«Θέλω να πάω διακοπές αλλά δε μπορώ να βρω δωμάτιο για να μείνω» μου εκμυστηρεύεται όλο παράπονο η φίλη μου η Κυριακή. Δεν έχει άδικο! Αυτό το καλοκαίρι οι διακοπές δεν είναι δύσκολες μόνο εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών αλλά και λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζεις αναζητώντας ένα δωμάτιο για διαμονή.

Αποφάσισα να κάνω μία μικρή τηλεφωνική έρευνα για το τι συμβαίνει φέτος στην Ελλάδα με τους χώρους διαμονής. Απευθύνθηκα στους πιο τουριστικούς προορισμούς για να έχω μία γενικότερη εικόνα. Πρέπει να ομολογήσω ότι – αναζητώντας ένα δωμάτιο για διαμονή – γέλασα αρκετές φορές, θύμωσα άλλες τόσες, όμως προς μεγάλη μου έκπληξη φέτος οι περισσότεροι ξενοδόχοι / υπάλληλοι ήταν ευγενικοί στην εξυπηρέτηση πελατών και δεν αισθανόμουν ότι τους ενοχλούσα που τηλεφωνώ όπως άλλες χρονιές.  Η αναζήτηση για δωμάτιο ξεκινάει.

Αναζητώντας ένα δωμάτιο για διαμονή

Περίοδος Αναζήτησης : 20/8/18 – 10/9/18

Να διευκρινίσω πως η διαμονή δε θα ήταν για είκοσι μέρες. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έσπαγα τις ημερομηνίες. Από 20/8 έως 25/8 ή από 31/8 έως 6/9 κ.ά.

Σαντορίνη, Περίσσα / Περίβολος

Αναζητώντας ένα δωμάτιο για διαμονή Σαντορίνη

Δύο ολόκληρες ημέρες αφιέρωσα στην Σαντορίνη. Επικοινώνησα με πενήντα καταλύματα – με τα περισσότερα τηλεφωνικά – και κάποια στα οποία δε σήκωναν το τηλέφωνο(;) με email. Απευθύνθηκα σε ξενοδοχεία και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στην πλειοψηφία τους δεν είχαν διαθεσιμότητα για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Η Ειρήνη, υπάλληλος σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, στην ερώτησή μου «Μα γιατί δε μπορώ να βρω ένα δωμάτιο φέτος;» απάντησε με φανερή ειλικρίνεια «Μα γιατί τα έχουν κλείσει οι ξένοι τουρίστες από τον Ιανουάριο. Οι Έλληνες είναι λίγο της τελευταίας στιγμής ενώ οι ξένοι κάνουν τις κρατήσεις από τον Ιανουάριο». Μα από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο δε ξέρω αν θα ζω ή αν θα πεθάνω!

Ο Κώστας, ιδιοκτήτης μικρού ξενοδοχείου σε σχολιασμό μου «Τουλάχιστον με τόσες κρατήσεις και τουρισμό, θα έχετε καλά έσοδα» μου απάντησε «Τι έσοδα; Θα τα δώσουμε όλα σε φόρους». Μα αν χρεώνουν ένα απλό δωμάτιο με δύο ξύλινα κρεβάτια στη μέση του πουθενά 130,00€ την ημέρα, σε ποιους φόρους θα τα δώσουν; Η γκρίνια του Έλληνα! Η αλήθεια είναι πως στην Σαντορίνη, αναζητώντας ένα δωμάτιο για διαμονή, δεν άκουσα τιμή κάτω από 100,00€ ημερησίως, ανεξαρτήτως καταλύματος ή παροχών. Ρώτησα τον φίλο μου τον Γιώργο που δουλεύει σαιζόν στα Φηρά, αν πράγματι το νησί είναι τόσο ασφυκτικά γεμάτο «Έχει πολλούς τουρίστες αλλά πάντα είχε η Σαντορίνη. Μπορεί τα καταλύματα να είναι γεμάτα, αυτό όμως δεν ισχύει και για τα εστιατόρια που δεν έχουν την ισάξια κίνηση σε τουρισμό.» Ίσως να είναι και το φαινόμενο all inclusive (πλήρης διατροφή) που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται μόδα και στην Ελλάδα.

Tip! H Σαντορίνη δεν είναι μεγάλο νησί. Μη ψάχνετε τη διαμονή σας σε τουριστικά θέρετρα που χρεώνουν ακριβά. Κοιτάξτε στις γύρω περιοχές και στα χωριά.

