Ευφάνταστες και εντυπωσιακές αρχιτεκτονικές δημιουργίες του 21ου αιώνα, που αξίζουν την προσοχή μας και προκαλούν τον θαυμασμό μας απέναντι στους δημιουργούς τους.

Από την Κωνσταντίνα Παππά

Τα πιο εντυπωσιακά σύγχρονα γλυπτά

Οι οκτώ πιο εντυπωσιακές σύγχρονες γέφυρες

Non-Violence: Το γλυπτό που καταδικάζει τη βία

Η αρχιτεκτονική, στο πέρασμα των αιώνων, μας έχει χαρίσει πραγματικά «διαμάντια». Κατασκευές απόλυτα ενσωματωμένες στην εποχή και το περιβάλλον τους ή άλλες φανερά πιο εξελιγμένες, που δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν κάποιες ανάγκες και συμπεριέλαβαν την αισθητική του καιρού και του δημιουργού τους. Η παρακάτω λίστα αποτελείται από ξεχωριστά, μεγάλα και μικρά αρχιτεκτονικά έργα, που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της αισθητικής του αιώνα που διανύουμε.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Εντυπωσιακές αρχιτεκτονικές δημιουργίες του 21ου αιώνα

Αεροδρόμιο Αδόλφο Σουάρεθ/Μπαράχας, Μαδρίτη
Αεροδρόμιο Αδόλφο Σουάρεθ
Diego Delso CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)

Οι αρχιτέκτονες Αντόνιο Λαμέλα, Ρίτσαρντ Ρότζερς και Λουίς Βιδάλ δημιούργησαν το νέο τμήμα του αεροδρομίου της Μαδρίτης, το οποίο παραδόθηκε το 2006. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς αεροδρομίου στον κόσμο. Ίσως και από τους λίγους που δεν σας κάνουν να θέλετε να φύγετε όσο γρηγορότερα γίνεται. Διαθέτει μεταξύ άλλων μια κυματιστή οροφή από μπαμπού και μεγάλα κυκλικά ανοίγματα που επιτρέπουν την είσοδο στο φως της ημέρας. Το καλύτερο όλων είναι η απουσία του ενοχλητικού φωτισμού φθορίου.

Μέγαρο της Φιλαρμονικής, Αμβούργο

Φιλαρμονική Αμβούργου

Ένας από τους μεγαλύτερους – και με την καλύτερη ακουστική – χώρους κονσέρτων στον κόσμο. Το ύψος του αγγίζει τα 108 μέτρα. Είναι το υψηλότερο κατοικημένο κτήριο στο Αμβούργο. Δημιουργός αυτού του εντυπωσιακού κτηρίου της Γερμανίας είναι η αρχιτεκτονική εταιρεία Herzog & de Meuron. Η γυάλινη κατασκευή του θυμίζει ανυψωμένο πανί ή θαλάσσιο κύμα, το οποίο είναι τοποθετημένο πάνω σε μία παλιά αποθήκη φτιαγμένη από τούβλο.

Μουσείο Τέχνης Teshima, Kagawa
Teshima Ιαπωνία
photo by 準建築人手札網站 Forgem-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby2.0

Η Ιαπωνία μας έχει συνηθίσει σε φουτουριστικές πρωτότυπες κατασκευές. Η μορφή αυτού του μουσείου επινοήθηκε από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Ryue Nishizawa. Πρόκειται για μία φούσκα λευκού σκυροδέματος η οποία προεξέχει από το έδαφος ενώ κάτω από την επιφάνειά του σχηματίζει ένα σπήλαιο 40X60 μέτρα που φωτίζεται από δύο οβάλ ανοίγματα. Οι επισκέπτες εισέρχονται στον μινιμαλιστικό χώρο χωρίς παπούτσια μέσα από μια στενή χοάνη.

Dr Chau Chak Wing Building, Σίδνεϊ
Dr Chau Chak Wing Building
Summerdrought CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)

Το Dr Chau Chak Wing Building της Αυστραλίας είναι ένα κτήριο επαγγελματικών σχολών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ. Σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό-Καναδό αρχιτέκτονα Frank Gehry. Πήρε το όνομά του από έναν Κινέζο επιχειρηματία και φιλάνθρωπο της Αυστραλίας, ο οποίος δώρισε είκοσι εκατομμύρια για την κατασκευή του. Η μορφή του βασίζεται στην ιδέα της δομής των δέντρων και η πρόσοψή του αποτελείται από 320 χιλιάδες ειδικά διαμορφωμένα τουβλάκια.

