Ο Άμλεθ του Σάξο Γραμμάτικους είναι ο πρόγονος του Άμλετ του Γουίλιαμ Σαίξπηρ.

Από την Μαριλένα Βλάχου

Τα Φαντάσματα του Άγγλου συγγραφέα Μ.Ρ. Τζαίημς

Σαρλ Περό: Ο πατέρας των παραμυθιών

Αγκάθα Κρίστι, η Βασίλισσα του Εγκλήματος

Ένα από τα δημοφιλέστερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και από τα πιο πολυσυζητημένα δημιουργήματα της αγγλικής γλώσσας είναι ο περιβόητος Άμλετ του Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Η τραγωδία του Άμλετ γράφτηκε από τον Γουίλιαμ Σαίξπηρ μεταξύ 1599-1602. Η ορθή ονομασία του έργου είναι Η τραγική ιστορία του Άμλετ, Πρίγκιπα της Δανίας. Είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο διάσημες τραγωδίες του Σαίξπηρ και ένα από τα μεγαλύτερα έργα του. Ο Άμλετ του Γουίλιαμ Σαίξπηρ αποτελείται από 29.551 λέξεις, οι οποίες απαιτούν τυπικά περισσότερες από τέσσερις ώρες θεατρικής παράστασης.

Η υπόθεση του Άμλετ του Γουίλιαμ Σαίξπηρ

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Το έργο τοποθετείται στη Δανία και μας παρουσιάζει τον πρίγκιπα Άμλετ, ο οποίος επιδιώκει να πάρει εκδίκηση από τον θείο του Κλαύδιο. Ο Κλαύδιος δολοφόνησε τον αδελφό του και πατέρα του Άμλετ, για να καταλάβει το θρόνο και να παντρευτεί τη Γερτρούδη, μητέρα του Άμλετ.

Το έργο ξεκινάει με τους φρουρούς του κάστρου του Άμλετ. Ένα βράδυ – με μάρτυρα και τον καλό του φίλο Οράτιο – συναντούν το φάντασμα του αδικοχαμένου βασιλιά Άμλετ (συνονόματο του πρίγκιπα) και ορκίζονται να ενημερώσουν το γιο του για το τι είδαν.

Το φάντασμα του βασιλιά της Δανίας εμφανίζεται αυτή τη φορά στο γιο του, ζητώντας του να εκδικηθεί τη δολοφονία του σκοτώνοντας το νέο βασιλιά, τον θείο του Κλαύδιο.

Ο Άμλετ βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο της εκδίκησής του. Παριστάνει τον τρελό, με σκοπό να ξεσκεπάσει τον Κλαύδιο.  Φοβούμενος για τη ζωή του, ο θείος του καταστρώνει διάφορες δολοπλοκίες για να σκοτώσει τον Άμλετ.

Άμλεθ: Ο πρόγονος του Άμλετ του Γουίλιαμ Σαίξπηρ
Ο εκπληκτικός μονόλογος του Άμλετ, στην τρίτη πράξη, με τη φράση «Να ζει κανείς ή να μη ζει…» είναι ευρέως γνωστός ακόμα και μεταξύ εκείνων που δε γνωρίζουν το έργο του Σαίξπηρ.

Άμλεθ: Ο πρόγονος του Άμλετ του Γουίλιαμ Σαίξπηρ

Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν πως η ιστορία του Άμλετ του Γουίλιαμ Σαίξπηρ είναι εμπνευσμένη από τον θρύλο του Άμλεθ. Είναι γεγονός πως ο Άμλεθ υπήρξε πρόγονος του Άμλετ. Ο θρύλος του Άμλεθ είναι βασισμένος σε μια παλιά, λαϊκή νορβηγική ιστορία. Ο κορυφαίος Δανός ιστορικός και συγγραφέας Σάξο Γραμμάτικους καταγράφει στα λατινικά την ιστορία του Άμλεθ, στις αρχές του 13ου αιώνα, στη συλλογή βιβλίων Gesta Danorum. Το Gesta Danorum αποτελείται από δεκαέξι βιβλία γραμμένα στα λατινικά. Τα βιβλία περιγράφουν την ιστορία της Δανίας και σε κάποιο βαθμό τη σκανδιναβική ιστορία γενικότερα, από την προϊστορία μέχρι τα τέλη του 12ου αιώνα.

Η ιστορία του Άμλεθ τυπώνεται για πρώτη φορά το 1512.

Η πρώτη τυπωμένη δημοσίευση και το παλαιότερο γνωστό πλήρες κείμενο των έργων του Σάξο, Gesta Danorum, είναι η λατινική έκδοση του Christiern Pedersen. Εκδόθηκε από τον Jodocus Badius στο Παρίσι στις 15 Μαρτίου 1514 υπό τον τίτλο Danorum Regum heroumque Historiae (σ.σ. Ιστορία των Βασιλέων και ηρώων των Δανών ).

Η υπόθεση του Άμλεθ του Σάξο Γραμμάτικους

Ο βασιλιάς Rørik της Δανίας ορίζει δύο αδελφούς, τους Horwendil και Fengo, ως ηγέτες της Γιουτλάνδης (σ.σ. χερσόνησος της Δανίας). Ο Horwendil δολοφονεί τον βασιλιά της Νορβηγίας. Παντρεύεται την κόρη του βασιλιά Rørik, Gerutha και κάνουν ένα γιο τον οποίο ονομάζουν Άμλεθ.

Κυριευμένος από φθόνο απέναντι στον αδελφό του, ο Fengo σκοτώνει τον Horwendil και παντρεύεται τη σύζυγό του Gerutha. Ο Άμλεθ, για να προστατέψει τον εαυτό του από τη βία του θείου του, προσποιείται τον τρελό ντύνοντας τον εαυτό του με κουρέλια και λέγοντας ασυναρτησίες. Η συμπεριφορά του κινεί τις υποψίες του θείου του, ο οποίος επιχειρεί να τον παγιδέψει για να τον κάνει να παραδεχτεί πως σχεδιάζει εκδίκηση.

Πηγές: bl.uk, britannica.com, williamshakespeare.net, shakespeare.org.uk, en.wikipedia.org, nt-archive.gr

Comments are closed.