Κρήτη, Χανιά, Πλατανιάς / Αγία Μαρίνα / Άγιοι Απόστολοι

Αναζητώντας ένα δωμάτιο για διαμονή Χανιά

Στα Χανιά της Κρήτης – και ιδιαίτερα στον Πλατανιά – όχι πολλά χρόνια πίσω έβρισκε ο τουρίστας ότι ακριβώς αναζητούσε. Ακριβά ξενοδοχεία με λουξ παροχές, ξενοδοχεία τριών αστέρων πανέμορφα για διαμονή και ενοικιαζόμενα δωμάτια για όλα τα βαλάντια από 20,00€ – 30,00€ – 50,00€ την ημέρα. Τα ξεχνάμε αυτά! Ακόμα και στα Χανιά δυσκολεύτηκα αρκετά να βρω κάποιον χώρο διαμονής. Δύο μέρες αφιέρωσα για Πλατανιά – Αγία Μαρίνα – Αγίους Αποστόλους. Η τιμή στα περισσότερα καταλύματα ήταν από 100,00€ έως 130,00€. Θέλω να διευκρινίσω πως μιλάμε για καταλύματα τριών αστέρων, πολλά ήταν και δύο.

Στα περισσότερα οι παροχές ήταν …μένεις στην Κρήτη! Δωμάτιο με θέα θάλασσα; Ούτε συζήτηση! Στους Αγίους Αποστόλους βρήκα μία ευγενέστατη ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου και το πιο σημαντικό ειλικρινή, την κα Αντωνία. «Έχω ένα δωμάτιο για την περίοδο που ζητάτε με μπαλκόνι, με θέα στο δρόμο. Το δωμάτιο έχει διπλό τζάμι για το θόρυβο του δρόμου αλλά αν κάθεστε στο μπαλκόνι ο θόρυβος εξαρτάται από την ώρα αιχμής». Ήταν το μοναδικό δωμάτιο που βρήκα με 70,00€ την ημέρα και με πρωινό.

Tip! Στην Κρήτη αναζητήστε το σύλλογο ενοικιαζόμενων δωματίων ή διάφορα τουριστικά σάιτ του Δήμου ή άλλων αρχών που προτείνουν καταλύματα και τις περισσότερες φορές είναι όμορφα δωμάτια που έχουν ακριβώς ότι χρειάζεστε, χωρίς περιττές φανφάρες και σε οικονομικές τιμές.

Κεφαλονιά, Αργοστόλι / Λάσση

Αναζητώντας ένα δωμάτιο για διαμονή Κεφαλονιά

Για το Αργοστόλι και τη Λάσση της Κεφαλονιάς αφιέρωσα δύο μέρες αναζητώντας ένα δωμάτιο για διαμονή. Μίλησα με αρκετούς ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων που στην πλειοψηφία τους δεν είχαν διαθεσιμότητα μέχρι και 10 Σεπτεμβρίου. Η νεαρή ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στη Λάσση που προσφέρθηκε να με φιλοξενήσει στο σπίτι της – αφού δε έβρισκα άλλο κατάλυμα – μου εξήγησε « Δουλεύουμε κυρίως με Άγγλους που φεύγοντας από το ξενοδοχείο κάνουν κράτηση για τον επόμενο χρόνο». Είπαμε οργάνωση, αλλά οι Άγγλοι τερμάτισαν την πίστα! Ένα χρόνο πριν κλείνουν ξενοδοχείο για διακοπές;!

Στην Κεφαλονιά πάλι συνάντησα δύο περιπτώσεις που δε μου είχαν ξανά τύχει. Στην περιοχή της Λάσσης, δύο ξενοδοχεία πολλών αστέρων, δε μου απάντησαν αν έχουν διαθεσιμότητα από το τηλέφωνο γιατί έπρεπε να στείλω email. Έστειλα email που επίσης δεν απάντησαν ποτέ. Συνάντησα και την Κέιτ, μία ενδιαφέρουσα περίπτωση. Ψάχνοντας για ενοικιαζόμενο δωμάτιο βρήκα τα δωμάτια της Kέιτ ή καλύτερα, το σπίτι της Kέιτ. Μιλάω για το φαινόμενο Airbnb. Η Κέιτ είχε βάλει το σπίτι στο booking και νόμιζα πως ήταν ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η ίδια υποστηρίζει πως της αρέσει να ταξιδεύει πολύ και νοικιάζει το σπίτι της, 1200€ για δέκα μέρες.

Στην Κεφαλονιά δε βρήκα δωμάτιο και όσα βρήκα είχαν λίγες έως μηδαμινές παροχές και πολύ ακριβές τιμές, πάνω από 120,00€ τη βραδιά. Να προσθέσω πως αρκετοί ιστότοποι ξενοδοχείων / ενοικιαζόμενων δωματίων δε διαθέτουν την επιλογή της ελληνικής γλώσσας.

Tip! Προτιμήστε περιοχές που δεν είναι τόσο τουριστικές, γύρω χωριά που έχουν οικονομικά δωμάτια με αξιοπρεπέστατη φιλοξενία. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε τουριστικά πρακτορεία του νησιού να σας βοηθήσουν σε ότι χρειάζεστε. 

