Έρευνα του umano για την ανεύρεση εργασίας στις μέρες μας. Τι γίνεται μετά την αποστολή του βιογραφικού;

Από τις Ηρώ Στ. Μπουσούνη, Αναστασία Μιχαλοπούλου, Μαριλένα Βλάχου, Νικολέτα Πρεβενά και Κωνσταντίνα Παππά

Έρευνα γύρω από τις συνθήκες ευρέσεως εργασίας

Πώς να συμπληρώσετε σωστά αίτηση για τον ΑΣΕΠ

Οι τάσεις στην αγορά εργασίας και τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Αποφασίσαμε να διεξάγουμε μία νέα έρευνα γύρω από τις συνθήκες ευρέσεως εργασίας στις μέρες μας, μετά την εμφάνιση του COVID-19. Δημιουργήσαμε ποικίλα βιογραφικά με διαφορετικά προσόντα, χρησιμοποιώντας διαφορετικές ηλικίες. Επίσης, παρακολουθήσαμε την πορεία πραγματικών βιογραφικών που στάλθηκαν από γνωστούς μας οι οποίοι αναζητούσαν εργασία. Συγκεκριμένα, στείλαμε/παρακολουθήσαμε περίπου σαράντα βιογραφικά. Η χρονική διάρκεια της έρευνας ήταν γύρω στους έξι μήνες.

Έρευνα για την ανεύρεση εργασίας στις μέρες μας

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Με την έρευνά μας καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα:

Αν είσαι άνω των σαράντα δε χτυπάει τηλέφωνο

Είναι λυπηρό αλλά είναι μία πραγματικότητα στην Ελλάδα. Όπως και στην προηγούμενη έρευνα που είχαμε κάνει, κανείς δεν επικοινώνησε μαζί μας σχετικά με βιογραφικά που η ηλικία του ενδιαφερόμενου ήταν άνω των 40 ετών. Σε κάποια είχαμε δώσει έμφαση στο μορφωτικό επίπεδο, σε άλλα στην εξειδίκευση και σε άλλα στην προϋπηρεσία. Κανείς όμως δεν έδειξε ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα βιογραφικά.

Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ κρατάει προσωπικά δεδομένα χωρίς πρόσληψη

Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ κάλεσε – και μάλιστα δις – ενδιαφερόμενη στα κεντρικά της γραφεία όπου ζήτησε και κράτησε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως φωτογραφία, Α.Φ.Μ., Α.Μ.Κ.Α. κ.ά. χωρίς να προχωρήσει ποτέ σε πρόσληψη. Αυτό το περιστατικό σημειώθηκε δύο φορές.

Χρησιμοποιούν τα email των βιογραφικών για διαφημιστικούς λόγους

Φαίνεται πως ένα σύνηθες φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όσοι αναζητούν εργασία είναι η χρήση – από πολλές εταιρείες, μικρές και μεγάλες – των emails που υπάρχουν στα βιογραφικά τους για την αποστολή διαφόρων διαφημιστικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Δε γνωρίζουμε αν πρόκειται για κάτι τυχαίο ή αν σκόπιμα δημοσιεύουν αγγελίες πως δήθεν χρειάζονται προσωπικό, στην ουσία για να συγκεντρώσουν emails. Σίγουρα όμως είναι ένα συχνό φαινόμενο.

Έρευνα για την ανεύρεση εργασίας στις μέρες μας

Η εξαφάνιση της πενθήμερης εργασίας

Μία θλιβερή διαπίστωση της έρευνας είναι πως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ζητήθηκε από τον υπάλληλο να δουλεύει εξαήμερο και εξάωρο. Δεν υπήρχε καν στον ορίζοντα η δυνατότητα επιλογής. Το εξαήμερο θεωρούνταν αυτονόητο.

Πολλά αναπάντητα βιογραφικά

Ένα συνηθισμένο φαινόμενο στον εργασιακό χώρο της Ελλάδας, σε αντίθεση με το εξωτερικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μετά την αποστολή του βιογραφικού, ουδέποτε λάβαμε απάντηση είτε για την παραλαβή του είτε για τυχόν απόρριψή του. Μένουν δηλαδή τα βιογραφικά στο έλεός τους.

Υπάλληλος “πολυμηχάνημα”

Καταγράψαμε δύο διαφορετικά περιστατικά σχετικά με την αναζήτηση υπαλλήλου “πολυμηχανήματος”. Περίπτωση πρώτη, μία συνάδελφος δημοσιογράφος/ρεπόρτερ με πολύχρονη εμπειρία. Της ζητήθηκαν γνώσεις προγραμματισμού αλλά και ψηφιακού μάρκετινγκ. Μία υπάλληλος, δηλαδή, στην τιμή των τριών – αφού πρόκειται για τρεις ξεχωριστές ειδικότητες. Αντίστοιχα, σε φίλο προγραμματιστή ζητήθηκε να κάνει – επιπλέον της δικής του δουλειάς – διόρθωση κειμένου και ψηφιακή διαφήμιση. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν αυτό συμβαίνει λόγω άγνοιας των εργοδοτών ή λόγω οικονομικών συμφερόντων. Πάντως ισχύει και φαίνεται πως η εξειδίκευση στη χώρα μας έχει πάει περίπατο.

Δε μας ζητήθηκαν συστάσεις ή έγγραφα σπουδών

Όπως και στην προηγούμενη έρευνά μας έτσι και σε αυτή, κάποιοι υποψήφιοι – ελάχιστοι – κατάφεραν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης δεν τους ζητήθηκαν ποτέ συστάσεις ή επίσημα έγγραφα σπουδών και ξένων γλωσσών. Γεγονός που μας παραξένεψε και πάλι, γιατί σκεφτήκαμε πως ο καθένας μπορεί να γράψει ότι θέλει στο βιογραφικό του.

Συμπερασματικά, διαπιστώσαμε με λύπη πως το να είσαι άνεργος σε αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο έως ακατόρθωτο, ειδικά για ανθρώπους άνω των σαράντα.

Comments are closed.