Ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ, το σύμβολο της αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα, τόλμησε να σχεδιάσει όλα όσα δίσταζαν οι αρχιτέκτονες της εποχής του.
Από την Μαρία Σκαμπαρδώνη
Ο Αμερικανός Φρανκ Λόιντ Ράιτ αποτελεί το σύμβολο της αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα λόγω του σχεδιασμού πρωτότυπων και πρωτοποριακών σπιτιών, εξοχικών κατοικιών, γραφείων, εκκλησιών, σχολείων, μουσείων και πολλών άλλων δομών. Ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ υπήρξε ένας κορυφαίος αρχιτέκτονας με πάνω από χίλια προσχέδια στο ενεργητικό του, από τα οποία ολοκληρώθηκαν τα 532. Από αυτά έχουν διατηρηθεί τριακόσια περίπου καθώς κάποια καταστράφηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλα γκρεμίστηκαν.
Η συμβολή του Φρανκ Λόιντ Ράιτ στην αρχιτεκτονική υπήρξε καταλυτική
![Φρανκ Λόιντ Ράιτ: Το σύμβολο της αρχιτεκτονικής](https://umano.gr/wp-content/uploads/2019/09/frank-lloyd-wright-to-symbolo-tis-arxitektonikis-tou-20ou-aiona-umano.gr_.jpg)
Το Fallingwater του Φρανκ Λόιντ Ράιτ έχει ονομαστεί το καλύτερο έργο της αμερικανικής αρχιτεκτονικής όλων των εποχών.
Χτίστηκε το 1935-1939 στην Πενσιλβάνια για το ζεύγος Κάουφμαν. Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού ήθελαν να δημιουργηθεί ένα σπίτι με θέα τον υπέροχο καταρράκτη. Ο Ράιτ πρωτοτύπησε δημιουργώντας τρία επίπεδα από λείο καφέ διακοσμητικό σκυρόδεμα και μία σκάλα η οποία είχε τη μορφή καταρράκτη και ένωνε τα τρία επίπεδα.
![](https://umano.gr/wp-content/uploads/2019/09/frank-lloyd-wright-to-symbolo-tis-arxitektonikis-tou-20ou-aiona-umano.gr-fallingwater1.jpg)
Λίγα λόγια για τη ζωή του Φρανκ Λόιντ Ράιτ
Ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ γεννήθηκε στο Ρίτσλαντ Σέντερ του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ το 1867. Οι γονείς του Ράιτ πήραν διαζύγιο το 1881. Ο Φρανκ ανέλαβε τη φροντίδα της μητέρας και των δύο αδελφών του. Το 1889 παντρεύτηκε την πρώτη του γυναίκα, Κάθριν Λι “Κίττυ” Τόμπιν και έχτισε το πρώτο του σπίτι στο Ιλινόις. Η γυναίκα του ήταν κόρη διάσημου επιχειρηματία. Γεγονός που βοήθησε τον ίδιο να προχωρήσει επαγγελματικά και να αναλάβει όλα τα σχέδια της εταιρείας Άντλερ και Σάλιβαν όπου εργαζόταν. Το 1893 ο Λουίς Σάλιβαν ανακάλυψε πως Φρανκ Λόιντ Ράιτ αναλάμβανε και ανεξάρτητα προσωπικά έργα. Αισθάνθηκε προδομένος και διέκοψε τη συνεργασία. Σε μια αυτοβιογραφία, ο Ράιτ αναφέρει πως δε γνώριζε ότι οι εξωτερικές προσωπικές αναθέσεις θα ήταν παραβίαση της σύμβασής του.
Ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ πέθανε στις 9 Απριλίου 1959.
Φρανκ Λόιντ Ράιτ, ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας
Αρχική επιθυμία του Φρανκ Λόιντ Ράιτ ήταν να σπουδάσει μηχανικός. Το 1888 διέκοψε τις σπουδές του και ξεκίνησε να εργάζεται στο εργαστήριο του αρχιτέκτονα Ντάνκμαρ Άντλερ στο Σικάγο. Αυτή η εξάσκηση ώθησε τον Ράιτ στην πεποίθηση πως ένα σπίτι πρέπει να εξελίσσεται πρώτα προς τα μέσα και μετά προς τα έξω. Ένα σπίτι και ένα κτήριο δεν αρκεί μόνο να φαίνεται όμορφο. Οφείλει, πρωτίστως, να καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται σε αυτό.
Ο Ράιτ δεν εργάστηκε μόνο με φυσικά υλικά, αλλά αξιοποίησε και το σκυρόδεμα. Έτσι, από τα τέλη του 1920 παρατηρείται να υπάρχουν οικίες στην Καλιφόρνια με κλειστές κυβικές μορφές από σκυρόδεμα. Πολλά από τα κτήρια του Ράιτ είναι αξιοσημείωτα και για τη γεωμετρική τους σαφήνεια.
Φρανκ Λόιντ Ράιτ: Το σύμβολο της αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα
Χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια και μεγάλη επιμονή από τη μεριά του Ράιτ ώστε να καταφέρει να καθιερώσει τις ιδέες του, δημιουργώντας μία αρχιτεκτονική κληρονομιά για την οποία πέρασε στην ιστορία. Ακόμα και όταν έφτασε σε μεγάλη ηλικία, η δημιουργικότητα και η διάθεσή του για δουλειά δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ. Η δημιουργική του περίοδος ξεπέρασε τα εβδομήντα χρόνια. Παράλληλα, υπήρξε και ένας πολυγραφότατος συγγραφέας βιβλίων και άρθρων.
Το 1991, ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ αναγνωρίστηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων ως ο μεγαλύτερος Αμερικανός αρχιτέκτονας όλων των εποχών.
![](https://umano.gr/wp-content/uploads/2019/09/frank-lloyd-wright-to-symbolo-tis-arxitektonikis-tou-20ou-aiona-umano.gr-oregon-garden.jpg)
Το 2000, το Fallingwater ονομάστηκε «το κτήριο του 20ού αιώνα» σε μια ακαδημαϊκή δημοσκόπηση στην οποία έλαβαν μέρος τα μέλη που συμμετείχαν στην ετήσια συνέλευση του AIA στην Φιλαδέλφεια. Πολλές χώρες τον έκαναν επίτιμο μέλος του διοικητικού τους συμβουλίου στις εθνικές ακαδημίες τέχνης ή αρχιτεκτονικής. Η Ταχυδρομική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών τίμησε τον Ράιτ με μια αξιόλογη σειρά γραμματοσήμων (1966).
Οκτώ από τα κτήρια του Ράιτ – το Fallingwater, το μουσείο Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη, το Hollyhock House, το σπίτι Jacobs, το Robie House, το Taliesin, το Taliesin West και το Unity Temple, συμπεριλήφθησαν στον κατάλογο των έργων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η UNESCO δηλώνει για τα κτήρια του Ράιτ «έδωσαν καινοτόμες λύσεις στις ανάγκες στέγασης, λατρείας, εργασίας ή αναψυχής, επηρεάζοντας έντονα την ανάπτυξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη».
Πηγές: Biographies από τις εκδόσεις Δομή, Βικιπαίδεια, en.wikipedia.org, franklloydwright.org
Σχετικά άρθρα:
https://umano.gr/antoni-gaudi-o-idiofiis-arxitektonas-tis-varkelonis/
https://umano.gr/william-blake-o-poiitis-exereunitis-tis-zois/
https://umano.gr/leonard-cohen-o-poihths-syggrafeas-kai-tragoudopoios/
https://umano.gr/guernica-to-aristourgima-tou-picasso/
Comments are closed.