Σκιάθος

Η Σκιάθος ήταν πάντα δύσκολη στην εύρεση διαμονής καθώς είναι ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της Ελλάδας. Αφιέρωσα μία μέρα τηλεφωνώντας γύρω στα τριάντα καταλύματα σε όλες τις περιοχές του νησιού. Στην πόλη της Σκιάθου βρήκα μερικά που οι τιμές ήταν από 80,00€ έως 150,00€, βέβαια τα δωμάτια δε θα έλεγα πως πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις για αυτές τις τιμές. Στον Τρούλο και στο Βασιλιά βρήκα δωμάτιο πάνω κάτω στις ίδιες τιμές και προδιαγραφές. Εντύπωση μου έκανε πως στη Σκιάθο βρήκα πιο οικονομικές τιμές από την Λάσση και το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.

Tip! Προσοχή στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων που, όσο πλησιάζουν οι καλοκαιρινοί μήνες, αυξάνονται σημαντικά. Για όσους επισκεφτούν την Σκιάθο με αεροπλάνο καλό είναι να γίνει ένας έλεγχος αγοράς αεροπορικών εισιτήριων πριν κλείσετε το κατάλυμα.

Ρόδος

Δεν έχω πάει ποτέ αλλά γνωρίζω από έγκυρες πηγές πως η Ρόδος ήταν και είναι από τα πιο οργανωμένα τουριστικά νησιά που έχουμε, επομένως  είχα υψηλές προσδοκίες. Ξεκινώντας το ψάξιμο χάθηκα… από πού έπρεπε να αρχίσω; Είναι μεγάλο νησί, χρειάζεται έρευνα για την περιοχή διαμονής. Επικοινώνησα με τη φίλη μου την Έλενα που εργάζεται σαιζόν στο νησί «Έχει πολύ τουρισμό φέτος, πιο πολύ από πέρυσι. Έχει πολλούς πλούσιους Ρώσους που αφήνουν καλά tip. Δύσκολα θα βρεις οικονομικό δωμάτιο. Κοίταξε στην πόλη της Ρόδου».

Αποφάσισα να κοιτάξω την πόλη της Ρόδου όπου έχει πρόσβαση σχεδόν σε όλα. Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από 80,00€ έως 190,00€ τη βραδιά. Κάποια με πρωινό, κάποια χωρίς. Τα περισσότερα χωρίς θέα σε θάλασσα ή σε αξιοθέατα. Στο σύνολο τους τα ξενοδοχεία είχαν υψηλές παροχές, φυσικά όχι για 190,00€ τη βραδιά. Στη Ρόδο συνάντησα για πρώτη φορά τα ξενοδοχεία ADULTS ONLY (μόνο για ενήλικες, χωρίς παιδιά). Να πω την αλήθεια δε γνώριζα ότι υπάρχουν. Κάτι άλλο που πρόσεξα ήταν πως οι περισσότεροι ιστότοποι δεν είχαν ελληνικά.

Tip! Αν δεν ξέρετε σε ποια περιοχή να ψάξετε συμβουλευτείτε κάποιο τουριστικό πρακτορείο από Αθήνα ή στην ίδια τη Ρόδο. Διαθέτουν αρκετά καταλύματα για το νησί.

Καλαμάτα

Η νέα Μύκονος! Το κλίμα των νησιών δεν με σήκωσε ιδιαίτερα και είπα να κοιτάξω τη λοιπή Ελλάδα που διαθέτει εξίσου πανέμορφες παραλίες. Αναζητώντας ένα δωμάτιο για διαμονή, με έπιασαν νευρικά γέλια με τις τιμές που άκουσα. Δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων μου ζήτησαν για δέκα μέρες διαμονή 4.200€ και 4500€… μα δε ζήτησα να αγοράσω το δωμάτιο, να το νοικιάσω ήθελα! Συνέχισα την έρευνα σε είκοσι ακόμα τόπους διαμονής. Οι περισσότεροι δεν είχαν διαθεσιμότητα και όσοι είχαν οι τιμές ήταν πάνω από 100,00€.

Tip! Αν δε μπορείτε να βρείτε κάποιο κατάλυμα στην Καλαμάτα και διαθέτετε αυτοκίνητο, κοιτάξτε τις γύρω περιοχές που έχουν οικονομικά και όμορφα δωμάτια. Αν πάλι δε διάθετε μεταφορικό μέσο, κοιτάξτε για κάποιον άλλον προορισμό, κοντινό στην Αθήνα, όχι τόσο τουριστικό.

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/ta-dikaiomata-kai-oi-ipoxreoseis-mas-os-touristes/ 
https://umano.gr/deka-magevtika-xenodoheia-stin-ellada/ 
https://umano.gr/tourismos-stin-athina/ 
https://umano.gr/taxidepste-oikonomika/

Comments are closed.