Οι Barcelona Gipsy Balkan Orchestra θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 24 Μαΐου & στην Θεσσαλονίκη στις 25 Μαΐου, για ένα μουσικό πολυπολιτισμικό ταξίδι. Η μουσική τους είναι ένα σύνολο από παραδόσεις & πολυεθνικές κουλτούρες που ξεπερνά τους περιορισμούς της γεωγραφίας.
Την άνοιξη του 2012 έντεκα μουσικοί, διαφόρων εθνικοτήτων, μαζεύτηκαν στη Βαρκελώνη για να γιορτάσουν τη Διεθνή Μέρα των Ρομά. Δημιούργησαν τους Barcelona Gipsy Balkan Orchestra (BGBO) παίζοντας μουσική klezmer αλλά και μουσικές από τα Βαλκάνια, το Λίβανο, την Ισπανία, την Λατινική Αμερική κ.α. Η BGBO μας μιλούν για τη μουσική τους, τον καινούριο τους δίσκο αλλά και τις εμφανίσεις τους στην Ελλάδα.
Umano: Παιδιά σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη. Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για την ίδρυση του group και την ιδέα να «παντρέψετε» διάφορους πολιτισμούς.
Εμείς σας ευχαριστούμε. Οι ιδρυτές του γκρουπ ήταν ο Robindro Nikolic, κλαρινετίστας, μισός Σέρβος, μισός Ινδός και ο Mattia Schirosa, στο ακορντεόν, Ιταλός. Είχαν στήσει ένα εβδομαδιαίο jam session στο Arco de la Virgen, ένα μικρό συνεταιρικό μπαρ στη Βαρκελώνη, με θέμα τη μουσική κλέζμερ αλλά και τη βαλκανική μουσική. Εκεί διαμορφώθηκε το αρχικό σχήμα. Το Arco de la Virgen πλέον δεν υπάρχει αλλά το jam συνεχίζει από την τωρινή μπάντα στο Freedonia και αποτελεί βασικό στοιχείο στον ήχο και την πορεία της μπάντας. Το εργαστήρι μας, θα λέγαμε. Όταν η μπάντα ήταν ακόμα στο πρωταρχικό στάδιο ήμασταν έντεκα μέλη και είχαμε το όνομα Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε σταθεροποιηθεί σε εφτά άτομα, τους Sandra, Mattia, Julien, Στέλιο, Ivan, Dani, Oleksandr. Οι πέντε ήμασταν από την αρχή. Ο Dani, στο κλαρινέτο, είναι μαζί μας τα τελευταία δύο χρόνια και ο Oleksandr, στο βιολί, σχεδόν τρία.
Umano: Παίζετε κυρίως μουσική klezmer. Μπορείτε να μας μιλήσετε για αυτό το είδος μουσικής; Τι άλλα είδη παίζετε;
Κλέζμερ είναι η μουσική των Εβραίων της ανατολικής Ευρώπης. Ο όρος βέβαια είναι κάπως ασαφής αν και υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της, όπως ο ήχος του κλαρίνου. Στο αρχικό σχήμα η κλέζμερ είχε ένα ιδιαίτερο βάρος αλλά πλέον είναι μία ακόμα από τις μουσικές που παίζουμε. Με το πέρασμα του χρόνου τα είδη που παίζουμε διαρκώς αυξάνονται, αν και υπάρχει ένα κέντρο βάρους ας πούμε στα Βαλκάνια. Παρόλα αυτά έχουμε παίξει και τραγούδια από άλλες περιοχές όπως ο Λίβανος, η Ισπανία, η Λατινική Αμερική κτλ.
Umano: Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσης σας;
Καθώς είμαστε όλοι από διαφορετικές χώρες και ακόμα πιο σημαντικό, από διαφορετικά μουσικά και προσωπικά background, η έμπνευση είναι διαφορετική για τον καθένα. Συνολικά όμως υπάρχει το κοινό στοιχείο των ταξιδιών. Πολλά από τα κομμάτια που ερμηνεύουμε τα μάθαμε όταν βρισκόμασταν σε περιοδεία γνωρίζοντας άλλους μουσικούς. Είναι κάτι που απλά συνέβη από την πρώτη μας περιοδεία, με τρόπο εντελώς φυσικό κι ελπίζουμε να συνεχιστεί.
Umano: Παίζετε συχνά σε χώρες των Βαλκανίων. Ποια αίσθηση σας αφήνει η υποδοχή του κόσμου;
Η αίσθηση που έχεις όταν ταξιδεύεις και παίζεις σε αυτούς τους τόπους δεν είναι ούτε εχθρικότητας, ούτε απομόνωσης. Αντιθέτως αυτό που διαπιστώνεις είναι το πόσα κοινά στοιχεία υπάρχουν. Συναντάμε πολύ φιλική αντιμετώπιση απ’ όλους.
