Πόσο ωφέλιμο είναι άραγε το κρύο για την υγεία μας; Όταν η θερμοκρασία αρχίζει και πέφτει, το μυαλό μας γυρίζει σε ένα ερώτημα που μπορεί να μας παρηγορήσει.
Δώδεκα πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για το χιόνι |
Διανύοντας τους χειμερινούς μήνες, ο καιρός αλλάζει και η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή για τα γούστα και τις συνήθειες των περισσοτέρων από εμάς. Υπό τέτοιες συνθήκες, το μόνο που ονειρευόμαστε είναι κλειστοί, θερμαινόμενοι χώροι, με ένα ζεστό ρόφημα στο χέρι, προστατευμένοι από την παγωνιά του εξωτερικού περιβάλλοντος. Και, όσο το δυνατόν, περισσότερο ύπνο και λιγότερες μετακινήσεις.
Υπάρχουν, φυσικά, και οι λάτρεις του χειμωνιάτικου καιρού. Άνθρωποι που στα μάτια μας φαντάζει αφύσικο να αισθάνονται τόσο οικεία και να λειτουργούν τόσο άνετα μέσα στο κρύο. Μήπως ξέρουν κάτι παραπάνω από εμάς; Υπάρχουν άραγε οφέλη για την υγείας μας από το κρύο;
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας |
Είναι ωφέλιμο το κρύο για την υγεία μας;
Σύμφωνα με έρευνες λοιπόν, το κρύο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου μας. Ο ύπνος το χειμώνα είναι πιο βαθύς και απολαυστικός, σε αντίθεση με τους μήνες με υψηλή θερμοκρασία, που το σώμα μας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί και η ώρα του ύπνου μοιάζει λίγο με μαρτύριο. Ένας διαταραγμένος ύπνος, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας. Να βλάψει – για παράδειγμα – τη γνωστική μας λειτουργία. Μιλάμε, φυσικά, για ένα δροσερό περιβάλλον και όχι για πολικές θερμοκρασίες μέσα στο υπνοδωμάτιο!
Το κρύο μπορεί να ενισχύσει τον εγκέφαλό μας. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι εκτελούν πιο αποτελεσματικά διάφορες εργασίες και καθήκοντα σε ένα δροσερό και όχι σε ένα ζεστό περιβάλλον. Το καλοκαίρι, ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί περισσότερη γλυκόζη ώστε να αντεπεξέλθει σε διάφορες διανοητικές διαδικασίες, σε αντίθεση με το χειμώνα οπότε και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αντίληψης πιο εύκολα. Ένας γρήγορος περίπατος στο κρύο είναι πιθανό να μας βοηθήσει να «κατεβάσουμε» την επόμενη μεγάλη μας ιδέα!
Οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τις φλεγμονές. Ο κρύος αέρας λειτουργεί σαν φυσικός πάγος, σαν αυτόν που βάζουμε μετά από κάποιον τραυματισμό για να μειώσουμε τον πόνο και το πρήξιμο.
Το κρύο βελτιώνει τις αλλεργίες. Αυτό βέβαια ισχύει για όσους υποφέρουν από αλλεργίες που σχετίζονται με το εξωτερικό περιβάλλον, όπως η γύρη. Μετρήσεις δείχνουν ότι η ύπαρξη γύρης σε ένα κρύο περιβάλλον είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο με τις αλλεργίες που σχετίζονται με το εσωτερικό περιβάλλον, όπως η μούχλα και τα ακάρεα. Σε αυτή την περίπτωση, με το κρύο μπορεί να χειροτερεύουν, καθώς περνάμε έτσι κι αλλιώς περισσότερο χρόνο κλεισμένοι μέσα.
Μεγάλη βοήθεια είναι το κρύο για την καύση θερμίδων, καθώς το σώμα μας εργάζεται πιο σκληρά για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του. Όταν βρισκόμαστε έξω στο κρύο, ο οργανισμός μας καταναλώνει μια σημαντική ποσότητα ενέργειας για να μας κρατάει ζεστούς και να υγραίνει τον αέρα που αναπνέουμε.
Σε πολλές περιπτώσεις, το κρύο μπορεί να αναζωογονήσει το δέρμα. Οι σχετικά κρύες θερμοκρασίες ωφελούν την υγεία του δέρματος γιατί τα αιμοφόρα αγγεία είναι λιγότερο επιρρεπή στην ερυθρότητα και το πρήξιμο, ως αποτέλεσμα της μείωσης της ροής του αίματος. Επιπλέον, με το κρύο το δέρμα τείνει να παράγει λιγότερη λιπαρότητα και σμήγμα.
Με εξαίρεση ασφαλώς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα, το κρύο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς. Όταν κινούμαστε ή εργαζόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, η καρδιά αντλεί περισσότερο οξυγονωμένο αίμα για να αντεπεξέλθει το σώμα στη δραστηριότητα αλλά και να ισορροπήσει τη θερμοκρασία του. Σύμφωνα με ειδικούς, η άσκηση το χειμώνα κάνει τον μυ της καρδιάς ισχυρότερο.
Πηγές: medicalnewstoday.com, businessinsider.com, rd.com
Comments are closed.