικιλία φιστικιών το μακρύτερο παστέλι στον κόσμο, μήκους σαράντα μέτρων και πλάτους είκοσι εκατοστών.
  • 2013: Συμμετοχή, μέσω μιας εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αρχαγγέλου της Ρόδου, 352 χορευτών. Έσπασαν το ρεκόρ χορεύοντας την μεγαλύτερη σούστα.

  • 2014: Συμμετοχή της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας. Οι άνθρωποί της, με τη βοήθεια σαράντα πέντε χιλιάδων μαθητών, έφτιαξαν το μεγαλύτερο χάρτινο περιστέρι, σύμβολο της ειρήνης, με τη μέθοδο origami (η Ιαπωνική μέθοδος καλλιτεχνικού διπλώματος χαρτιού χωρίς να το κόψεις), στον χώρο του Παναθηναϊκού σταδίου, χρησιμοποιώντας πάνω από 230.000 χαρτάκια.  
Γκίνες, το βιβλίο των ρεκόρ
Longest pasteli, φωτογραφία : © 2018 Guinness World Records Limited

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε αν θέλετε να συμμετέχετε στο Ρεκόρ Γκίνες:

  • Μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας από εμάς, είτε σε μία από τις 47.000 κατηγορίες που έχει το Guinness, είτε σε κάποια καινούρια (για καινούριες κατηγορίες θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τους όρους χρήσης του οργανισμού).
  • Θα πρέπει να υποβάλλεται μία αίτηση παρακάτω: http://www.guinnessworldrecords.com/records/apply-to-set-or-break-a-record/

Μετά την υποβολή της αίτησης σας θα λάβετε έναν αναλυτικό οδηγό με κανόνες και οδηγίες τον οποίο πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά.

Προσοχή! Δε χρειάζεται να καταβάλλεται κάποιο ποσό συμπληρώνοντας την αίτηση. Ο χρόνος αναμονής για την απάντηση του οργανισμού είναι δώδεκα εβδομάδες. Αν θέλετε όμως να σας απαντήσουν άμεσα, μέσα δηλαδή σε πέντε εργάσιμες ημέρες, θα πρέπει να πληρώσετε 630,00€ για κατηγορίες που υπάρχουν ήδη στο Γκίνες και 820,00€ για νέες κατηγορίες.

Comments are closed.