Δώδεκα εξαιρετικώς συναρπαστικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για το χιόνι και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Μπορεί να απαιτεί «ζόρικες» θερμοκρασίες για να το δούμε και ακόμα πιο χαμηλές για να «το στρώσει» και να το ευχαριστηθούμε αλλά το θέαμα που προσφέρει είναι πραγματικά μαγευτικό. Λευκοί δρόμοι, χιονισμένα δέντρα και στέγες σπιτιών, δημιουργεί ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς που προσφέρει χαρά σε μικρούς και μεγάλους.
Εκτός από τους χαμογελαστούς χιονάνθρωπους και τον ατελείωτο χιονοπόλεμο, όμως, υπάρχουν ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το χιόνι που αξίζει να γνωρίζουμε.
Δώδεκα πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για το χιόνι
Οι νιφάδες χιονιού είναι, σε γενικές γραμμές, δέσμες από τέλεια συμμετρικούς κρυστάλλους κολλημένους μεταξύ τους. Το χιόνι θεωρείται ορυκτό, όπως τα διαμάντια και το αλάτι.
Οι περισσότεροι κρύσταλλοι είναι σχεδόν πανομοιότυποι στα αρχικά στάδια ανάπτυξής τους και ορισμένοι πλήρως σχηματισμένοι είναι αρκετά παρόμοιοι.
Το φρεσκο-πεσμένο χιόνι είναι συνήθως 90% με 95% αέρας. Κάτι που το καθιστά πολύ καλό θερμομονωτικό.
Στην Ανταρκτική, το σκληρό, επίπεδο χιόνι αντανακλά τα ηχητικά κύματα με απίστευτη αποδοτικότητα. Κάποιοι ερευνητές λένε πως έχουν ακούσει ανθρώπινες φωνές σε απόσταση λίγο παραπάνω του 1,5 χιλιομέτρου.
Στο κέντρο σχεδόν κάθε κρυστάλλου χιονιού βρίσκονται μικρομόρια σκόνης, η οποία μπορεί να είναι από ηφαιστειακή τέφρα μέχρι σωματίδιο από το διάστημα.
Σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, η μεγαλύτερη νιφάδα χιονιού που καταγράφηκε ποτέ ήταν στο Fort Keogh της Μοντάνα των ΗΠΑ, το 1887.
Το πιο «λευκό» μέρος στις ΗΠΑ είναι στην πόλη Valdez της Αλάσκα, η οποία δέχεται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 326 ίντσες χιόνι, δηλαδή πάνω από 8.200 μέτρα.
Μην δοκιμάσετε ποτέ να φάτε το λεγόμενο «κόκκινο χιόνι». Το χρώμα είναι εντυπωσιακό και η μυρωδιά θυμίζει καρπούζι, αλλά αυτά οφείλονται σε ένα είδος φυκιού που αναπτύσσεται στον πάγο. Έχει πολύ καλή γεύση αλλά σίγουρα θα σας κάνει να τρέχετε!
Δεν χιονίζει πάρα πολύ στους πόλους. Οι περισσότερες χιονοθύελλες αποτελούνται από παλιό χιόνι που γυρίζει γύρω γύρω με τον αέρα.
Το υπερβολικό χιόνι για ένα παρατεταμένο διάστημα μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο στην τρέλα. Το Pibloktoq είναι ένα είδος υστερίας που παρατηρείται σε ανθρώπους που ζουν στην Αρκτική και μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.
Ο Γουίλσον Μπέντεϊ, γνωστός και ως «χιονονιφάδας», τράβηξε τις πρώτες φωτογραφίες κρυστάλλων χιονιού το 1885, συνδέοντας μια φωτογραφική μηχανή με ένα μικροσκόπιο. Απαθανάτισε στην καριέρα του πάνω από 5000 εκπληκτικούς κρυστάλλους. Πέθανε από πνευμονία, αφού περπάτησε για πολλά χιλιόμετρα μέσα σε μία χιονοθύελλα.
Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος παγκοσμίως για σκι και snowmobile, οι θάνατοι που συνδέονται με χιονοστιβάδες έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Μόνο στις ΗΠΑ, 270 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έτσι την τελευταία δεκαετία.
Πηγές: discovermagazine.com, insider.com, nsidc.org
Σχετικά άρθρα:
Βελγικά σοκολατάκια, η αποθέωση της γεύσης
Δημοφιλείς παροιμίες από όλο τον κόσμο
Το μπαμπού και οι πολύτιμες χρήσεις του
Διάσημα ενεργά ηφαίστεια και οι εκρήξεις τους
Comments are closed.