Ο Αχέροντας, το πανέμορφο ποτάμι της Ηπείρου, αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο. Ο ποταμός στο πέρασμά του έχει δημιουργήσει τοπία απίστευτου φυσικού κάλλους, μία βλάστηση μοναδική που προκαλεί δέος.
Από την Αντιγόνη Στεφανίδου
Φαράγγι του Βίκου: Ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου |
Ο Αχέροντας είναι ποτάμι της περιφέρειας Ηπείρου και διασχίζει τους Νομούς Πρεβέζης, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Έχει μήκος 52 χιλιόμετρα και πολλές πηγές. Οι πρώτες βρίσκονται στο όρος Τόμαρος του Νομού Ιωαννίνων, σε υψόμετρο 1600 μέτρων, κοντά στο χωριό Γλυκή. Άλλες στα όρη Σουλίου και Παραμυθιάς Θεσπρωτίας καθώς και στο χωριό Βουβοπόταμος Πρεβέζης.
Ο Αχέροντας ποταμός εκβάλει στο Ιόνιο πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας όπου σχηματίζει Δέλτα.
Έχουμε πλήθος μυθολογικών αναφορών για τον Αχέροντα. Σύμφωνα με αυτές η πεδιάδα του Αχέροντα ήταν η κατοικία των ψυχών των νεκρών. Γι’ αυτό και ο ποταμός χρησίμευε ως ο δρόμος από τον οποίο ο Χάροντας οδηγούσε τους νεκρούς στον Άδη.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
Στο χωριό Μεσοπόταμος του Νομού Πρεβέζης βρίσκεται το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου και πήγαιναν όσοι ήθελαν να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους στον Κάτω Κόσμο. Το σημείο στο οποίο κατασκευάστηκε το Νεκρομαντείο ήταν, κατά τον Όμηρο, το σημείο όπου έσμιγε ο Αχέροντας – ποταμός των στεναγμών – με τον ποταμό Κωκυτό – αυτός που κραυγάζει με οδύνη – και τον Πυριφλεγέθοντα – αυτός που αναδίδει πύρινες φλόγες – και σχημάτιζαν την Αχερουσία λίμνη. Η λίμνη δεν υπάρχει πια αφού αποστραγγίστηκε τη δεκαετία του ’60 από βρετανική εταιρεία – εκεί βρισκόταν η κυριότερη Πύλη για τον Άδη.
Ο Αχέροντας στην ελληνική μυθολογία δεν ήταν μόνο ο ποταμός των ψυχών.
Σε άλλο σημείο της ελληνικής μυθολογίας αναφέρεται πως οι Τιτάνες, κατά τις τιτανομαχίες, έπιναν νερό από τον Αχέροντα για να ξεδιψάσουν. Αυτό προκάλεσε την οργή του Δία ο οποίος έκανε τα νερά του ποταμού πικρά. Κατά τη νεότερη ιστορία αυτό άλλαξε λόγω του πολιούχου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, Άγιου Δονάτου. Λένε πως σκότωσε το στοιχειό που δηλητηρίαζε τον ποταμό και τα νερά του έγιναν γλυκά.
Στη μυθολογία αναφέρεται και ο φρουρός των Πυλών του Άδη, στην Αχερουσία λίμνη κυρίως, ο γνωστός μας Κέρβερος. Ένα εξωπραγματικό πλάσμα σαν σκύλος με τρία κεφάλια, αγκαθωτή ουρά και χαίτη από φίδια. Ο Χάροντας μετέφερε, μέσω του Αχέροντα, με βάρκα τις ψυχές των νεκρών στον Κάτω Κόσμο. Το αντίτιμο ήταν ένας οβολός – όποιος δεν είχε να πληρώσει βασανιζόταν με αιώνια περιπλάνηση στις όχθες του ποταμού.
Άπειρες ακόμα αναφορές στη μυθολογία μας έχουν να κάνουν με τον Αχέροντα και ότι αυτός συμβόλιζε. Η τραγική ιστορία αγάπης του Ορφέα για την Ευρυδίκη. Ο Ορφέας προσπάθησε να τη σώσει περνώντας από τον Αχέροντα στον Κάτω Κόσμο αλλά δεν τα κατάφερε. Επίσης, ο μύθος της αρπαγής της Περσεφόνης- κόρης της θεάς Δήμητρας – από τον Άδη. Ο θεός την ερωτεύτηκε, την άρπαξε, πέρασε τον ποταμό και την πήρε μαζί του στον Κάτω Κόσμο. Υπάρχουν πολλές ακόμα περιγραφές και ιστορίες…
Αχέροντας, το πανέμορφο ποτάμι της Ηπείρου
Ο Αχέροντας, οι εκβολές του, τα στενά αλλά και η ευρύτερη περιοχή, έχει ενταχθεί πλέον στο Natura 2000. Θεωρείται προστατευόμενη περιοχή, αφού εκεί συναντάμε σπάνια χλωρίδα και πανίδα, ένα εκπληκτικό οικοσύστημα μοναδικής αξίας. Σήμερα ο Αχέροντας αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο. Ο ποταμός στο πέρασμά του έχει δημιουργήσει τοπία απίστευτου φυσικού κάλλους, μία βλάστηση μοναδική που προκαλεί δέος.
Με αφετηρία τη Γλυκή για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και διευκολύνσεις, μπορείτε να τον περπατήσετε, να κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα, εξαιρετικά παγωμένα νερά του, να απολαύσετε έναν καφέ από το μαγαζάκι που λειτουργεί στις όχθες του απλά χαζεύοντας το τοπίο γύρω σας. Μπορείτε επιπλέον να επιδοθείτε σε ποικιλία αθλητικών δραστηριοτήτων κατά μήκος του ποταμού όπως Ιππασία, Ποδηλασία, Rafting, Canoe Kayak κ.ά.
Comments are closed.