Σχολείο Gando, Gando
Σχολείο Gando
Helge Fahrnberger www.helge.at CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)

Το δημοτικό σχολείο του χωριού Gando στην Μπουρκίνα Φάσο της δυτικής Αφρικής σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Diébédo Francis Kéré. Ο ίδιος προέρχεται από το χωριό και ζει στη Γερμανία. Το κτήριο είναι μια απλή ορθογώνια κατασκευή φτιαγμένη από τούβλα, με μία θολωτή οροφή από κυματοειδές μέταλλο για να παρέχει επιπλέον σκιά και να διευκολύνει τη ροή του αέρα. Το σκεπτικό του δημιουργού του ήταν το κτήριο να αποτελέσει μια οικονομική και οικολογική λύση απέναντι στον χάλυβα, το γυαλί και τον κλιματισμό.

Sendai Mediatheque​, Tōhoku
Sendai Mediatheque
Tomofumi Sato CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)

Στο Tōhoku της Ιαπωνίας δημιουργήθηκε το 2001 το Sendai Mediatheque. Ένα δημόσιο ίδρυμα που παρέχεται ως βάση για ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, κυρίως σχετικές με την τέχνη και τις κινούμενες εικόνες. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα χώρο που διευκολύνει τη χρήση και ανταλλαγή πληροφοριών. Η γυάλινη, σαν διάφανη, πρόσοψη του κτηρίου συμβολίζει την χωρίς φραγμούς ελευθερία, είτε μεταξύ ανθρώπων με ή χωρίς κάποια προβλήματα υγείας, είτε μεταξύ των χρηστών και του προσωπικού, είτε μεταξύ γλωσσών ή πολιτισμών.

Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου
εθνικό στάδιο Πεκίνο
Peter23 CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)

Το πιο εκθαμβωτικό Ολυμπιακό Στάδιο της σύγχρονης εποχής, είναι επίσης γνωστό ως Bird’s Nest – Φωλιά Πουλιού – εξαιτίας της αρχιτεκτονικής του. Το στάδιο σχεδιάστηκε από κοινού από τους αρχιτέκτονες Jacques Herzog και Pierre de Meuron της εταιρείας Herzog & de Meuron, τον αρχιτέκτονα Stefan Marbach, τον καλλιτέχνη Ai Weiwei και την εταιρεία CADG με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Li Xinggang. Κατασκευάστηκε για τους θερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες του 2008. Το τεντωμένο κιγκλίδωμα που μοιάζει με κέλυφος από δοκάρια που διασταυρώνονται δημιουργεί ένα μαγευτικό χώρο μεταξύ του γηπέδου και της πλατείας έξω.

Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ, Λονδίνο

Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τείτ

Στο εντυπωσιακό αυτό κτήριο στεγάζεται η εθνική συλλογή της βρετανικής τέχνης από το 1900 μέχρι σήμερα, καθώς και έργα διεθνούς μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Το Tate Modern είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Για τη σημερινή του μορφή εργάστηκαν οι δύο Ελβετοί αρχιτέκτονες Herzog & de Meuron. Η πιο εμφανής εξωτερική αλλαγή ήταν η διώροφη επέκταση γυαλιού στο μισό της οροφής.

Σάλα Μπέκετ, Βαρκελώνη
Σάλα Μπέκετ
ARCH.architecture CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)

Μία έξυπνη αναδιαμόρφωση ενός κτηρίου το οποίο χρησιμοποιούσε ένας σύλλογος εργαζομένων το 1920. Οι αρχιτέκτονες Flores και Prats διενήργησαν μία λεπτομερή αρχιτεκτονική έρευνα γύρω από κάθε στοιχείο του χώρου πριν καταλήξουν στη σημερινή του μορφή, θέλοντας να διατηρήσουν όλα τα ιστορικά του στοιχεία. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2014. Η Σάλα Μπέκετ είναι πλέον ένας χώρος για τη θεατρική δημιουργία, την εκπαίδευση και τον πειραματισμό, αφιερωμένος στην προώθηση και τη διάδοση της καταλανικής θεατρικής συγγραφής.

Κέντρο Heydar Aliyev, Μπακού
Εντυπωσιακές αρχιτεκτονικές δημιουργίες του 21ου αιώνα
RElton CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κτηριακό συγκρότημα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Πήρε το όνομά του από τον πρώτο γραμματέα του Σοβιετικού Αζερμπαϊτζάν και μετέπειτα πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Το έργο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Zaha Hadid και κύριο χαρακτηριστικό του είναι το καμπύλο στυλ που αποφεύγει τις αιχμηρές γωνίες. Το Κέντρο στεγάζει αίθουσα συνεδρίων, ένα μουσείο και μία αίθουσα εκδηλώσεων.

Πηγές: theguardian.com, metropolismag.com, en.wikipedia.org

Comments are closed.