Umano: Μπορείτε να μας πείτε για το νέο σας δίσκο “Avo Kanto”;
“Avo Kanto” είναι ο τέταρτος δίσκος μας, για την ακρίβεια ο πέμπτος αν μετρήσουμε και ένα soundtrack που κάναμε πριν μερικά χρόνια για ένα ρεπορτάζ. Είναι στενά συνδεδεμένος με τον προηγούμενο δίσκο, Od Ebra Do Dunava, ουσιαστικά μπορείτε να τον σκεφτείτε σαν συνέχειά του. Avo Kanto σημαίνει, δεν είναι ακριβής μετάφραση, τραγούδια των παππούδων στην esperanto. Ο τίτλος ενός δίσκου είναι σχετικά δύσκολο θέμα, στην περίπτωσή μας ακόμα πιο περίπλοκο γιατί μιλάμε μεταξύ μας εφτά γλώσσες! Οπότε η esperanto είναι η μόνη που ίσως μπορεί να εκφράσει αυτή την πολυπολιτισμική διάσταση της μπάντας.
Umano: Για πρώτη φορά εμφανίζεστε στην Αθήνα & στην Θεσσαλονίκη. Πρέπει να σας πω, πως πολύς κόσμος μιλάει, ήδη, για εσάς και τα πρώτα εισιτήρια εξαντλήθηκαν. Πώς αισθάνεστε για αυτό;
Νιώθουμε υπέροχα. Όλη η μπάντα έχει μεγάλη όρεξη να παίξει στην Ελλάδα, στο παρελθόν είχαμε εμφανιστεί μόνο στην Ύδρα. Μετά από πέντε χρόνια πορείας και συναυλίες σχεδόν σε τριάντα χώρες, ήταν καιρός να παίξουμε και στην Ελλάδα. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θετική και χαιρόμαστε για αυτό. Ελπίζουμε να είναι μία από τις χώρες που θα παίζουμε συχνά. Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε το ελληνικό κοινό.
Umano: Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε. Φυσικά, η μπάντα είναι ένας «ζωντανός» οργανισμός σε διαρκή εξέλιξη και όχι κάτι στατικό. Σχέδια υπάρχουν διάφορα. Τον Σεπτέμβρη έχουμε μία περιοδεία στον Καναδά και το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσουμε περιοδείες σε πιο διεθνές επίπεδο. Από καλλιτεχνική άποψη, έχουμε αρχίσει να συνθέτουμε περισσότερο και σίγουρα θέλουμε να προσθέσουμε δικά μας κομμάτια στον πλούτο της παραδοσιακής μουσικής. Βέβαια είναι κάτι που χρειάζεται πολύ χρόνο, ειδικά όταν η σύνθεση γίνεται ομαδικά από όλο το σχήμα. Με το πρόγραμμα συναυλιών που έχουμε κάνει είναι κάπως δύσκολο το εγχείρημα, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα έρθει ο καιρός και για αυτό.
Umano: Περιγράψτε μας τους BGBO με δικά σας λόγια.
Sandra Sangiao (Καταλωνία, Ισπανία) Φωνή
«Ο ήλιος, η ψυχή και η ενέργειά μας»
Mattia Schirosa (Ιταλία) Ακορντεόν
«Ο νους, το όραμα και η τρέλα μας»
Julien Chanal (Γαλλία) Κιθάρα
«Ο ακούραστος jam σεσιονίστας μας, η καλοσύνη και η δημιουργικότητά μας»
Stelios Togias (Ελλάδα) Κρουστά
«Η μηχανή του ρυθμού μας, ο καλύτερος οδηγός και ο πιο τρελός μας άντρας»
Ivan Kovačević (Σερβία) Κοντραμπάσο
«H ψυχή, η σοφία και η δύναμή μας»
Dani Carbonell (Καταλωνία, Ισπανία) Κλαρινέτο
«Ο klezmer ήχος μας, ο κομψός κλαρινετίστας και φωτογράφος μας»
Oleksandr Sora (Ουκρανία) – Βιολί
«Το κλασικό μας στυλ, ο εκλεπτυσμένος ακροατής και βιρτουόζος μας»
Σχετικά άρθρα:
https://umano.gr/o-xristos-kalogranis-apo-ta-gimna-kalwdia-sto-umano/
https://umano.gr/starwound-ena-sigkrotima-me-ixous-jazz-rock/
https://umano.gr/xorostalites-me-xroma-kathara-elliniko-kai-paradosiako/
https://umano.gr/living-on-universal-denial-a-new-flame-has-come/
https://umano.gr/tosin-martyns-enas-mousikos-gematos-energeia-kai-pathos/
Comments are closed.